• 4

Vreme čitanja: oko 4 min.

Tamara Vučić otvorila konferenciju "Lepota žene" u Jugoslovenskoj kinoteci

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ona je naglasila da je lepota žene u njenoj specifičnoj ženskoj energiji - suptilnoj, ali jakoj

  • 4
Tamara Vučić  konferencija "Lepota žene" FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić otvorila je danas konferenciju "Lepota žene" u zgradi Jugoslovenske kinoteke na kojoj se u okviru četiri panela govorilo o problemima sa kojima se žene u savremenom društvu suočavaju i poručila da je svaka žena heroj svog života i da je upravo u tome lepota žene.

- To ne bi trebalo nikada da zaboravimo, ni onda kada nam je teško, ni onda kada nam je lepo. Jer mi smo te ko imaju snagu da pokrenu, preokrenu, promene, prekinu, započnu, završe. Mi smo te koje imaju hrabrosti da lete, padaju, zavole, da ne vole. Mi smo te u kojima lepota stvara, rađa, kreira, podiže, neguje, osnažuje, ohrabruje - poručila je gospođa Vučić na otvaranju konferencije.

Ona je naglasila da je lepota žene u njenoj specifičnoj ženskoj energiji - suptilnoj, ali jakoj.

- To nije nikakav mit, ona postoji, ona je stvarna i moćna, ako je prepoznamo i usmerimo ka dobrim i plemenitim delima, prenoseći tako lepotu na sve oko sebe - rekla je gospođa Vučić.

Ona je istakla da je to samo njen pogled na lepotu i da veruje da bi broj različitih definicija lepote bio ekvivalentan broju dama koje su na konferenciji prisutne.

- Lepota jeste u oku posmatrača, kao što jeste i u oku vremena. Današnji čovek će se čuditi lepoti žene, prikazanoj na baroknim Rubensovim platnima ili gotovo anoreksičnoj lepoti žene s kraja 60 godina iz takozvane tvigi ere. Čovek iz doba Vilendorfske Venere bi opet tražio obline dok je Tomas Man u delu 'Čarobni breg' bio oduševljen mršavom i bolesnom madam Šošom - rekla je gospođa Vučić.

Tamara Vučić je dodala da je nauka konstatovala da je takozvani idealni oblik ženskog tela, oblik peščanog sata genetski određen i evoluciono uslovljen, jer je bujno poprsije garantovalo da će odhraniti potomka, dok uzak struk ima prostora za širenje, a široki kukovi olakšavaju donošenje potomka na svet.

Tamara Vučić  konferencija FOTO: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

- Ali lepota je mnogo više od procenta ispunjenosti zacrtanog ideala u određenoj tački vremena i prostora. Koko Šanel je jednom prilikom rekla 'godine nisu važne, žena može biti prekrasna u dvadesetim, šarmantna u četrdesetim i neodoljiva u ostatku svog života'. Upravo ideal unutrašnje lepote je linija koja povezuje sve meridijane, sve uzraste i sve vremenske i geografske uglove - njena uzvišenost, njena neprolaznost i na kraju njena važnost kao slika i uzor za buduće generacije - kazala je.

Ona je istakla da se vekovima govori o Đokondinom čuvenom osmehu, koji je u vremenu zamrzlo delo "Mona liza" Leonarda da Vinčija, iako se ideal lepote od tada mnogo promenio.

- Verujem da ćemo se složiti da smo sebi najlepše kada smo zadovoljne, kada ostvarujemo neke svoje snove, svoje ideje i kada doprinosimo svetu i društvu kojem pripadamo. U tim trenucima dešava se da potpuno zaborovimo svoju žensku prirodu i ogledajući se u očima univerzuma zračimo unutrašnjom lepotom i snažnom energijom šireći dah svetlosti i ljubavi - naglasila je Vučić.

Dodala je da istorija ume da inspiriše i da se uvek možemo zagledati u nju bez obzira na protok vremena i neminovnost promena, prenosi Tanjug.

- Persida Milenković je bila velika srpska zadužbinarka, koja je posle teškog ličnog gubitka gradila, pomagala, usmeravajući tako svoju energiju ka konstruktivnom i dobrom. Neke od dama su se izdvajale svojom kreativnošću, znanjem, pomerajući granice tog vremena, kao što je Draga Ljočić, prva srpska lekarka, Jelisaveta Načić, prva žena arhitekta, ili Marija Maga Magazinović, koja se smatra prvom srpskom novinarkom, ali svakako ženom koja je dovela moderni balet u tadašnju Srbiju- podsetila je gospođa Vučić.

Naglasila je da su one svojim primerom otvarale vrata, krčile puteve drugim ženama i dodala da je u tome njihova lepota.

- Ali ne verujem da će nam bezbrojna nabrojanja, pa ni primeri, pomoći da se snađemo u ovoj zbrči tumačenja i na kraju će svaka definicija lepote žene proći kroz prste kao pesak - rekla je Tamara Vučić.

Svoje izlaganje supruga predsednika Srbije je završila stihovima pesme srpskog pesnika Milana Rakića "Lepota".

- Ta moć tvoja čudna zaslepljava mene raznovrsnim sjajem, mirisom i bojom. Oh, budi jedanput ko i druge žene. Da odahnem najzad pred lepotom tvojom  - istakla je recitujući Rakićeve stihove gospođa Vučić.

Na početku konferencije prikazan je kratki film pod nazivom "Lepota žene" o znamenitim i uspešnim ženama koje su svojim radom i zalaganjem zadužile Srbiju i ostavile dubok trag u srpskom društvu.

Prvi panel pod nazivom "Što sam starija, to mi je sve važnije - Zdravlje žene" bio je posvećen fiziološkim problemima i oboljenjima vezanim za reproduktivne organe koji su dominantna tema kada govorimo o reproduktivnom zdravlju.

Na panelu pod nazivom "Okolnosti ili izbor - Snaga žene" učesnice su pokušale da kroz svoje znanje i iskustvo odgovore na izazove koje donose situacije koje menjaju život, a na koje nekada ne možemo da utičemo - poput smrti voljene osobe, razvoda, gubitka starateljstva nad detetom ili novonastalih ekonomskih okolnosti.

Panel "Ja ovo mogu! - Pobeda žene" bio je posvećen pomeranju granica sopstvene hrabrosti u borbi sa izazovima koje donosi gubitak zdravlja, suočavanje sa problemima koji deluju nerešivo i kako se uhvatiti ukoštac sa problemima i biti najjača kad je najteže.

Poslednji četvrti panel, pod nazivom "Inspiracija pesniku, muza slikaru i stub porodice - Lepota žene" fokusirao se na lepotu kao estetsku kategoriju, a na njemu su poznate dame koje su tokom cele karijere živele pod teretom lepote i diktatom perfekcije, podelile svoje impresije i iskustva.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovanka je već 11 godina vulkanizerka: “Ruke se operu, obraz nikad”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Sara

    21. maj 2024. | 14:02

    Poruka Tamare Vučić na konferenciji o lepoti žene pokreće značajne razgovore o preispitivanju normi lepote i stvaranju kulture prihvatanja. Veoma potrebna rasprava u današnjem društvu

    Podelite komentar

  • Ena

    21. maj 2024. | 14:02

    Prelepa zena, ambiciozna, radna i vredna, sve pohvale!

    Podelite komentar

  • Vera

    21. maj 2024. | 14:01

    Osvežavajuća perspektiva koja podstiče samoprihvatanje i inkluziju

    Podelite komentar