• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mišel Obama, žena iz senke: Preci su joj bili robovi, a ona je postala prva dama Amerike

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekadašnja prva dama SAD još uvek zavređuje pažnju javnosti

  • 0
Mišel i Barak Obama Foto: Profimedia/CHRIS KLEPONIS / AFP

Kada je Barak Obama došao na mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država, odmah je za oko javnosti "upala" i njegova lepša polovina - Mišel Obama. Kažu da iz svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena, pa ko je onda zapravo Mišel Obama?

Ona je rođena 1964. godine, odrasla je u Čikagu. Vuče korene od Afroamerikanaca pre građanskog rata na američkom jugu. Njen pra-pra-pradeda je rođen u ropstvu 1850. godine na plantaži blizu Džordžtauna, slično kao i preci sa majčine strane. Ipak, njeno dalje poreklo ima irske, engleske i indijanske korene.

Odgajana je kako kaže u "konvencionalnom" domu poput "majka kod kuće, otac radi". Nažalost, ono što je nju nerviralo jeste što joj je otac bolovao od multipleskleroze, što je Mišel nateralo da bude uvek dobra u školi i da se kloni nevolja.

Svirala je klavir i sa porodicom često igrala društvene igre, išli su na stalno isto mesto tokom odmora, a redovno su posećivali crkvu. Ono što je interesantno, ona i njen 21 mesec stariji brat su preskočili drugi razred u školi. Prisećala se da se tokom odrastanja suočila sa rodnom diskriminacijom tako što su je pitali šta misli njen brat, umesto da su nju pitali za njeno mišljenje.

Završila je prava, pa je u ranoj karijeri radila u jednoj advokatskoj kancelariji za koju nije ni mogla da pretpostavi da će joj promeniti život. Tu je upoznala svog muža, budućeg predsednika države. Dobila je zadatak da mu mentoriše dok je on bio letnji saradnik. Njihova veza je počela poslovnim ručkom, a zatim i sastankom društvene organizacije gde ju je on impresionirao.

Na početku njihove veze ona je kasnije radila u neprofitnim organizacijama kao i pomoćnik dekana Studenstke službe na Univerzitetu u Čikagu.

Za Baraka se udala 1992. godine i u braku su dobili dve ćerke.

Kada je Barak rešio da se kandiduje za predsednika, upravo mu je Mišel pomogla u kampanji držeći glavnu reč.

Dok je bila prva dama, mnogim ženama je postala uzor, a treba napomenuti i da je Mišel postala prva Afroamerikanka koja je bila prva dama, piše "Vikipedija". Nekoliko puta je isticala da i pored obaveza tokom kampanje i putovanja zarad posla, i ona i on mogu jednu noć da budu odsutni od kuće, ali da ostale dane moraju biti kod kuće, sa ćerkama i da treba da provedu zajedno vreme.

Ono što je interesantno jeste i da je posle završetka mandata njenog supruga, njen uticaj u Americi bio visok. Ona je 2020. godine treću godinu zaredom bila na vrhu ankete o najcenjenijoj ženi u Americi.

Objavila je nekoliko knjiga koje se mogu kupiti i na srpskom jeziku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Melanija bez maske na licu glasala u lepršavoj "Guči" haljini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona