• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Betriče, večna inspiracija i muza: Obeležila je Dantea za ceo život, pokrenula stihove kojima se svet divi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona koja je hodila prvo ulicama Firence, potom mislima jednog Dantea, pohodi unutrašnji svet mnogih i prerasta u ono što joj ime kaže - božanska vizija

  • 0
Dante Aligijeri, Prerafaeliti, Beatriče Portinari, Istorija umetnosti, Kratka priča iza umetničkog dela, Henri Holidej „Dante i Beatriče“, Henri Holidej, 1883. Foto: Wikimedia Commons/Google Cultural Institute

Dante Aligijeri obeležio je književnost sveta svojim delom "Božanstvena komedija". Osoba koja ga vodi kroz strašne krugove pakla je antički pesnik Vergilije, ali približavajući se raju, vodič postaje njegova voljena žena, Betriče jer je pesnik paganin, te ne može da uđe u raj.

Što je za Homera muza koju priziva za inspiraciju, za Petrarku Lura, za Dantea je Beatriče.

U pitanju je Beatriče Portinari, Danteova ljubav. Nedovoljno je informacija o njenom životu. Kratko jer živela, samo 24 godine, a zahvaljujući utisku koji je ostavila na pesnika, a on sve pretočio u umetnost, otavila je tako velik trag.

Bila je ćerka bogatog bankara Folka Portinarija i baš je njegov testament važan pisani trag o njoj. Pominje se miraz koji joj je dat za udaju za Simonea dei Bardija.

Bankar se sa svojih šest ćerku preselio u Firencu. Nastanili su se blizu Dantea Aligijerija. I promenili mu život. I istoriju književnosti.

Prema Danteovim navodima, Beatriče je sreo kada ga je otac odveo u kuću Portinarijevih u maju. Ona je imala osam godina, od devet. Voleo ju je ceo život.

Dante Aligijeri Božanstvena komedija Autor: Domenico di Michelino

Za bankara Simonea dei Bardija udala se 1287. godine, a umrla je tri godine posle. Dante ju je pominjao u svojim delima, te Beatriče vremenom gubi granicu realne ljubavi i onoga što je pesnikova poezija stvorila. On se oženio Đemom Donati 1285, sa kojom je dobio decu.

Prvo Danteovo pesničko delo nadahnuto ljubavlju prema Beatriče Portinari jeste "Novi život" (La Vita Nuova). Tu se Beatriče uzdignuta do nadzemaljskog simbola. Dante je bio tako oduševljen njome da je u "Novom životu napisao":

"Ecce Deus fortior me, qui veniens dominabitur mihi - Evo Boga jačeg od mene, koji dolazi da vlada mnome". Lutao je, kaže, po raznim krajvima Firence gde je mislio da može da naiđe na Beatriče.

Drugi susret bio je posle devet godina, na ulici. Šetala je u belom u pratnji dve starije dame, firentinskom mostom Ponte Vekio (Ponte Vecchio), kada je opazio prelepu devojku. Okrenula se i pozdravila ga. Njen pozdrav ga je tako oduševio da se povukao u sobu da bi o njoj razmišljao. Tu je zaspao i sanjao san koji će postati tema prvog soneta u III poglavlju "Novog života".

Ako bismo zamislili filmsku scenu, belinu njene haljine, usporen okret i pozdrav koji je pesnika obeležio za ceo život, ne bi bilo teško da kreiramo ljubavni priču koja bi postala klasik i osvojila Oskara.

U snu mu se prikazala silna figura i pričala sa njim. Iako nije uspeo da shvati sve što mu govori, čuo je "Ego dominus tuus" - Ja sam gospodar tvo. U rukama tog stvorenja bila je Beatriče prekrivena lakom tkaninom. On ju je probudio i naterao da pojede Danteovo srce.

Numerologija njihovog susreta - dva puta po devet godina Danteovog života, dovodi se u vezi sa motivom broja 3, čestim kod Dantea, koji izvodi od Svetog Trojstva. I "Božanstvena komedija" ima tri dela - "Pakao", "Čistilište" i "Raj".

Tajna, platonska, neuzvraćena ljubav Danteova postaje simbol dobra, njegova inspiracija. U Raju je opisana kao „majčinska, sjajna i utešna“. Vrata Raja čuvaju anđeli, a Danteovu dušu Beatriče.

Njome su bili inpirisano potom i drugi pesnici i slikari, posebno Pre-Rafaeliti. Idealizovana žena postaje predmet mašte drugim umetnika.

Od njihovog susreta prošlo je više od 700 godina, a priča o Danteu i Beatriče i danas živi. Ona koja je hodila prvo ulicama Firence, potom mislima jednog Dantea, pohodi unutrašnji svet mnogih i prerasta u ono što joj ime kaže - božanska vizija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona