• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Život neverovatne Iris Apfel: Moda je izabrala nju po rođenju, a 102 godine joj se "oduživala" za taj dar

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada se umetnost i jedinstvenost spoji u jednoj duši, to izgleda ovako

  • 0
Iris Apfel moda Foto: Instagram/iris.apfel

Nekada se moda jednostavno pri rođenju nastani u nečiji duh i svi pokazatelji u detinjstvu ukazuju na to da je neko rođen za velike stvari. Takva osoba je bila i čuvena Iris Apfel, žena koja je svojim idejama, na svojstven način pokazala kako moda izgleda, kroz njene "šarene naočare".

Iris je rođena kao Iris Barel u Njujorku 29. avgusta 1921. godine. Bila je jedino dete Semjuela Barela i njegove supruge Sadi Barel. U njihovoj kući negovana je tradicija i porodični staklarski posao. Ali, njegova supruga je otvorila i modni butik, tako da je bila skoro pa savršena podloga da Iris oslobodi dizajnera i umetnika u sebi. Zamislite, otac koji se bavi izradom ogledala i obradom stakla, a u očevim ogledalima, u butiku njene majke, mlada Iris daje mašti na volju sa svojim kombinacijama.

Iako je Iris odrastala na farmi, neposredno udaljena od "Velike jabuke", često je putovala metroom da istraži ovaj zanimljivi grad. Najviše je volela da odlazi u antikvarnice i tamo traga za jedinstvenim predmetima. Tako je započela svoju jedinstvenu kolekciju nakita iz celog sveta.

Kasnije Iris upisuje studije istorije umetnosti u Njujorku, a svoj talenat pokazuje i u umetničkoj školi u Viskonsinu.

Kao mlada žena, radila je kao novinarka za ženske časopise, ali je počela da oprema apartmane za prodaju. Tako je "klesala" svoje puteve, pronalazeći retke zanimljive predmete, koji su krasili mnoge stanove. Bila je i asistent ilustratora Roberta Gudmena.

U februaru 1948. godine udaje se za Karla Apfela. Dve godine kasnije, 1950., pokrenuli su tekstilnu firmu "Old World Weavers" i vodili je do penzije 1992. godine.

Apfelsi su se specijalizovali za reprodukciju tkanina iz perioda od 17. do 19. veka i dva puta godišnje putovali u Evropu u potrazi za tkaninama koje nisu mogli da nabave u Sjedinjenim Američkim Državama. 

Tokom svoje karijere, Iris je učestvovala u raznim projektima obnove dizajna, uključujući rad u Beloj kući za devet predsednika: Harija Trumana, Dvajta Ajzenhauera, Džona Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona, Džeralda Forda, Džimija Kartera, Ronalda Regana i Bila Klintona. Smatrala je da je ugovor s Belom kućom bio među najlakšim klijentima njihove firme, jer su uglavnom želeli samo da repliciraju ono što je prethodno bilo tu.

Kroz svoj posao, par je počeo da putuje širom sveta gde je Iris takođe kupovala komade nezapadne, zanatske odeće. Nosila je ove komade na zabavama klijenata visokog društva.

Godine 2016. nastupila je u televizijskoj reklami za francuske automobile i bila je lice australijskog brenda "Blue Illusion". Godine 2018. objavila je biografiju pod naslovom "Iris Apfel: Slučajna ikona", što je zaista i bila.

U 97. godini je potpisala ugovor o modelingu s globalnom agencijom "IMG". Pošto je često bila tražena za pojavljivanja, modna kuća "Tommy Hilfiger" ju je ohrabrio da potpiše formalno zastupanje, prenosi "Wikipedia.org".

Otkrila je svojevremeno da su ona i njen suprug uvek koristili isti parfem i to je bilo jedan od obeležja njih kao para. Sa suprugom je bila do njegove smrti u 100. godini života. Otkrila je da je imala "divnog i najboljeg partnera čak 67 godina".

Iris je preminula prvog marta 2024. godine u 102. godini života. 

Njeno obeležje bile su unikatnost i boje. Niko nije imao šareni, a autentičniji ukus za modu od nje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad se moda preseli u pozorište: Revijom posvećenom Tamari Bakić zatvoren Fešn selekšn

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona