• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kejt Mos slavi 50. rođendan: Kratki osvrt na sve ono što je supermodela uvrstilo u pop kulturu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za nju kažu da ima univerzalnu lepotu, a samim tim i moć transformacije

  • 0
Kate Moss, Kejt Mos Foto: Tanjug/AP

Britanski supermodel Kejt Mos danas puni 50 godina. Jedna je od ikona modne scene koja dobija podjednaku pažnju kao kada se probila pre više od tri decenije.

Mos, rođenu u Južnom Londonu, skautovao je vodeći modni agent kada je imala 14, a počela je da se pojavljuje u časopisima i reklamama sa 16 godina.

Prvu "Vog" naslovnicu snimila je 1993. godine. Tada se nagađalo da će pokoriti modnu scenu, ali ne i da će postati deo pop kulture.

Ono što je usledilo bio je meteorski uspon do slave, a u međuvremenu Kejt Mos je postala zaštitno lice zloglasnog modnog trenda iz 90-ih pod nazivom "heroin šik". Ovo je bio grub kontrast glamuroznom, dugonogom izgledu koji su popularizovali drugi supermodeli - Sindi Kraford, Naomi Kembel i Klaudija Šifer.

Kate Moss, Kejt Mos Foto: TODAY / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uskoro je Mos predvodila kampanje za vrhunske modne kuće uključujući "Barberi", "Šanel" i "Kelvin Klajn".

Tokom svoje duge i bogate karijere pojavila se na više od 40 naslovnica britanskog "Voga". Njeni "nastupi" van piste privukli su pažnju javnosti skoro koliko i njeni profesionalni angažmani. Manekenkina sklonost ka "starinskoj" odeći i njena naizgled laka sposobnost da sastavlja jedinstvene autfite doneli su joj titulu "ikone globalnog stila".

Čak su i pojavljivanja na kišnom Glastonberi festivalu u Velikoj Britaniji pokrenula trendove - njena sposobnost da iznese blatnjave čizme do kolena u kombinaciji sa ultra-kratkim teksasom, izazvala je stalni, decenijama dug trend festivalskog oblačenja kakav i danas poznajemo.

Za nju kažu da ima univerzalnu lepotu, a samim tim i moć transformacije.

Kejtin život je dugo bio predmet tabloidnih spekulacija. Pored pisanja o romansama sa Džonijem Depom, Džefersonom Hekom i muzičarem Pitom Doertijem, britanski mediji su 2005. naveliko izveštavali o njenoj navodnoj upotrebi droge, što ju je dovelo do toga da izgubi unosne manekenske ugovore sa "Barberijem", "Šanelom" i "H&M".

Kasnije je izdala javno izvinjenje i te jeseni se dobrovoljno prijavila na rehabilitacionu kliniku u Arizoni.

Mos se kasnije popela na listu najplaćenijih manekenki na svetu časopisa "Forbs". Otkako se zvanično povukla sa piste 2004. godine, osnovala je sopstvenu agenciju za modeling, kao i sopstveni velnes brend.

Ovekovečio ju je u zlatu umetnik Mark Kvin, a ogromna zlatna statua je predstavljala Mos kao "modernu Afroditu".

Kejt Mos je pozirala naga za Lucijana Frojda za vreme trudnoće sa svojom ćerkom Lilom, a sesije slikanja su se održavale tokom intenzivnog devetomesečnog perioda u njegovom studiju u Holand Parku, između 19.00 i 2.00 ujutru, tri noći u nedelji. U jednom trenutku on joj je na leđima uradio i tetovažu - dve ptice.

Rezultat je bila slika pod nazivom "Naked Portrait 2002", koja je nakon toga prodata na aukciji nepoznatom američkom kupcu za 3,9 miliona funti.

U 2023. su se pojavile vesti kako je u planu snimanje filma o njihovim druženjima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prelepa Sindi Kraford bez šminke u sauni pleni lepotom i krajem šeste decenije života

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona