• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Svi u Holivudu su znali, a ćutali": Bondova devojka je zarad istine išla i protiv kolega: Ko je Lea Sejdu?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena koja je napravila presedan u franšizi "Džejms Bond" filmova, u stvarnom životu je i sama junak

  • 1
Lea Sedu Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP/Tanjug

Lea Sejdu je prepoznatljivo ime, kako u Americi, tako i u Evropi. Žena koja je zahvaljujući svom talentu za samo deset godina uspela da izgradi karijeru koju poštuju čak i najoštriji filmski kritičari i najveće holivudske zvezde, ne voli sebe da zove "glumicom", već "glumcem".

Iako nikada nije otkrila zbog čega ima takve preference, jasno je da je njena vanvremenska lepota ono što joj je obezbedilo milionske ugovore sa najvećim modnim brendovima poput "prade" i "luj vitona", kao i razne naslovnice "Vog" magazina koji ju je često stavljao na prvo mesto "najlepših francuskih glumica". No, ona uvek ističe da je modeling samo propratna posledica posla, ali nikako nešto što je obeležava.

Lea se diči nagradama, a kako i ne bi kada joj na polici stoje BAFTA, dva Lumijera, kao i Viteški Orden časti koji joj je dodelila francuska Vlada. Iako je karijeru započela tek 2006. godine u filmu "Girlfriends", ubrzo je pronašla put do srca publike sa likom Šarlot u Tarantinovom čuvenom klasiku "Inglourious Basterds", 2009. godine.

Kraljevsko poreklo

Bili bismo skromni kada bismo Leu okarakterisali kao devojku iz bogate porodice. Naime, njen otac je praunuk biznismena i pronalazača Marsela Šlumbergera, dok je njena majka unuka Marselovog brata, Morisa Šlumbergera. Njihovo prezime je nastalo 1902. godine kada se Sejduov pra-pra-pradeda Šarl-Luj-Ogist-Žak Sejdu oženio Matildom, ćerkom aristokrate Fransoa Fornijea de Kloona, čija je porodica držala tri titule.

Porodica Sejdu je nadaleko poznata u Francuskoj i uticajna u filmskoj industriji. Njen deda Žerom Sejdu je predsednik "Pathea", a njen drugi deda Majkl Sejdu je bioskopski producent i predsednik "Lilla". Njen otac je osnivač i izvršni direktor francuske bežične kompanije "Parrot". No, Lea je porekla uticaj porodice na njenu glumu.

Kao dete, zamišljala je da postane operska pevačica.

Zbog razvoda roditelja i odsustva majke, koja je nakon kratke glumačke karijere odlučila da se bavi filantropijom u Africi, Lea je odrasla kao neprilagođeno, anksiozno dete.

- Osećala sam se izgubljeno u gomili. Bila sam veoma usamljena kao dete. Zaista sam uvek imala osećaj da sam siroče - govorila je.

Vrtoglavo brz uspon do zvezda

Snove o operi je napustila zbog preterane stidljivosti, a uvid u lepotu glumačkog života pružio joj je prijatelj.

- Pomislila sam kako je to predivno, putovati, biti slobodan, biti svoj šef - rekla je, dodajući "da je konačan korak napravila tek nakon što se zaljubila u jednog glumca".

Nakon uspona u Tarantinovom klasiku, gledali smo je u Vudijevom, sad već kultnom,  "Ponoć u Parizu", a potom je zaigrala uz Rasela Kroua u "Robin Hudu", kao i uz Toma Kruza u "Nemogućoj misiji".

Nakon što je film "Zbogom, moja kraljice" prikazan na Kanskom festivalu, filmski kritičari počeli su da je opisuju kao "sjajne, ali oprezne oči koje kriju mudrost veliku za njene mlade godine".

Međutim, ono što je napravilo presedan u njenoj karijeri svakako je film "Plava je najtoplija boja", zbog koje je čak i Stiven Spilberg učinio izuzetak i nagradu "Palme d'Or" dodelio i njoj, a ne samo režiseru kao što je običaj, i time pokrenuo lavinu narednih priznanja koje su Leu stavile na A-listu holivudskih glumica.

Godina 2015. bila je kruna Leine karijere - dodeljena joj je uloga Madalin Svon, devojke Džejmsa Bonda. No, ovaj potez krio je "keca u rukavu". Ljubitelji franšize znaju da svaki film krasi nova devojka, a za Sejdu je napisan presedan - angažovana je za sva tri dela, uključujući i kraj franšize sa Danijelom Kregom.

Hrabrost u traumi

Lea je hrabro učestovala u "Me too" pokretu koji je zauvek srušio najmoćnijeg holivudskog producenta Harvija Vajnstina, ali za razliku od mnogih zvezda koje su odlučile da ostanu neutralne po pitanju poznanstva sa njim, ona je progovorila.

- Svi u Holivudu su znali šta Harvi radi. To je ono što je najodvratnije. Decenijama je zlostavljao žene i sve su ga se plašile - istakla je.

- Sastali smo se jer je rekao da me razmatra za jednu ulogu. Potom me je pozvao u sobu i pokušao da me poljubi. On je velik i debeo, jedva sam mu se oduprela. Znala sam ko je on i nisam ga se plašila - istakla je ova žena lavljeg srca.

Lea nastavlja da vrši svoju etičku dužnost i nastavlja da upozorava na mizoginiju koja je i dalje prisutna u Holivudu, kao i na seksističke komentare producenata i režisera.

- To je strašan svet za žene - poentirala je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • ana

    6. jun 2024. | 07:18

    Deda direktor Pathea, jedna kratka prica o talentu...

    Podelite komentar