• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ža Ža Gabor, Mađarica koja je po broju brakova ušla u Ginisovu knjigu rekorda: Osmi je trajao jedan dan

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Sve zovem 'Dragi' jer ne mogu da im se setim imena"

  • 1
Zsa Zsa Gabor Foto: Shutterstock

Mnogo je poznatih žena koje svojim profesionalnim i privatnim aktivnostima ostave različit trag u istoriji sveta, a Mađarica Ža Ža Gabor jedna je od originalnijih. Njena životna priča je kao scenario za film u kome je centralni zaplet - ljubav.

Rođena je kao Šari Gabor 1917. godine u Budimpešti, tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, od roditelja jevrejskog porekla. Otac Vilmoš Gabor bio je vlasnik istaknute juvelirnice u Budimpešti i oficir kraljevske mađarske vojske. Nakon okupacije svoj dom su našli u Americi.

Školu je završila u Švajcarskoj, a u Beču 1936. godine upoznaje operskog pevača Riharda Taubera. Poziv koji joj je uputio, da peva u njegovoj opereti "Der singende Traum" podario joj je trenutke na sceni koji su bili početak svega ostalog. Nastavila je da nastupa u bečkim pozorištima, a iste godine osvaja drugo mesto u izboru za Mis Mađarske.

Pet godina od ovog događaja lepotica odlazi u Ameriku, gde počinje filmsku karijeru. Njene uloge su joj definitivno donele status poželjne žene, te se navodi da joj je ljubavni život obezbedio veću popularnost od filma. Udavala se devet puta, zbog čega je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao jedna od tri glumice sa najviše brakova.

Govorila da je oduvek volela muškarce koji umeju da se ophode i pričaju sa ženama i da joj njihova muskuloznost nikada nije bila bitna, navodi "Vikipedija".

Gabor je dobila ime po Sari Fedak, glumici. Zvali su je "ZsaZsa" jer kao devojčica nije mogla da izgovori svoje ime. Glumica sa „evropskim štihom i stilom“, kako su je opisivali, posebno se istakla u "Mulen Ruž" (1952) reditelja Džona Hjustona.

Govorili su za nju da je personifikovan glamur, da je uletela u visoko društvo kao da je pala sa neba. Skandalozni i nesvakidašnji bili su samo njeni brakovi - čak njih devet.

- Volim muškarce sa manirima, koji znaju kako da tretiraju ženu, mišići mi nisu važni. Volim da se zezam. Sama plaćam svoje račune. Želim da mogu da biram muškarca, ne dozvoljavam da on izabere mene. Volim da budem u braku, čin partnerstva me ispunjava. Svojim muževima kuvam supu i čuveni mađarski gulaš - govorila je fatalna plavuša, a prenosi "Wikipedia".

Burhan Beldž, turski političar i diplomata, bio je prvi čovek koje je rekla "da". Braku je presudila njena afera sa tadašnjim turskim predsednikom Mustafom Ataturkom.

Potom ju je osvojio hotelski magnat Konrad Hilton, pradeda Paris Hilton. Ljubav je usledila godinu nakon njenog prethodnog razvoda, a trajala je pet godina.

Oskarom nagrađivan glumac Džordž Sanders bio je Ža Žin sledeći muž. Varala ga je sa dominikanskim plejbojem i diplomatom Porfirijem Rubirosom, što je Džordž znao i odobravao. Volela ga je i želela da ga zadrži u porodici, te ga je ubedila da se oženi njenom sestrom Magdom, koja je nakon moždanog udara bila invalid.

Svoje srce je potom dala Herberu Hatneru, investicionom bankaru i multimilioneru. Kako je tvrdila, "ubio je njenu želju da radi, bio je toliko velikodušan da je počela da gubi ambiciju, a nikada nije bila žena koju je zadovoljavao novac, već ispunjeni ciljevi i zabava". Razvod je usledio posle nekoliko meseci braka.

Peta sreća bio je Džošua Kosden Mlađi, sin čuvenog kralja nafte Džona Kosdena.

Potom sledi godina dana u braku sa Džekom Rajanom, dizajnerom i tvoracem čuvene "barbi" lutke.

Sedmi brak je bio rekordan po blizini sa prethodnim razvodom - nakon samo tri dana. Mladoženja je bio advokat Majkl O'Hara, sa kojim je bila pet godina.

A potom sledi rekord nad rekordima - grof Felipe De Alba. Brak je trajao samo jedan dan, tačnije, poništen je jer se u stvari bivši muž Majkl nije ni razveo od filmske dive.

Poslednji brak učinio ju je princezom. Njen izabranik princ Frederik Van Anhalt bio je njen finalni izbor. Uz nju je bio od 2011. godine, kada je pala u komu, kao i narednih pet godina, koliko je bila na aparatima, pa do trenutka smrti  u 99. godini života - 18. decembra 2016. godine.

Njeni citati govore mnogo o muško-ženskim odnosima.

"Muškarci se zaljubljuju očima - sviđa im se ono što vide - a žene se zaljubljuju u uši - sviđa im se ono što čuju!"

"Biti ljubomorna na lepu ženu neće te učiniti lepšom."

"Koliko sam muževa imala? Misliš osim mog?"

"Ja sam divna domaćica. Svaki put kada napustim čoveka, čuvam njegovu kuću."

"Nikada nisam toliko mrzela muškarca da mu vratim dijamante."

"Žena koja kaže svoje godine govori sve, a ja to neću reći."

"Sve zovem 'Dragi' jer ne mogu da im se setim imena", prenosi "Brainyquote.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vanja Vulin Ivošević: Slikanje je igra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Zoran

    18. decembar 2023. | 17:36

    Mađarice i Ruskinje "vladaju"muškarcima širom Sveta i poneke Latino dame ali su ove dve predhodne pametnije,lukovije,samoprodornije i od mladosti znaju šta žele,dok su latino više romantične pa ne stignu u potpunosti do cilja.

    Podelite komentar