• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi je znamo iz popularne serije "Pravi detektiv", ali Keli Ris je i zvezda bokserskog ringa

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svoje najbolje adute iskoristila je na pravi način

  • 0
Kali Reis premijera "True Detective: Night Country" Foto: Tanjug/AP

Oštar pogled, ozbiljnost i dominantna energija, karakterišu čuvenu detektivku u popularnoj četvrtoj sezoni serije "Pravi detektiv". No, Kali Ris je daleko od samo žene u popularnoj seriji. Isti taj pogled, ulivao je strah protivnicima u ženskim bokserskim mečevima.

Njen sportski duh primećen je od malena

Keli Ris je rođena u Providensu 24. avgusta 1986. godine, kao najmlađa od petoro dece svojih roditelja. Nju i njenu braću i sestre je samostalno odgajala majka, medicinska sestra. Kako je u nekoliko navrata pominjala, Keli je poreklom Indijanka i član je plemena Seaconke Vampanoag, nepriznatog plemena u Masačusetsu.

Keli je spretnost i odličnu koordinaciju pokreta pokazivala jošod malih nogu, što ju je odvelo na redovna takmičenja u raznim sportovima. Ime "Mekuinonoag" je svrstala u svoje boksersko ime, zato što se prevodi kao "mnogo perja" ili "više talenata".

Pre samog boksa, kao dete se oprobavala u raznim sportovima, samo što je njena borbenost okarakterisana kao "gruba igra". Ali, bila je omiljena među dečacima iz komšiluka i svako ju je poželeo u svom timu kada bi se okupili da se igraju.

U srednjoj školi Keli je dominirala i u odbojkaškom timu, a ubrzo je bila aktivna u košarkaškim ligama.

Prva svetska titula i otvaranje vrata ka blistavom Holivudu

No, sa 14 godina je počela da trenira boks i od prvog treninga se zaljubila u sport, koji mnogi smatraju agresivnim i nasilnim. Igrom slučaja, trenerila ju je prijateljica njene majke. Nešto dominantno i oštrije je počelo da bukti iz Keli. Samo nekoliko godina kasnije, upisuje školu za kriminologiju, sa boksom kao pimarnom ljubavlju i hobijem - popravljanje motora.

Da je pravi talenat za boks, govore i njeni uspesi pre profesionalne karijere, kada je osvajala prva mesta na amaterskim takmičenjima.

Iako je 2012. godine imala skoro kobnu nesreću na motoru, već sledeće godine se vratila i borila za VIBA titulu. Nakon meča 2014. godine, privukla je pažnju sveta i osvojila je IBA krunu pobedivši moćnu Terezu Peroci.

U aprilu 2016. godine, Keli je osvojila svoju prvu, veliku i svetksu titulu na Novom Zelandu i ponosno ponela šampionski kaiš u srednjoj kategoriji. Privukavši pažnju javnosti, ubrzo su je pomno pratili, a njen meč 2018. prenosile su svetske medijske kuće, a neke su i prvi put prenosile ženski meč.

Nakon što je iskoristila znanje sa kriminologije i ukombinovala ga sa borbenošću iz ringa, postala je aktivna u pokretima za starosedelačke nestale i ubijane žene i devojke. Kada je to saznao režiser Josef Kubota Vladika, nije oklevao ni trena, te joj je ponudio da glumi u filmu o toj temi, ali i da bude koscenarista. "Uhvati poštenog" je izašao 2021. godine, a njeno debitantsko izvođenje dobilo je lavinu pohvala.

U pripremi je još jedan film, a ovu damu danas mnogi prepoznaju po fantastičnoj ulozi u "HBO" seriji "Pravi detektiv". Može se reći da je ulga i više nego savršena bila za ovu damu iz ringa.

Keli i dan-danas obožava boks i radi kao trener, u želji da pronalazi nove i mlade talente i mudro ih uči sportskoj disciplini koju nudi ovaj sport.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nataša Lazarević je fudbalski sudija na utakmicama muških klubova

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona