• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Voskarka Irena Nuhanović: Od voska može da se napravi baš sve, a slatkiši su posebna inspiracija za sveće

Vreme čitanja: oko 4 min.

Najviše joj prija pitanje: "Ma je l' ovo pravo, je li pravi slatkiš"

  • 1

Ona je mlada preduzetnica koja se bavi neobičnim zanatom - voskarstvom. Iako kaže da joj je teško da predstavi sebe,Irena Nuhanović za svojih svega 28 godina tvrdi da je njen život i trenutni angažman zapravo spontani splet okolnosti i neokolnosti.

Od malih nogu je imala veliku želju da bude konzervator i restaurator slika, jer se oduvek bavila slikarstvom, ali je sticajem slučaja upisala fotografiju, a naknadno kroz školovanje stekla i zvanje diplomiranog grafičkog dizajnera. Ali otkud slikar/fotograf/grafički dizajner u svetu voska?

- Otkud u voskarstvu? Pa, život je imao drugačiji plan za mene - priča Irena kroz smeh za Ona.rs i dodaje: - Svima je bilo jasno da ću se baviti nekom vrstom umetnosti, pogotovo onom koja može da se oblikuje rukama i pretoči u nešto opipljivo, ali nikome nije bilo jasno šta je to. A s obzirom na to da potičem iz potpuno preduzetničke porodice, u meni se oduvek spontano negovao taj duh preduzetništva koji je za mene bio potpuno prirodno okruženje i nekako sam sebe oduvek zamišljala i imala tu neku ideju da ću nešto svoje da radim.

Voskarka Irena Nuhanović Foto: Una Škandro

Kako kaže, imala je čak i viziju kako bi taj njen posao i izgledalo, ali joj jednostavno nije bilo jasno šta je to.

- Čak sam bila i kolekcionar sveća, ali mi nije palo na pamet da bih mogla i sama da ih pravim. Sve do jednog porodičnog ručka kada se povelo pitanje čime bih mogla da se bavim, kada mi je iz nebuha sinula ideja da bi to moglo da bude pravljenje sveća - otkriva Irena i dodaje da je potom istraživanjem mogućnosti na koji način bi mogla da oblikuje svoju umetnost u sveće, opet tako spontano pala na pamet ideja da pravim sveće koje će u potpunosti da nalikuju slatkišima:

- Kako sam veliki ljubitelj slatkiša i mogu na njima da živim dan i noć, ideja je prosto bila logična za mene. Uz to, otud i naziv mojih sveća "Candly" koji je nastao kao kombinacija imena sveće (eng. "candle") i slatkiš (eng."candy"). Meni je sve to bilo potpuno logično i jasno da bih to mogla da radim, iako, iskreno, nisam nikad do tad napravila neki kolač.

Kako se prave sveće?

Proces pravljenja sveća, iako deluje jednostavno, je zapravo vrlo kompleksan.

- Ono što je izazovno je to što na svakom koraku može da se pogreši i bilo bi poželjno da se poštuju određeni kriterijumi i parametri u svakom segmentu pravljenja sveća - objašnjava voskarka i dodaje:

- To se tiče najviše temperature. Od samog topljenja voska, odnosno na kojoj se temperaturi vosak pretvara iz čvrstog u tečno stanje, zatim temperatura prilikom koje se dodaju mirisi  i boje, i naknadno temperatura prilikom koje se vosak izliva u željeni kalup ili sud. Takođe je vrlo bitno prilikom samog kreiranja i izrade sveće, da temperatura u kojoj one ostaju da se stegnu bude konstanta, bez prevelikih oscilacije, jer i tom prilikom može da dođe do nekih neželjenih estetskih promena.

Irena veoma ponosno ističe da se njene sveće prave isključivo od voskova prirodnog, odnosno biljnog porekla.

- Moje sveće su pravljene od potpuno prirodnih voskova i materijala koji  su ostali činioca jedne sveće. Nisu štetni, niti kancerogeni i nemaju nikakve štetne dodatke. Veoma mi je važno to što su pogodni i za čovekovo i za životinjsko udisanje, a pogodni su i za ljude koji imaju određene respiratorne probleme. To je pored estetske vrednosti sveće, koja izgleda i miriše kao slatkiš, možda i najvažnija stavka, jer mi je veoma važno da se proširi i ekološka svest ljudi - naglašava Irena.

Slatkiši kao inspiracija

Na pitanje šta sve može da se napravi od voska kaže - apsolutno sve.

Svaki detalj naše sveće je napravljen od voska, od osnove, šlaga i različitih detalja koji čine njenu estetiku. Najveću inspiraciju pronalazim u slatkišima realnog izgleda koje pokušavam da imitiram i pretočim u sveću, kojoj ću da da dam dozu magičnog praha moje kreativnosti - kaže Irena i odgovara na pitanje kome su one najčešće namenjene:

- Verujem da su namenjene svima. I onima koji imaju svest o važnosti upotrebe prirodnih materijala, i onima koji žele da prošire svoju svest i nisu znali koliko su konvencionalne sveće štetne po naše zdravlje, sredinu i planetu. Izuzetno mi je drago što pravim takav proizvod koji je - baš za sve. Svi komentari i lepe reči, kao i pitanje: "Ma je l 'ovo pravo?" to je ono što je meni najvažnije.

A ko su najčešći kupci, Irena se smeška i napominje - muškarci.

- Najviše kupuju oni koji žele da obraduju sebe ili sebi dragu osobu, ljudi koji žele da imaju nešto što je nesvakidašnje i lepo u svom ambijantu. Ali meni su najdraži kupci muškarci. Dođu zbunjeni i vide da ima svega i svačega, ne znaju šta da izaberu i ne žele da izaberu svoju lepšu polovinu ili  generalno bitnu  ženu u svom životu, Ali se u principu kupovina se brzo odigra i uvek su nekako najzadovoljniji i izaberu ono što je pravo. A ono što je neretko - njihove žene se skoro uvek vrate po još jednu sveću!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dragana je napustila kancelariju i postala preduzetnica: Kako pobeći s posla koji nije za tebe?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Aleksandra

    20. jul 2024. | 12:24

    Lepo je videti radne vredne mlade osobe. Samo napred

    Podelite komentar