• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Judit Polgar je znala da igra šah i bez gledanja u tablu, a savladala je čuvenog Garija Kasparova

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bila je najbolja svetska šahistkinja na svetu

  • 1
Judit Polgar Foto: HERBERT PFARRHOFER / AFP / Profimedia

Šahistkinju Judit Polgar bolje znaju one malo starije generacije, ali ni oni nešto mlađi ne zaostaju previše. Ova mađarska velemajstorka ostavila je veliki trag u svetu šaha i smatra se najjačom šahistkinjom svih vremena.

Ona je rođena u Budimpšeti 1976. godine, kao najmlađa od tri ćerke. Njihov otac Laslo pokušao je od malih nogu da ih usmeri na šah kao deo obrazovnog eksperimenta u pokušaju da dokaže da i tako mali mogu da postignu izuzetna dostignuća. To je samo Judit uspela. Kao i sestre, školovale su se kod kuće, sa obaveznim časom šaha. Nisu naišli na odobrenje države jer u to vreme školovanje kod kuće nije "socijalistički" pristup smatrajući da neće imati normalno detinjstvo.

Judit Polgar Foto: Chen Hao / Xinhua News / Profimedia

Ostaće upamćen slučaj kada je Judit sa samo pet godina uspela da pobedi porodičnog prijatelja u šahu i ne gledajući u tablu. Posle poraza, prijatelj porodice joj je rekao "Ti si dobra u šahu, ja sam dobar u kuvanju", da bi Judit njemu odgovorila "Da li i vi kuvate ne gledajući u šporet?".

Sa samo 15 godina i četiri meseca došla do titule velemajstora i u to vreme je bila najmlađa kojoj je to pošlo za rukom, piše "Vikipedija", oborivši tako rekord Bobija Fišera. Sa samo 12 godina zauzela je 55. mesto na rang listi 100 najboljih šahista sveta.

U septembru 2002. godine u meču između Rusije i ostatka sveta, konačno je pobeđen Gari Kasparov, upravo od strane Judit Polgar.

Od januara 1989. godine pa sve do penzionisanja avgusta 2014. bila je najbolja žena u svetu šaha.

Judit Polgar Foto: PETER KOHALMI / AFP / Profimedia

I posle šaha - šah

Nepunih godinu dana posle povlačenja iz takmičarskog dela, ona je u junu 2015. godine izabrana za kapitena i glavnog trenera mađarske muške reprezentacije. Dva meseca kasnije odlikovana je i najvećih mađarskim odlikovanjem - Veliki krst reda Svetog Stefana Mađarskog. Pre tri godine primljena je u Svetsku šahovsku kuću slavnih.

Kada je reč o privatnom životu, 2000. godine se udala za veterinara Guštava Fonta sa kojim je dobila sina Olivera i ćerku Hanu. Interesantno je da je ostala da živi u Mađarskoj, iako su joj sestre i roditelji u Izraelu odnosno Sjedinjenim Američkim Državama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najbolja mlada umetnica na svetu: Ko je zapravo 15-godišnja violinistkinja Lana Zorjan?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Rade

    17. mart 2024. | 21:07

    Pored toga osramotila je Kasparova koji je kao pacer vratio potez koji je gubio u jednoj partiji.🤔😅😂🤣😇

    Podelite komentar