• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Kako gen Z danas doživljava kultnu seriju "Seks i grad"? Ocenjuju je ne samo kao zastarelu, već i jezivu

M. M.

Vreme čitanja: oko 7 min.

Mlada njujorška književnica Britani Miler (22) otkriva šta tačno ona - i njena generacija - misle o seriji, dve decenije nakon što je prvi put emitovana

  • 0
Seks i grad Foto: Profimedia

Za generaciju koja je odrasla na seriji "Seks i grad", ova kultna serija bila je, ne samo modna smernica, naročito za današnje žene, već i vid oslobođenja mnogih tabu tema o ženskom polu, seksualnosti i vezama.

Četiri žene koje su nosile seriju na svojim plećima, iznele su mnogo toga "po prvi put". I mnogima su mnoge stvari kojima su se one bavile u svojim ulogama bilo novo, strano, nepoznato i - iznad svega - oslobađajuće.

Ali kao i za sve, vreme učini svoje, i ono što je nekada bilo osveženje, vremenom postane bajato i dosadno. Čini se da nove generacije, poznate kao "gen Z" zapravo upravo ovu seriju doživljavaju - tako.

Independet je tako dao prostor tipičnoj devojci, predstavnici generacije Z, 22-godišnjoj Britani Miler, da opiše šta tačno ona - i njena generacija - misle o seriji, dve decenije nakon što je prvi put emitovana.

- Kada je "Seks i grad" emitovan 1998, moji roditelji još nisu bili venčani. Kada se emisija završila 2004. godine, imala sam tri godine. Sada, imam 22 godine i prvi put gledam ovu seriju - započela je svoju kolumnu mlađana Britani, koja je kao i glavna glumica Keri Bredšo, pisac koji živi u Njujorku.


Ali, kako kaže, tu se sličnosti završavaju.

- Mnogo je toga snimljeno št obi moja generacija danas odbacila kao zastarelo - ističe ova autorka i navodi epizode u kojima Bredšo odbacuje biseksualnost kao kratak izlet u gej populaciju, ili kada se Samanta raspravlja sa transseksualnim uličarkama, koje kasnije opisuje kao "pola muškarac, pola žena, potpuno dosadni".

Ikao ističe da neće da se pretvara kao da govorim u ime cele generacije, ona ističe da kao pripadnik gen Z i "Seks i grad" "device", može da kaže da nakon samo nekoliko odgledanih epizoda - nije obožavalac serije.

- Moj problem nije u tome što je emisija zastarela, već u tome što je skoro nepodnošljivo jeziva i usredsređena na likove koji su, iskreno, grozni ljudi - i užasni prijatelji - objašnjava i dodaje: - Nije da nisam bila svestna postojanja ove emisije. Odrasla sam skrolujući kroz kablovsku i gledajući stalne reprize, ali nikada mi nije bilo dozvoljeno da je gledam. Seksi ispade četiri žene od 30 i nešto godina koje su se muvale po Menhetnu bile su, prema rečima moje mame,"previše neprikladne". Pošteno. Ali otkako sam se preselila u Njujork radi pisanja, ispričala sam mnogo puta štos da sam i sama "Keri Bredšou", a da nemam pojma ko je ona.

Seks i grad foto: printscreen/youtube/Movieclips

Sad kada je videla emisiju, jasno joj je da nije ni u kakvoj vezi sa njom.

- Pre svega, živim u Južnom Bruklinu, 50 minuta vožnje od svoje kancelarije, a ne "Upper East Side"-u koji je "odobrila" Keri. Ne doručkujem stalno, niti izlazim na večere i pijuckam "kosmos" u barovima sa svojim prijateljima. Ko može sebi da priušti da tako često jede vani? Što se tiče zabavljanja, često čujem o problemima mojih prijatelja u vezi sa zabavljanjem, pa pretpostavljam da nam je to zajedničko, ali oni se retko odnose na tako stalno promenljivu grupu partnera kao je slučaj sa ženama iz "Seks i grada" - primećuje mlada spisateljica.

Takođe, kaže, ona je deo generacije u kojoj nije neuobičajeno da se neko od bliskih prijatelja identifikuje kao druga seksualna orijentacija.

- Moji vršnjaci i ja bili smo veoma mladi kada su gej brakovi legalizovani u SAD 2015. godine. Kao rezultat toga, jedan od mojih najvećih problema sa emisijom je samoproglašena "seksualistkinja" Keri, koja je trebalo da pomera granice našeg mišljenja o seksu, ali su oni čudno prikladni prema nečemu što je danas tako normalizovano.

Kao primer navodi epizodu u kojoj Keri nakratko izlazi sa biseksualnim muškarcem po imenu Šon, dok joj preostala tri glavna lika nude izuzetno zastarele poglede na temu njegove seksualnosti. Šarlot tvrdi da biseksualci ugrožavaju sve samce u Njujorku, Miranda to naziva "pohlepnim duplim uranjanjem", a Samanta nastavlja sebe da naziva "pokušaj-seksualcem" koja sve isproba makar jednom.

- Biseksualac ​​nije neko ko je "zbunjen". Biseksualnost je veoma stvarna seksualna orijentacija - ističe ova Njujorčanka.

Seks i grad Foto: Profimedia

Još jedan odlučujući momenat za njenu generaciju bio je kada je Vrhovni sud u SAD poništio sudski spor Roe protiv Vejda 24. juna 2022. godine, proglasivši da ustavno pravo na abortus, potvrđeno skoro pola veka ranije, više ne postoji. U emisiji postoji čitava epizoda za koju kaže da pomera okvir u pogledu prikazivanja abortusa na televiziji.

- U četvrtoj sezoni, Miranda slučajno ostaje trudna sa bebom svog bivšeg dečka Stevea i odmah donosi odluku da abortira. Ona to saopštava svojim prijateljicama, što navodi Samantu i Keri da otkriju da su i one imale abortus. Moj problem je što Šarlot, kojoj je rečeno da ima male šanse da zatrudni prirodnim putem, koristi tu informaciju da okrivi Mirandu.

Kako prepričava, dok Miranda čeka svoj termin za abortus, ona se predomišlja i donosi odluku da zadrži bebu. Iako je epizoda prvobitno pristupila temi direktno i transparentno, činilo se da je Mirandina odluka da ne izvrši abortus rođena iz društvenog pritiska - da u tom slučaju nije idealna žena.

- Abortus bi trebalo da bude opcija za sve žene. Imala bih toliko više poštovanja prema toj epizodi da je Miranda ostala verna seb i učvrstila se u izboru koji je napravila na početku - ističe ova mlada žena.

Ona dalje nabraja da su delovi serije jednostavno "jezivi i neprijatni za gledanje".

- U trećoj sezoni, Samantha izlazi sa muzičkim producentom, crncem, i upada u borbu sa njegovom sestrom, koja ne odobrava da izlazi sa belom ženom. Samanta pribegava uvredama na račun sestre svog partnera. Da li bi se neko tako ponašao u stvarnom životu? Naravno da ne - primećuje Britani.

Smit, Samanta, Sex and the city, Seks i grad Printskrin: Youtube

Što se tiče emisije u celini, kaže da je ostala sa neodoljivim osećajem da u glavnim likovima postoji toliki nedostatak iskupljivih kvaliteta da se pita - kako su one uopšte prijatelji?

- Znam da nisam jedina osoba na svetu koja mrzi Keri. Ona stvara nepotrebnu dramu oko sebe, okrivljuje druge, zatim traži podršku od prijatelja - i čini se da nikada ne evoluira dalje od ovog toksičnog obrasca. Posle samo nekoliko epizoda, zamerala sam seriji što od mene traži da saosećam sa njenom perspektivom - primećuje ova devojka.

Za Samanta kaže da je "odvratna" i da "izgleda kao da ima malo morala".

- Ona tvrdi da je njen životni cilj da "ima seks kao muškarac", ali to ne opravdava neke od njenih predatorskih postupaka. Da li bi neko opravdao osobu koja je zgrabila maserku za genitalije nakon što je čula za "srećan kraj"? - pita se Britani.

Ne štedi ni Mirandu.

- Čini se da je Miranda prinuđena da u svemu pronađe nešto. Ona ne može da dozvoli da bilo ko, uključujući i njene prijatelje, bude zadovoljan svojim izborima. Ponekad je opravdano (njen savet Keri da ne dozvoli gospodinu Bigu da se vrati u njen život je na mestu), ali sam primetila da konstantna negativnost iscrpljuje dok je gledam - prenosi svoje utiske ova mlada žena.

Šarlot, Seks i grad Foto: Youtube/Printscreen/ MrHTBitch

Kada je odošla na red Šarlot, kaže da joj se u potečku - dopala, posebno u prvoj sezoni kada je iskazala jaku volju o tome koje seksualne činove hoće, a šta neće da radi nakon neuspelog sastanka koji je pokušao da je nagovori na oralni seks.

- Ali ispostavilo se da je ona najgora. Ona je sebična, površna i generalno užasan lik. Tokom šest sezona, vrlo malo je sazrevala. Umesto da uči iz svojih iskustava, kukala je, više puta je napravila istu grešku postavljajući nerealna očekivanja za muškarce sa kojima je izlazila, a onda bi nekako otkrila da je pogrešila u svom izboru jer se oni ne bi pretvorili u njenog muškarca iz snova - naglašava Britani.

I kako za kraj zaključuje, za razliku od "Prijatelja" ili "Kancelarije", koji imaju svoje mesto i kada se gledaju kroz "moderan objektiv", ne postoji nijedan glavni lik za koga vredi navijati u "Seks i gradu".

- Suština je da ne mogu da uživam u emisiji koja bi trebalo da bude o ženskim prijateljstvima kada nemam nikakve simpatije za likove koji nisu samo užasni prijatelji, već i užasni ljudi. Ali, cenim koncept serije i koliko je svaki od ovih likova otvoren u razgovoru o seksu i oslobađanju društvenih koji dolaze sa tim. Nikada nisam bila svedok grupe žena koje tako otvoreno (i često) pričaju o seksu u bilo kojoj drugoj seriji, ali možemo da se složimo: uvek je osvežavajuće videti žene kako slobodno govore o svom seksualnom životu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Zvezda serije "Seks i grad" godinama se borila sa alkoholizmom, a evo kako se izvukla

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona