• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko je bila stjuardesa Nirja Banot? Sećanje na heroinu koja je pre 38 godina spasla 340 putnika od terorista

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mlada Indijka koja je žrtvovala sopstveni život da spase ljude iz aviona

  • 0

Ona je možda bila mlada žena, indijska stjuardesa, ali je 1986. godine postala heroina nakon što je spasla živote 340 putnika na letu "Pan Am" 73. Tog 5. septembra pre 38 godina, Nirja Banot žrtvovala je sopstveni život kako bi sačuvala veliki broj putnika na letu koji su otela četvorica palestinskih terorista iz organizacije Abu Nidal.

Za svoju hrabrost, tako je, posthumno, postala prva, a u to vreme ujedno i najmlađa žena, koja je dobila "Ašoka čakre", najvišu mirnodopsku nagradu Indije, kao i orden "Tamgha-e-Pakistan", 4. najvišu civilnu nagradu Pakistana.

Njen život i hrabrost, pre osam godina, inspirisali su biografski film "Nirja" na hindi jeziku.

Neplanirani posao stjuardese

Banot je odrasla u Bombaju, u tipičnoj pandžabi-hindu bramanskoj porodici. Majka joj se zvala Rama, a otac Haris, inače novinar "Hidustan tajmsa". Imala je i dva brata.

Nakon što je završila koledž u Bombaju, prelepa Nirja se okrenula manekenskoj karijeri, da bi se svega godinu dana pre kobnog događaja prijavila za posao stjuardese u kompaniji "Pan Am", koja je 1985. godine odlučila da proširi svoj posao na rutu Frankfurt-Indija, a za šta im je bila potrebna nova kabinska posada. Poštoje primljena, Nirja je poslata na posebnu obuku za stujardeste u Majami na Floridi.

Nirja neerja bhanot Foto: Printskrin/ Youtube/ VMN News

Sa svega godinu dana iskustva u novom poslu, Banotova se našla na zaduženju za poslove "senior stujardese".

Tog dana, 5. septembra 1986. godine, na "Pan Am" letu 73 Boinga 747 koji je leteo iz Bombaja za Njujork preko Karačija i Frankfurta, u kojoj je bilo 380 putnika i 13 članova posade -  otela su četvorica naoružanih muškaraca.

Dva puta je mogla sebe da spase

Plan terorista, koji su upali na let nakon što se zaustavio na međunarodnom aerodromu Jinah u Pakistanu, bio je da odlete na Kipar sa ciljem da oslobode palestinske zatvorenike koji su bili tamo zarobljeni. Nirja je ubrzo shvatila situaciju i nekako uspela da upozori posadu u pilotskoj kabini čim su otmičari ušli u avion, a kako je avion bio na platformi, tročlana posada pilota, kopilota i inženjera letenja pobegla je iz aviona kroz krovni prozor u kokpitu - tako da avion nije mogao više ni da poleti.

Međutim, iako je i Nirja mogla da krene sa njima, odlučila je da ostane jer je želela da pomogne zarobljenim putnicima. A kako je sad bila najviši član kabinske posade, preuzela je i kontrolu nad situacijom u avionu.

Neerja Bhanot Foto: Wikipedia/India Post, Government of India

Otmičari su bili deo Abu Nidal, palestinske terorističke organizacije koju podržava Libija, a njihov primarni cilj tada su bili Amerikanci i njihova imovina. Već u prvim minutima otmice identifikovali su indijsko-američkog državljanina, odvukli ga do izlaza, ubili i izbacili njegovo telo iz aviona.

Odmah potom naložili su Banotovoj da prikupi pasoše svih putnika kako bi mogli da identifikuju i ostale Amerikance u avionu. Uz pomoć ostalih putnika, ona je uspela da sakrije pasoše preostala 43 Amerikanca u avionu, tako što su neke zavukli ispod sedišta, a ostale bacili niz otvor za smeće, zbog čega su onemogućili otmičarima da razlikuju neameričke od američkih putnika.

Sedamnaest sati od početka otmice, teroristi su otvorili vatru i podmetnuli eksploziv u avionu. U tom trenutku, Nirja je munjevito reagovala i otvorila jedna od vrata aviona. Iako je mogla prva da iskoči i da pobegne, počela je da pomaže ostalim putnicima da izađu.

- Vodila je putnike do izlaza za slučaj opasnosti. Tada su teroristi neprestano pucali plašeći se napada komandosa. Videli su Nirju kako nezaustavljivo pokušava da pomogne troje dece bez pratnje, između ostalog, da izađu, i tada su je uhvatili za kosu i upucali iz blizine - bilo je svedočanstvo jedna od preživelih putnica, kako prenosi Vikipedija.

Ubrzo nakon toga, pakistanska grupa specijalnih službi upala je u letelicu i uhvatila sve otmičare.

Nirjino nasleđe

Dete u avionu, koje je mlada stujardesa tada spasla imalo je svega sedam godina. Danas je postalo kapetan velike avio-kompanije, često napominući da je Banotova bila njegova inspiracija i da duguje svaki dan svog života njoj.

Nakon njene smrti, porodica je osnovala Nirja Banot fond koji svake godine dodeljuje dve nagrade. Jedna je namenjena za člana letačke posade, iz celog sveta, koji deluje mimo dužnosti. Druga nagrada koja baš nosi ime "Neerja Bhanot", namenjena je onoj Indijki koja se bori protiv društvene nepravde, hrabro suočava sa situacijom ili na drugi način pomaže drugima. Nagrada uključuje i sumu od oko 2.000 evra.

I indijska poštanska služba je odala počast svojoj heroini tako što je 2004. godine pustila markicu u njen spomen.

Od međunarodnih posthumno dodeljenih nagrada naročio se ističe "Nagrada pravde za zločine" iz 2005. godine koju joj je dodelila kancelarija tužioca Sjedinjenih Država. Godinu dana kasnije Nirja i druge stjuardese Pan Am leta 73 i direktor letenja Pan Am za Pakistan dobili su nagradu za posebnu hrabrost od Ministarstva pravde Sjedinjenih Država.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Prof.dr Mina Zirojević o ženama u svetu terorizma: Svet koji niste upoznali

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona