• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brigu usmerenu na druge pružite i same sebi: U vama je snaga, negujte je

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hajde da imamo vremena za sebe

  • 0
ispijanje kafe Foto: Shutterstock

Imate li utisak da ste uvek tu za druge? Da li vam je ta briga uzvraćena - da li je pružate same sebi?

Nama ženama se često život svodi na žongliranje obavezama. Brinemo o porodici i o svom poslu, vodimo računa o sopstvenom zdravlju, nosimo se sa svakodnevnim izazovima koji ne prestaju kada otključamo vrata svog doma. Ipak, to radimo graciozno, sa osmehom i snagom u mislima.

Sređeni nokti, frizura, lepa garderoba i pažnja posvećena detaljima vremenom postaju navika i još jedna obaveza. I u tim, naizgled, tipično ženskim lepim stvarima, uživanje za većinu nas može da izostane. I to samo zato što zaboravljamo da uzmemo pauzu od svega - pauzu od konstantno nadolazeće brige.

Bez obzira na to koliko smo jake i samouverene, bez obzira na podršku koju dobijamo u porodici, često nam nedostaje malo vremena za duševni mir. Postoji ta urođena, iskonska majčinska potreba da svi drugi budu u redu. Ali nekad treba zastati i posvetiti se sebi, kako bismo bili bolji i drugima.

"Jesam li dovoljno postigla na poslu?", "Jesam li se dovoljno posvetila svojoj deci danas?", "Hoću li imati dovoljno vremena da položim sve ispite u januarskom?", "Zašto mi se život svodi samo na posao, kako to da nigde ne putujem?", "Kako to da nisam pročitala knjigu mesecima?", "Kako to da drugi uspevaju xy stvari?", "Gde grešim i kako dalje?”, samo su neka od pitanja koja često postavljamo sebi.

smirenost relax relaks relaksacija Foto: Shutterstock

A šta ako sagorimo i osetimo "burnout", sindrom modernog doba, čijih simptoma i posledica često nismo svesni? Jer svakome od nas može da "prekipi" u nekom trenutku.

Balansiranje nekom rutinom koja vas iole opušta ili uopšte njeno uspostavljanje je izazov druge vrste - kako će moje vreme za sebe uticati na druge?

Jedan od najvećih razloga zašto imamo problema da odvojimo vreme za sebe je taj što mislimo da je to nekada neizvodljivo. Ipak, 10 minuta je bolje od nula. Treba početi od malih promena da bismo došli do onih većih.

Zato treba da budemo kreativne sa načinom na koji koristimo svoje vreme, da ga ne trošimo na frustriranje zbog onoga što ne možemo, već da se fokusiramo na ono što možemo. Vreme koje izdvajamo isključivo za sebe je krucijano za samorefleksiju, samootkrivanje i lični rast, zbog toga je važno da istražimo šta nas podiže, šta nam daje mir, poletnost, sreću, zadovoljstvo sobom.

ispijanje kafe Foto: Shutterstock

Vreme za sebe je vreme za nove ideje i nove perspektive. Vreme za sebe obezbeđuje prostor novog gledanja na stvari, ono sigurno mesto gde čuvamo same sebe kako bismo bile zdrave, srećne, spokojne.

Hajde da imamo vremena i za sebe, jer ako ne slušaš sebe, možeš lako da proključaš!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Frizer Aleksa Rabrenović pokazao kako on radi old money frizuru i šta misli o aktuelnim trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona