• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koja je prosečna visina žena u Evropi: Pogledajte na kom mestu su Srpkinje

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo koje su žene najviše, a koje najniže na starom kontinentu

  • 0
Žena, visina Foto: Shutterstock

Kao i cela planeta, tako je i Evropa tokom godina pretrpela značajne transformacije. Zahvaljujući novom tehnološkom napretku, evropski način života postao je zdraviji, što je jedan od ključnih faktora koji doprinose značajnom povećanju prosečne visine (pogotovo žena) u Evropi tokom prošlog veka.

Od 2023. godine, Evropa je dom deset najviših zemalja na svetu. Ovo povećanje prosečne visine u Evropi je posebno primetno kada se posmatraju prosečna visina za muškarce i prosečnu visinu za žene odvojeno.

Studije su pokazale da je prosečna visina muškaraca u Evropi bila izraženija u poređenju sa prosečnom visinom žena, što odražava različite socio-ekonomske i zdravstvene faktore. Bez obzira na to, oba pola pokazuju primetne trendove rasta tokom godina.

Prosečna visina u Evropi

Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prosečna visina muškarca u Evropi za 2023. godinu je 180 centimetra, dok je prosečna visina žene u Evropi - 167 centimetra. U poređenju sa prosečnom visinom u svetu, muškarci u Evropi su četiri centimetra viši od ostatka planete dok su žene u Evropi za tri i po centimetra višlje od drugih žena na Zemlji.

Mapa Evrope, sa svojim raznolikim nizom zemalja, prikazuje značajne varijacije u prosečnoj visini pojedinaca u različitim nacijama. Na ovu varijaciju utiče mnoštvo faktora kao što su genetika, navike u ishrani, kvalitet sistema zdravstvene zaštite, socio-ekonomski uslovi, kulturne norme, rasprostranjenost fizičke aktivnosti i uticaji životne sredine. Svaka zemlja u Evropi doprinosi ovom raznolikom spektru prosečnih visina zbog ovih različitih faktora.

Prosek visine žena po zemljama na starom kontinentu

Kada pogledamo mapu Evrope, lako je videti da prosečna visina značajno varira od zemlje do zemlje. Iako su sve na istom kontinentu, evropske zemlje pokazuju razlike ne samo u prosečnoj visini već i u drugim fizičkim karakteristikama, uglavnom zbog različitih faktora kao što su opšti način života i zdravstveno stanje.

Dakle, najviše žene na svetu su Holanđanke sa 170 centimetra prosečne visine. Tik uz njih, svega jedan milimetar niže su žene iz Crne Gore sa 169,9 centimetra proseka. Za njima kaskaju Dankinje sa 169,4 centimetra.

Na četvrtom mestu deset najviših zemalja na svetu, prema pisanju "Wanna be taller", je Srbija sa 168,2 centimetra prosečne visine za žene. Nas prate Češka Republika sa 167,9, zatim Litvanija sa 167,6 centimetra. A sedmo mesto zauzimaju naše komšinice iz Bosne i Hercegovine sa 167,4 centimetra.

Žene u Sloveniji su u proseku visoke 167,2 cm, što je približan slučaj i sa Švedskom i Norveškom (167 cm). Hrvatice su u proseku visoke 166,8 centimetra, a odmah iza njih su Nemice sa 166,1.

Među nižim nacijama smatraju se pripadnice Grčke, visoke u proseku oko 165 centimetra, kao i Španjolke i Francuskinje sa 162. A od njih su niže Portugalke (161,2).

Iako se Velika Britanija više ne smatra delom evropskih zemalja, prosečna visina žena u Engleskoj 161 što je niže od prosečne visine u Evropi. Razlog za to razlika u ishrani i ograničene fizičke aktivnosti.

Statistika visine žena Printskrin: Reddit/MapPorn

Najniže žene Evrope smatraju se Italijanke čija je prosečna visina 161 centimetar, zatim Makedonke sa 160,9 centimetra, i na kraju Portugalke (sudeći prema statistici iz 2019. godine), koje su i najniže sa 160,6 centimetara visine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istina o vitaminu D3 i zašto moramo da ga unosimo suplementacijom svaki dan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona