• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko je Paloma Pikaso? Od ćerke poznatog slikara do umetnice u svetu nakita, zauvek prepoznatljiva po - karminu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Njeno ime Paloma (što na španskom znači "golubica"), povezuje se sa simbolom koji je njen otac dizajnirao za Svetski kongres partizana za mir, održan u Parizu iste godine kada mu je ćerka i rođena

  • 0
Paloma Picasso Foto: Jean-Régis Roustan / Roger Viollet / Profimedia

Ona je francuska modna dizajnerka i poslovna žena, najpoznatija po dizajnu nakita za "Tiffani & Co" i parfema sa potpisom. Ujedno, ona je i ćerka jednog od najpoznatijih umetnika svih vremena - Pabla Pikasa i umetnice Fransoaz Žilo.

Rođena pod punim imenom Ane Paloma Ruiz-Pikaso i Žilo, njeno ime - Paloma (što na španskom znači "golubica"), povezuje se sa simbolom koji je njen otac dizajnirao za Svetski kongres partizana za mir, održan u Parizu iste godine kada mu je ćerka i rođena.

Ovaj simbol, zapravo, može da se uoči u mnogim njegovim delima.

Paloma Pikaso, nakit, umetnost Foto: Shutterstock

Od malih nogu Paloma Pikaso bila je inspiracija svog oca i zastupljena je u mnogim njegovim slikama, poput "Paloma sa pomorandžom" i "Paloma u plavom". Takođe je inspirisala i jedno od najpoznatijih dela njene majke, "Paloma a la Guitare" iz 1965, koji je 2021. godine prodato za 1,3 miliona dolara.

Rađanje umetnice

Pikasova je rođena u vezi Pabla i Fransoaz, na današnji dan 19. april 1949. godine, nakon brata Kloda. Sa očeve strane imala je polubrata Paula i polusestru Maju (oboje su preminuli), kao i još jednu polusestru, Aureliju, iz braka njene majke sa umetnikom Lukom Sajmonom.

Paloma Pikaso, nakit, umetnost Foto: Shutterstock

Sa 29 godina udala se za argentinskog dramaturga i reditelja Rafaela Lopez-Kambilom, a njihovo venčanje ostalo je upamćeno zbog izrađenog umetničkog karaktera sa crno-belom tematikom. No, brak nije potrajao i oni su se nešto kasnije razveli. Tokom 1999. još jednom je stala na ludi kamen sa Erikom Tevenetom, doktorom osteopatske medicine, sa kojim i danas živi u Lozani, Švajcarskoj i u Marakešu u Maroku.

Njena karijera u dizajnu nakita počela je davne 1968. godine, kada je još radila kao kostimograf u Parizu. Ogrlice od kamenčića koje je pravila od kamenja kupljenog na buvljim pijacama - privukle su ozbiljnu pažnju kritičara i ona je, ohrabrena ovim ranim uspehom, odlučila da nastavi svoje formalno školovanje u dizajnu nakita.

Uvek se vraćala nakitu

Godinu dana kasnije, predstavila je svoje prve ozbiljnije radove svom prijatelju, čuvenom modnom dizajneru Ivu Sen Loranu, koji ju je odmah angažovao da dizajnira dodatke koji će pratiti jednu od njegovih kolekcija. Dve godine kasnije već je radila je za grčku kompaniju za nakit "Zolotas".

Nakratko je izgubila interesovanje za dizajn, dok se nosila sa smrću čuvenog oca 1973. godine. Tada je povukla neočekivani potez i odlučila da zaigra u erotskom filmu poljskog reditelja Valerijana Borovčika "Nemoralne priče", gde je za ulogu grofice Eržebet Batori dobila velike pohvale od kritičara za svoju lepotu. No, to je bio samo jedan izlet iz karijere, i od tada više nije glumila.

Uskoro se vratila dizajnu nakita i već tokom 1980. godine počela je da radi za modnu Meku u svetu asesoara - "Tiffani & Co" u Njujorku. A već četiri godine kasnije upustila se u i eksperimentisanje sa mirisima, kreirajući svoj prvi parfem "Paloma" koji je opisivan kao aroma namenjena "snažnim ženama" poput nje. Iste godine proizvedena je i linija kozmetike i kupki za telo, kao i losion, puder, gel za tuširanje i sapun.

Čak dva američka muzeja nabavila su njena dela za svoje stalne kolekcije. U Nacionalnom muzeju prirodne istorije "Smithsonian Institution" nalazi se njena ogrlica od kunzita od 396,30 karata, dok posetioci "Prirodnjačkog muzeja Field" u Čikagu mogu da vide njenu narukvicu od mesečevog kamena od 408,63 karata, poznatu po svojim naglašenim dijamantskim "munjama".

Pikasova je 2010.godine proslavila svoju 30. godišnjicu u Tifaniju uz kolekciju koja je inspirisana njenom ljubavi prema Maroku, pod nazivom Marakeš. Godine 2011. predstavila je svoju kolekciju "Venezia", koju je napravila u slavu grada Venecije i njegovih motiva.

Prepoznatljiva po crvenom karminu 

Pikasova je poznata po tome da sklonost prema crveno boji. Njeni crveni ruževi nazvani su praktično njenim "vizit kartama“.

- Crveno je njen zaštitni znak. To je njen potpis, koji definiše, moglo bi se reći, crveni period dizajnera - izjavio je jedan od najuspešnijih svetskih šminkera Fransoa Nars.

Paloma Picasso Foto: Raph GATTI / AFP / Profimedia

Njena fascinacija sa crvenom je počela još u ranom detinjstvu, kada je sa šest godina počela da nosi jarkocrveni karmin, po kojem je zauvek ostala prepoznatljiva. A malo je poznato da je upravo taj crveni karmin zapravo - njen podsetnik na kubističke sklonosti njenog oca. Zato, kada želi da ostane inkognito i neprepoznatljiva, kako sama kaže, jednostavno izbegava da nosi svoj crveni karmin:

- Crvene usne su postale moj potpis, kad ne želim da budem prepoznata, ne nosim ga.

Inače, još od 1983. godine član je Međunarodne liste najbolje obučenih, prenosi "Vikipedija". 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako izgleda proces pravljenja ukrasa od filcanih kuglica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona