• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Španci oduševljeni srpskim vezom: Ana pravi unikatne predmete i tako čuva našu tradiciju van granica Srbije

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zbog ljubavi se ova Obrenovčanka preselila u Bilbao

  • 0
Ana Zlatković Ruiz Foto: Instagram/anas__closet

Zbog ljubavi čovek je u stanju da pomeri planine, ne postoje prepreke. Anu je put naneo u toplu Španiju, konkretno u Baskiju, a sve zbog ljubavi prema Ikeru. Nije se libila da napusti porodicu u Obrenovcu i otisne se put Bilbaa, grada na severu ove pirinejske zemlje i osnuje porodicu. Ovo je njihova priča.

- Iker i ja smo se upoznali u Turskoj, na internacionalnom volonterskom radu. On je iz Bilbaa i već 10 godina živimo ovde. Imamo troje dece, Vuka od pet godina, Leu od tri i po i Milu od godinu i po - započinje priču Ana Zlatković Ruiz za Ona.rs.

Ana Zlatković Ruiz Foto: Instagram/anas__closet

Ona kaže da, iako je ekonomista, nju je oduvek privlačio ručni rad i kreiranje zanimljivih stvari. I pre nego što je upoznala Ikera, Ana se uspešno bavila "biznisom". Pokušala je da svoju kreativnost pretoči u nešto što može predstavljati uspomenu i u tome je uspela. Ovaj hobi, za koji se zainteresovala zbog mame i bake, nastavila je da radi i u Bilbau.

- Uvek me je privlačilo kreiranje sopstvene garderobe i nakita korišćenjem starih zanata, kao što su heklanje, pletenje i vez i uživala sam u tome da imam unikatne komade koje nema niko drugi. Mama i baka su u slobodno vreme stalno radile nešto od toga i prenele na mene tu ljubav i veštinu još dok sam bila devojčica. Danas to više nije samo hobi. I mama i ja smo dugogodišnje članice udruženja "Baština", koje se bavi upravo očuvanjem starih zanata i naše kulturne baštine i nalazi se u Beogradu. Danas sam predavač šivenja i to je samo pokazatelj da treba biti uporan i raditi ono što voliš. Ovaj posao je samo kruna ovoga čime se bavim. S jedne strane osećam i izvesnu odgovornost jer je ova vrsta naše tradicije u izumiranju - rekla je Ana.

Iako je kilometrima daleko od kuće, Anu nije sprečilo da i u Baskiji nastavi da se bavi onim što voli, a ujedno tako Špancima približi našu kulturu.

- Kada sam se preselila u Španiju, nastavila sam da se bavim izradom nakita i garderobe putem tradicionalnih tehnika i jako me raduje kad vidim da je Špancima to vrlo interesantno i time promovišem ne samo svoj rad nego i našu tradiciju i kulturu. Inače, uvek mi je glavna misija bila da mlađoj generaciji približim ručne radove i da uvide da to nije nešto što treba vezivati samo za naše bake. Svoj rad bih opisala kao spoj modernog i tradicionalnog i to je ono što ga čini posebnim - kaže Ana i dodaje:

- Ono što je dugo bio moj zaštitni znak jeste korišćenje minijaturnog veza u izradi nakita, najčešće minđuša i ogrlica i uglavnom se radilo o cvetnim motivima. Takođe, izrada heklane i pletene garderobe i asesoara je kod mene uvek bila aktuelna. Ono na šta sam u poslednje vreme fokusirana i što je skrenulo jako veliku pažnju su personalizovane putničke jakne, sa ručno naslikanim mapama sveta i sloganima po želji. Naravno, ukrašene su heklanim detaljima, a na mapi se ušivanjem perlica obeležavaju posećene zemlje.

Kao veliki ljubitelj putovanja, kaže, nije iznenađujuće što je došla na tu ideju i znala je da će se mnogima dopasti, jer živimo u vreme kada se sve više putuje.

- Osim toga, devojkama je jako zanimljivo to što mogu same da osmisle sve vezano za jaknu i imaju unikatan komad, a obeležavanje posećenih zemalja čini jaknu još interesantnijom i sasvim posebnom - detaljno nam je objasnila Ana.

Privikavanje na novu sredinu, drugačiju kulturu od naše, za Anu je bio dodatni izazov, kao i dolazak novih članova porodice. Uspela je Ana da uskladi sve obaveze i napravi balans u organizaciji.

- S obzirom na to da sam mama troje male dece, ponekad mi je jako teško da nađem vremena za rukotvorine, ali upravo činjenica da u tome uprkos svemu i dalje uspevam govori o tome koliko uživam u ovome što radim. Heklanje, vez, pletenje i slične tehnike su jako opuštajuće i vrlo često mogu poslužiti i kao vid terapije protiv stresa, a uživanje u krajnjem rezultatu je nešto što stvara osećaj naročitog zadovoljstva i ponosa zbog onoga što ste stvorili. Sve u svemu, nešto čime želim i u budućnosti da se bavim, a možda ću i ja preneti na svoju decu tu ljubav i veštinu, kao što su ih na mene prenele moje mama i baka - rekla nam je Ana koje svoje radove izlaže i na "Instagramu".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana iz Zrenjanina pravi zdrave igračke za decu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona