• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojčica poznata po slavnim ulogama danas proslavlja 30. rođendan

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Dakota Faning  Dakota Fanning Foto: Paramount Collection / Everett / Profimedia

Ako ste gledali filmove "Zovem se Sem", "U žaru osvete", "Detinjasta dadilja"... niste mogli a da ne zapamtite devojčicu nežnu kao svila, plave kose i bledog tela, prozračnu, delikatnu, kao rođenu za svaku od pomenutih uloga. Danas ta devojčica - Dakota Faning, slavi 30. rođendan.

Sa sedam godina je već imala izgrađen glumačku ugled, zahvaljujući filmu "Zovem se Sem", u kom je glumila sa Šonom Penom.

Šon je nominovan za Oskara za ulogu u kojoj je glumio mentalno hendikepiranog čoveka koji se bori za starateljstvo nad ćerkom, a osmogodišnja Dakota dobila je nominaciju za prestižnu nagradu Udruženja filmskih glumaca SAD, što je čini najmlađom glumicom koja je ikada nominovana za tu nagradu. Za ulogu je osvojila nagradu za najboljeg mladog glumca Udruženja televizijskih filmskih kritičara, piše "Vikipedija".

Ćerka profesionalne teniserke Heter Džoj i bejzbol igrača u nižim ligama Stivena Feninga rođena je u Konjersu u Džordžiji 23. februara 1994. godine. Njena mlađa sestra El Fening takođe je poznata glumica.

Devojčica koju je "Holivud Reporter" ocenio kao "anđela sa inteligencijom" samo je dobijala nove uloge. "Alabama, slatki dome", "Devojke iz gornjeg dela grada" ("Detinjsta dadilja"), "U žaru osvete", "Devet života", "Žmurke", "Rat svetova", "Sanjar"... stajala je uz najveća glumačka imena i rame uz rame sa njima davala najviše što se od uloge može dobiti.

Nežnost kojom pobeđuje strogoću Denzela Vošingtona u filmu "U žari osvete", odgovornost kojom menja dadilju koju igra Britani Marfi ostaju u pamćenju.

Godine 2006. pozvana je da se pridruži Akademiji filmskih umetnosti i nauka (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), koja dodeljuje Oskara. Tako je sa 12 godina postala njen najmlađi član u istoriji.

Iste godine nagazin "Forbs" rangirao ju je na mesto broj četiri na listi Poznati ispod 21. godine koji najviše zarađuju. Njena zarada  procenjena je na četiri miliona dolara u toj godini.

Dakota Faning Foto: Ouzounova / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Na listi istog magazina tri godine kasnije zauzela je treće mesto među najcenjenijim mlađim zvezdama, zaradivši oko 14 miliona dolara.

Bila je deo filmske sage "Sumrak", potom je igrala u filmovima sa manjim budžetom, a upisala je svoje ime i među glumce filma "Bilo jednom u Holivudu".

O njenom privtanom životu se veoma malo zna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta misli Bogoljub Karić: Da li treba podeliti imovinu nakon razvoda?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona