• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prva je predstavljala Jugoslaviju na Evroviziji: Ismevali su naš izbor, ali joj je utehu pružio Mika Antić

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako mnogi nisu imali prilike da je vide na ekranima, njenu pesmu je pevala cela Jugoslavija

  • 1

Pesma Evrovizije je takmičenje koje narod na našim prostorima pomno prati i nestrpljivo očekuje svake godine.

Kako su nekada govorili: "Gde je pesma, tu su Jugosloveni", pa tako se Jugoslavija prvi put takmičila na Evroviziji 1961. godine i taj nastup ostao je dobro upamćen.

Ljiljana Petrović je tada, sa 22 godine otišla u Kan, da se glasom takmiči u ime svoje zemlje, ali doček naše takmičarke je bio izuzetno neprijatan.

Ismevanje izbora Jugoslavije branio je pesnik poznatog imena

Prvih nekoliko godina postojanja ovog takmičenja sasvim je bilo uobičajeno da takmičari budu već poznata lica i velike zvezde neke zemlje, a Ljiljana je tako mlada imala svega nekoliko javnih nastupa.

U masi ostalih takmičara i njihove podrške, mlada, lepa i predivnog glasa, Ljiljana je izgledala kao devojčica. Upravo zbog toga, od trenutka njenog pojavljivanja, štampa je imala stalnog materijala, postavljajući pitanja zašto bi Jugosloveni na tako jedno prestižno, ugledno i veliko takmičenje poslali "decu".

Naravno, kao ni sada što nije praksa, Ljiljana nije išla sama u ovu "bitku". Rame uz rame je išla sa čovekom koji joj je napisao prelepu pesmu, ali koga takođe poznajemo i po mnogo drugim pesmama - sa Miroslavom Mikom Antićem.

- Na takmičenje za pesmu Evrovizije u Francuskoj, otišla sam u pratnji Mike Antića, njegove žene Bube, spikerke Saše Novak i Jože Privšeka. Pre nastupa u Kanu, Mika nam je pričao da smo mi iz socijalističke zemlje i da ne treba da pokazujemo fascinaciju bleštavilom i luksuzom šoubiznisa u kapitalizmu - ispričala je Ljiljana u jednom intervjuu, prenosi "Istorijskizabavnik.com".

Kada je konačno došao red da nastupi sa pesmom "Neke davne zvezde", Ljiljana je bila u maloj crnoj haljini koju joj je sašila majka Katica, a zbog svesnosti gde je bila i na kakvom zadatku, bila je prestrašena i trema ju je obuzela. Srećom, kraj sebe je imala optimističnog Miku, koji je na razne i diskretne načine umeo da je umiri.

Tako je istog momenta, kada je dobio broj od garderobe u kojoj su smešteni, Mika odmah prokomentarisao kako njihov broj, tri trojke, sigurno nešto znači i da veruje da će uspeti. Uz reči da je uspeh i to što su i dotle dogurali, ispratio je mladu plavušu na scenu, koja joj je promenila život.

Nastup kada je svet video predivnu plavušu moćnog glasa

- Drhtala sam od treme sve do momenta kada me je dirigent Jože Privšek pogledao i rekao: "Ako si mogla da pevaš divno u Ljubljani, možeš i u Kanu. Sve je to Evropa" - ispričala je kasnije.

Pustila je glas i trema je počela da radi u njenu korist.

Iako je Luksemburg te godine odneo pobedu, Jugoslavija je jako sijala na osmom mestu od 16 država.

U prepričavanju utisaka, naveli su da se svima dopala naša numera i da su je rado pevali nakon takmičenja.

Nakon povraka sa ovog nezaboravnog iskustva, Ljiljana se nešto kratko još bavila muzikom, te se ubrzo povlači iz javnog života. Pisala je poeziju i komponovala stihove, a njen nastup nije nikome dugo ispario iz sećanja.

Ljiljana je preminula u 81. godini u Novom Sadu, ostavivši za sobom sećanje na noć kada je Jugoslavija zakoračila u svet Evrovizije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Operska diva Aida Garifulina vas poziva na Pučinijevu predstavu "Boemi" na "Operi na vodi"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Natalie

    7. decembar 2023. | 13:21

    Divna Ljiljana... Dolazila je u Vrdnik kod drugarice u Bonsai park, svirala gitaru i pevala. Još uvek mi mozak peva frazu: Gradom su šetali lavovi, nisi me mogao nazvati. Ne znam koja je to pesma i da li je objavljena. I dalje tragam...

    Podelite komentar