• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misli čuvenih muškaraca o ženama

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Možda sve počinje od izreke: “Kad bi žene vladale svetom, ne bi bilo ratova”

  • 0
Hermina Muni Dauber Jovanović Foto: Paja Jovanović/Muzej Grada Beograda

Žene su muškarcima večna inspiracija. Iako se neretko doživljavaju kao stanovnici dve različiite plante, mnogi veliki umovi nisu se libili da jasno iskažu svoje mišljenje o ženama.

Prenosimo misli nekih od njih, i to baš danas, na Međunarodni dan žena.

„Muškarci uvek žele da budu prva ljubav žene. To je njihova nespretna sujeta. Žene imaju suptilniji instinkt. One žele da budu poslednja muška ljubav.“ (Oskar Vajld)

„Čak i najmudriji muškarci prave budale od sebe zbog žena, a čak i najglupalje žene mudre su u vezi sa muškarcima“. (Teodor Rajk, psihoanalitičar)

„Prvi simptom prave ljubavi kod mladića je plašljivost; kod mlade devojke to je smelost.“ (Viktor Igo)

„Muškarci postaju mešavina šarmantnih manira žena koje poznaju.“ (Frensis Skot Ficdžerald)

„Niko nikada neće dobiti bitku polova. Previše je bratimljenja sa neprijateljem.“ (Henri Kisindžer)

„Verujte mi na reč, najgluplja žena može da upravlja pametnim čovekom; ali je potrebna veoma pametna žena da bi upravljala budalom.“ (Rajdard Kipling)

„Najveća slava žene je da muškarci malo pričaju o njoj, bilo dobro ili zlo.“ (Perikle)

„Imam ideju da je frazu 'slabiji pol' skovala neka žena da razoruža muškarca kojeg se spremala da nadvlada.“ (Ogden Neš, "Wonderfulquote.com")

Nikola Tesla, naučnik Nikola Tesla / Foto: Profimedia/Roger Viollet

Oduvek sam smatrao da žena poseduje te nežne i suptilne kvalitete uma i duše, koje su u tim aspektima činile daleko superiornim od mužaraca”, kaže Tesla. „Stavljao sam ženu na pijedestal, i u tim nekim osobinama cenio sam je daleko više od mužaraca. Divio sam se u podnožju stvorenja koju sam uzdigao na te visine, i kao svaki pravio obožavalac, osećao sam se nedovoljno vrednim za objekat svog obožavanja.”

„Ali ovo je sve bilo nekad”, smatra Tesla, „sada, ova žena nežnog glasa koju sam obožavao je nestala. Na njenom mestu došla je žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da bude što više kao muškarac – u oblaku, u ponašanju, u sportu i dostignućima bilo koje vrste”. (Nikola Tesla)

"U međuvremenu, postalo je nepristojno da žena za sebe kaže da je domaćica. Na pitanje: „Čime se Vi bavite, gospođo?“, ona će se snebivati, zastati jedan dugi trenutak, pa tek onda izgovoriti to poražavajuće priznanje da je domaćica i da ne radi ništa drugo.

U vreme kada su žene menadžeri, sekretarice, ministarke ili u najmanju ruku pi-arovi kojih ima mali milion, biti domaćica, koja ne radi ništa drugo, poražavajuće je priznanje o uzaludnosti života. A ima li ičega svetijeg od tog najčešćeg zanimanja u našim krajevima, od tog žrtvovanja karijere i taštine, da bi se služilo bližnjima s ljubavlju koja je sve ređa u našim životima? (Momo Kapor)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta misli Bogoljub Karić: Da li treba podeliti imovinu nakon razvoda?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona