• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pogledom je začarala svet: Greta Garbo, glumica na čijem su ramenu čučale tajne uspeha

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obeležila je takozvano "zlatno doba Holivuda" i ostala upamćena kao jedna od najlepših žena nekadašnje glumačke scene

  • 0
Greta Garbo Foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Dug je spisak slavnih holivudskih glumačkih legendi, bez čijeg se pomena ne može pomisliti na "zlatno" i "klasično" doba Holivuda. Dama po imenu Greta Garbo, sa pogledom koji je ostao urezan kao najpoznatiji u starijem dobu filma, definitivno je glumica čije će ime večno živeti.

Greta, pored lepote i čuvenog pogleda, bila je poprilično enigmatična ličnost, zbog čega su dugo nakon njene smrti isplivavali novi detalji njenog života.

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafson 18. septembra 1905. u Stokholmu, u Švedskoj. Bila je glumica koja je stekla međunarodnu slavu tokom zlatnog doba holivudske filmske industrije. Sa svojim zadivljujućim nastupima na ekranu, intenzivnim pojavljivanjima i zagonetnom ličnošću, Garbo je postala jedna od "najikoničnijih" i najtrajnijih ličnosti u istoriji kinematografije.

Kao devojčica je morala da se bori za opstanak porodice

Greta je rođena u radničkoj porodici u Stokholmu. Njeno detinjstvo je bilo obeleženo finansijskim, a samim tim i egzistencijalnim borbama, zbog čega je još od malih nogu spoznala radne smene. Zaposlila se kao devojčica u jednoj berbernici, u kojoj je pripremala sapun i penu za brijanje i tako donosila dnevnice u svoj dom.

Uprkos svojim skromnim počecima, Garbo je rano pokazala interesovanje za umetnost i sanjala je da postane glumica.

Gretin put do slave započeo je kada ju je otkrio švedski filmski reditelj Mauric Stiler. Dao joj je prvu veliku ulogu u nemom filmu "Saga o Gosta Berling" iz 1924. godine, koji je privukao međunarodnu pažnju i postavio Garbo kao zvezdu u usponu. Njena zapanjujuća lepota, izražajne oči i emocionalna dubina očarali su i publiku i kritičare.

Greta Garbo Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Trenutak kada je svet upoznao Gretu Garbo

Godine 1925. Greta je potpisala ugovor sa studijima Metro-Goldvin-Majer (MGM) i preselila se u Holivud, gde je ubrzo postala jedna od najvećih zvezda studija. Njeni rani filmovi u Americi, učvrstili su njen status nove i rastuće "femme fatale". Njen prelazak na zvučne filmov bio je besprekoran, naročito zbog dubokog i pomalo "sparnog" glasa. To je dodatno doprinelo njenoj slavi.

Tokom 1930-ih, Greta je glumila u nizu kultnih filmova koji su pokazali njen talenat i svestranost kao glumice. Ostvarila je nezaboravne predstave u klasicima kao što su "Ana Kristi" iz 1930. ili "Grand hotel" iz 1932.

Ono što i dan-danas mnogi pamte, a i po slikama to nove generacije mogu primetiti, jeste način na koji glumi sa kolegama. Na fotografijama se vidi umerena doza dominacije, koja govori kako je u njenoj blizini teško istaći se. Oštar i pomalo hladan pogled bio je prisutan skoro u svakoj sceni sa kolegama.

Iznenadno povlačenje i tajanstveni život

Godine 1941. na vrhuncu svoje slave, Greta je šokirala svet objavom da se povlači iz glume sa 35 godina. Uprkos brojnim ponudama i unosnim ugovorima, odlučila je da se povuče iz očiju javnosti i živi u tajnosti. Kasnije godine provela je "anonimno", održavajući uski krug bliskih prijatelja i izbegavajući reflektore, piše "Engineersblog.net".

Greta je preminula 15. aprila 1990. godine. Njen uticaj na film je i dalje primetan, što govori o njenoj slavi. Po pogledu je ostala upamćena kao žena koja "ima neku tajnu" i glumica koja je položila svaki ispit u srcima publike.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hristina Cvetinčanin Knežević o teoriji i praksi feminizma

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona