• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je kraljica Elizabeta slavila dva rođendana? Danas bi ona napunila 98 godina

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Doživela je dugu starost i dočekala praunučiće

  • 1
Tijara, kraljica Elizabeta Foto: Paul Marriott / Alamy / Alamy / Profimedia

Kraljica Elizabeta II doživela je duboku starost i na vrhu je liste vladara sa "najdužim" stažom vladanja. Ona je poživela čak 96 godina, a danas bi napunila 98. Ono što je možda manje poznato, jeste da je kraljica Elizabeta II slavila - dva rođendana.

Naime, ona je slavila njen stvarni rođendan 21. aprila dok je drugi zvanični rođendan bio obično druge subote u junu, piše "Royal.uk".

Zašto je kraljica slavila dva rođendana?

Zvanične proslave povodom obeležavanja rođendana Suverena često su se održavale na dan koji nije pravi rođendan, posebno kada stvarni rođendan nije bio u leto. Kralj Edvard VII, na primer, rođen je 9. novembra, ali je njegov zvanični rođendan obeležavan tokom njegove vladavine u maju ili junu kada je postojala veća šansa da će vreme biti lepo za rođendansku paradu.

Tako je kraljica obično svoj pravi rođendan provodila privatno, ali je ta prilika javno obeležena salutiranjima iz vatrenog oružja u centru Londona u podne: pozdravom od 41 pištolja u Hajd parku, pozdravom od 21 puškom u Vindzor Grejt parku i salutom od 62 puška u Londonskoj kuli.

Onda je 2006. godine desio presedan kada je kraljica britanske monarhije za svoj 80. rođendan prošetala ulicama izvan zamka Vindzor kako bi upoznala dobronamernike. Na njen zvanični rođendan, njoj se pridružuju i ostali članovi kraljevske porodice na paradi pod nazivom "Trooping the Color" i koja se kreće između Bakingemske palate, tržnog centra i Parade konja, kao i javnog nastupa na balkonu Bakingemske palate.

Kraljica je uvek za svoje pojavljivanje u javnosti birala jarke boje odevne kombinacije, kako bi čak i oni koji joj nisu blizu mogli da kažu da su videli kraljicu, makar iz daljine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I kraljica je zbog Megan prekršila mnoga pravila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Milan Činjat

    21. april 2024. | 20:04

    Slavila je po julijanskom i gregorijanskom jer je isla u razred sa Kleopatrom

    Podelite komentar