• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Klementina Čerčil, žena humanog srca koja je preživela tragedije: Bila je velika Vinstonova podrška

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doživela je duboku starost, umrla je u 92. godini

  • 0
Klementina Čerčil Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Svi znamo za Vinstona Čerčila, prvog premijera Velike Britanije u vladavini kraljice Elizabete, a mnogi ne znaju koliko mu je velika podrška bila žena Klementina Čerčil.

Ona je rođena 1885. godine i iako je po zakonu bila ćerka Henrija Hozijera, sve više se spekuliše o nevernosti njene majke ledi Blanš pa se zapravo istina o njenom pravom ocu dovodi u pitanje. Naime, ser Henri ju je jednom uhvatio sa ljubavnikom, on ju je tužio, ona je odbacila te tužbe zbog njegovog neverstva i na kraju su stavili tačku na taj brak. Posle toga je njena majka tvrdila da je Klementinin pravi otac kapetan Vilijam Džordž Midlton.

Kada je Klementina imala 14 godina, sa majkom i braćom i sestrama se preselila na sever Francuske. Njen srećni život se završio kada se najstarija sestra razbolela od tifusa, pa je Klementinu i drugu sestru, majka poslala u Škotsku kako bi se posvetila bolesnoj ćerki. Tamo se Klementina školovala kod kuće, zatim na kratko u školi, a onda i u posebnoj školi za devojčice.

Klementina Čerčil, Vinston Čerčil Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Tokom Prvog svetskog rata, Klementina je organizovala kantine za radnike, dok je u Drugom svetskom ratu bila predsednica Fonda pomoći Crvenog krsta Rusiji, predsednika Asocijacije mladih hrišćanskih žena "Apel ratnog vremena" i predsednica porodilišta za žene oficira, piše "Vikipedija".

Zbog Vinstonove operacije slepog creva, ona ga je menjala u vođenju kampanje na izborima 1922. godine, što govori da mu je bila velika podrška i da je uvek mogao na nju da računa i kad je posao u pitanju. Kao supruga političara, često je zauzimala kontroverzne stavove i ona je navikla da je druge žene političara grubo tretiraju i da joj podrivaju.

Ljubavni život i upoznavanje sa Čerčilom

Dva puta je Klementina bila verena za ser Sidnija Pilom kojeg je očarala kada je imala samo 18 godina.

Međutim, onda upoznaje Vinstona Čerčila. Njih dvoje su se prvi put videli na jednom balu 1904. godine, a potom četiri godine kasnije na večeri kada je on kasnio i morao da sedne na jedino prazno mesto, a to je pored Klementine. On je i pre četiri godine prepoznao njenu živahnu inteligenciju, a shvatio je tokom razgovora da ima i sjajan karakter.

Klementina Čerčil Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ubrzo su "ušli" u vezu i posle samo pet meseci zabavljanja, Vinston je od njene majke zatražio Klementininu ruku. Venčali su se u septembru 1908. godine. Uprkos raznim iskušenjima, njih dvoje su imali skladan brak. Proveli su 56 godina u braku.

U braku su dobili čak petoro dece od kojih je nažalost dvoje umrlo od sepse. Po smrti njenog muža, prodavala je neke njegove portrete kako bi mogla finansijski da se izdržava. Doživela je duboku starost, umrla je 1977. u 92. godini. Nadživela je troje dece i to smatra najvećim bolom i najvećim tragedijama koje mogu da snađu jednu majku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ličnosti sveta: Angela Merkel

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona