• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Muzika je radila za nju, a bolest je žonglirala njenim životom: Slađana Milošević, princeza nekog drugog sveta

Vreme čitanja: oko 4 min.

Razbijala je tabu-teme u pesmama, a zbog "kreativnog života" odustala je od dece

  • 0
Slađana Milošević - 1984. Foto: Goranka Matić

Aleksandra Slađana Milošević jedna je od donosilaca novih muzičkih zvukova u Jugoslaviji 1980-ih godina i jedna od pevačica koje su obeležile pop-rok stil sa pesmama tada tabu-tematike.

Rođena je 3. oktobra 1955. godine u Beogradu, a ljubav i interesovanje, kao i neverovatan talenat za muziku, bio je primetan još u njenom detinjstvu. To je rezultiralo da je već sa pet godina upisala muzičku školu i odabrala klavir kao glavni instrument koji će učiti.

O njenom neverovatnom daru svedoči i njen doprinos muzici sa samo 12 godina, svirajući i pevajući u grupama kao što su "Nebeska konjica", "Epitaf8" i "Džentlmeni". Niko nije mladu nadu ispuštao iz vidokruga i samo su čekali momenat da se vine u zvezde. Sa 19 godina, 1974. na festivalu "Studentsko leto" u Maglaju svojim upamćenim solo nastupom osvojila je "Grand Prix", piše "Wikipedia". Takav nastup otvorio joj je vrata ka mnogim studijima i muzički producenti pažljivo su razmatrali na koji način će prisvojiti ovaj muzikalni dragulj.

Godine 1977. isplivala je na samu površinu pop-rok scene sa pesmom "Au, Au" i iste godine imala je svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke česme, kao predgrupni nastup za "Bijelo Dugme".

Svoju karijeru gradila je mudro, ali pokazujući prirodnost u njenoj svestranosti i nimalo nije preterivanje kada su je tada opisali kao jedinstvenu. U svojim pesmama pevala je o tadašnjim tabu-temama, a taj "pravac" počela je pesmama koje su jedno vreme bile i zabranjene za emitovanje na brojnim radijskim i televizijskim programima. To dovoljno govori o njenom prkošenju društvu i njegovim stavovima. Time je na neki način i "podelila" narod na pristalice promena i one koji to smatraju neprimerenim za jednu muzičku scenu.

Slađana Milošević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Godine 1979, promovisala je pesmu "Amsterdam", a već dve godine kasnije, nastupila je na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mesto sa kompozicijom "Recept za ljubav".

Dve godine kasnije otišla je u Nemačku, gde je osnovala grupu "Neutral Design", sa kojom je izdala album i to veoma uspešan na prostorima gde je boravila, a čak je stekla i popularnost na skandinavskom poluostrvu.

Sa Dadom Topićem je snimila duet i rođena je pesma "Princeza", koja je prevedena i na engleski jezik. Danas je ta pesma i dalje slušana i mnogi je prepevavaju.

Put je odvodi u Sjedinjene Američke Države, gde je neko vreme svirala sa grupom "Baby Sister", ali je morala da se bavi i drugim poslovima, poput marketinga u agencijama i kao broker na poznatim berzama. Međutim, iako je bila neuhvatljivog duha i živela je "svuda i nigde", život je vraća u Beograd 1995. godine, a kasnije je stalno putovala na relaciji rodnog grada sve do Los Anđelesa.

Društvenim mrežama se provlače njene pesme kao što je prerada pesme "Dolazi zima" postala hit među mladima, što je znak da njen učinak u muzici nikada ne može "zastareti".

Za života Slađana je dala malo intervjua i nije volela da se često pojavljuje u javnosti, ali ono što je u retkim gostovanjima izrekla pokazatelj je kako svet posmatra kroz svoje "raznobojne naočare".

U svojim 60-im godinama otkrila je da je obolela od retke bolesti pod nazivom Sjegrenov sindrom. Kako je rekla u intervjuu za "Gloria", konstantno lečenje trajalo je dve godine, ali joj je stanje u 68. godini bilo i dalje ugroženo.

- Ne pripadam ljudima koji zahtevaju više nego što im pripada, ali u našoj zemlji postoji vidan problem podele na poželjne i nepoželjne. Trebalo bi da se učini dosta napora u procesu urbancida koji je sve prisutniji, jer smo svi mi građani ove zemlje. Za vreme bolničkog lečenja osećala sam veliku mržnju osoblja zbog svog beogradskog porekla. Nažalost, nisam jedina koja je iskusila grubost, neetičnost i nedostatak empatije. Izgleda da su etika i moral potpuno beznačajni u medicinskom obrazovnom sistemu.

Na pitanje da li se boji smrti rekla je da je tokom školovanja na medicinskom fakultetu učila da se život sastoji od rođenja, bolesti i smrti i da  sve tri faze predstavljaju naš život i treba ih s jednakom pažnjom uvažiti.

Slađana Milošević Foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

U intervjuima je izjavila i da ne žali što nikada nije imala decu, jer je njen život jedan "kreativan vrtlog u kom raste stvaralačka spoznaja".

- Sva deca su moja jer ih podižem kroz njihovu saznajnu glad. Smatram da je stvaralaštvo na drugoj strani rađanja. Deca su nekontaminirani prostor svesti i hraniti ih dobrom informacijom od jednake je važnosti kao njihov biološki razvoj.

Slađana je preminula danas, 26. marta 2024. godine u Beogradu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Preminula Slađana Milošević: Pesmama je rušila mnoge tabue, a izgledom je pomerala granice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona