• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jugoslavija je veličala njenu lepotu, a ježila se zbog njene uloge: Ko je Radojka iz "Leptirice"?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bila je Čkaljina "mezimica" na snimanju

  • 0
film leptirica Printskrin: Youtube

Svi se sećamo kultnog filma "Leptirica" i verovatno svako ima jednu sliku u glavi.

Ako se sećate uloge lepe plave devojke, porcelanskog tena i nežnog lica - dok ne postane "Leptirica", onda pamtite lik Mirjane Nikolić.  Glumica čije je lice izazvalo divljenje i jezu istovremeno ostala je upamćenja po ulozi Radojke.

O njoj se veoma malo zna, iako posle filma koji je uveo strah u našu kinematografiju svi očekuju da će želja da saznaju sve o glumici rasti.

Mirjana je rođena u Beogradu 19. avgusta 1949. godine, a još odmalena maštala je o glumačkoj karijeri.

U jednom ntervjuu navodi da je u vrtiću još zaželela da se oproba u glumi. No, put ju je naveo na studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a onda ju je sudbina upoznala sa Sojom Jovanović, prvom srpskom režiserkom.

Oduševljena Mirjanom, režiserka joj je ponudila ulogu u filmu "Silom otac", a iste godine se uz Zorana Radmilovića pojavljuje u kratkoj seriji "Baksuz".

- Ona je moja ljubimica. Tako anđeosko i detinjasto lice retko se sreće kod današnjih devojaka. Ona time impresionira - govorio je u jednom intervjuu njen kolega iz njenog prvog filma, Miodrag Petrović Čkalja.

Mirjana upisuje Pozorišnu akademiju, a njen talenat u kombinaciji sa lepotom bio je dobitna kombinacijama svim režiserima. Ubrzo je počela da niže uloge u filmovima, serijama i predstavama, a onda joj je ponuđena uloga u horor filmu "Leptirica".  

- U filmu koji je Kadijević radio prema svom scenariju igram naslovnu ulogu leptirice. To je, u stvari, priča o vešticama i ljudima, puna strave i užasa kojom obiluje cela serija Kadijevićevih televizijskih filmova, čija se premijera uskoro očekuje. Ja sam ljupka pastirica u koju se svi zaljubljuju, ne znajući šta ih posle čeka. Negde oko ponoći pretvaram se u vešticu: izrastu mi zubi, nokti, oči mi zakrvave. Tada se stvara atmosfera iz "Bala vampira". Ja ih davim i oni odlaze na groblje – postaju vampiri - rekla je tada Mirjana.

Mnogo uloga je Mirjana naređala nakon Radojke. Preminula je u Beogradu 23. juna 2012.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona