• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva dama Kine Peng Lijuen proslavila je narodnu vokalnu muziku: Zbog nje se Si Đinping raspitivao o pevanju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stekla je veliku popularnost u svojoj zemlji, ali i donela važne novine

  • 0
Si Đinping, Peng Lijuan Foto: AP Photo/Michel Euler (STF)

Poznato je da žene mogu biti i jesu velika podrška muževima. A to je dokazala i Peng Lijuen (61), supruga kineskog predsednika Si Đinpinga, koja je doputovala sa njim u posetu Srbiji. Po mnogo čemu je ova žena posebna, pa krenimo redom.

Ona je kineska savremena folk pevačica koja je i stekla popularnost kao redovnim pojavljivanjem na novogodišnjoj gala svečanosti, široko gledanom kineskom televizijskom programu koji se emituje tokom kineske Nove godine.

Otac joj je bio direktor Kulturnog centra okruga Junčeng, gde je ona i rođena, dok joj je majka bila operska pevačica. Baš pod uticajem majke je počela da se bavi muzikom, pa je već sa nepunih pet godina počela da peva odlomke iz opera. Sa 14 godina primljena je u srednju školu, da bi posle godinu dana upisala smer za narodnu vokalnu muziku.

Poznatija kineskoj javnosti postaje 1982. godine, koja se smatra njenom godinom prekretnice. Vrlo brzo je dobila naklonost publike i uspostavila jedinstvenu poziciju u svetu kineske narodne vokalne muzike. Godinu dana kasnije, kada je u Kinu dolazio Kim Džong, Peng je otpevala dvojezičnu verziju poznatog severnokorejske pesme "The flower girl".

Dobitnica je brojnih priznanja, a bila je i predsednica tadašnje Akademije umetnosti Narodne oslobodilačke armije u periodu od 2012. do 2017. godine. Danas je profesorka na fakultetu.

Upoznavanje sa Si Đinpingom

Po osvajanu prve nagrade za profesionalno etničko pevanje na Drugom nacionalnom Grand Priju mladih pevača 1986. godine, ubrzo ju je prijateljica upoznala sa Si Đinpingom. On se tada pretvarao da ga zanima muzika, pa se kod Peng raspitivao o tehnikama pevanja. Posle godinu dana zabavljanja, venčavaju se 1987. godine. On je tada bio zamenik gradonačelnika Sjamena. Dosta su bili okrenuti svojim karijerama sve dok Si Đinping nije unapređen u Pekingu.

Imaju ćerku Si Mingze, rođenu 1992. godine.

Do sada je bila tradicija, kada je reč o kineskim predsednicima, da ne vode lepše polovine sa sobom i gotovo ih ne pokazuju javnosti. Si Đinping je to "prekršio" i promenio to pravilo, što se posebno videlo juče kada je zajedno sa Peng izašao iz aviona držeći se za ruke.

Ona važi i za jednu od najstilizovanijih dama na kineskoj javnoj sceni, zahvaljujući njenom ličnom dizajneru Ma Keu. Pre 10 godina, Peng je bila 57. najmoćnija žena sveta na Forbsovoj listi, piše "Vikipedija".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kineski predsednik Si Đinping doputovao u Beograd, dočekao ga Vučić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona