• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bob Dilan odbio da se vrati na scenu dok Fransoaz Ardi ne pristane da ga upozna: Epski život tihe dive

Vreme čitanja: oko 2 min.

I nakon kome je izašla na pozornicu

  • 0
Fransoaz Madlen Ardi Foto: PHOTOTHEQUE LECOEUVRE / AFP / Profimedia

Fransoaz Madlen Ardi, francuska pevačica, glumica i model, čije su klasična lepota i melanholična muzika oduševili obožavaoce širom sveta šezdesetih godina prošlog veka, umrla je u 80. godini. Njen sin Tomas Dutron, takođe muzičar, objavio je smrt na svom "Instagram" nalogu, napisavši: „Maman est partie“- "Mama je otišla".

Hardi se borila protiv raka limfe i larinksa poslednje dve decenije, od kada joj je prvi put dijagnostikovana bolest, 2004. U znak sećanja na njen legendardni umetnički amanet, časopis "Rolling Stone" je 2023. godine svrstao Hardi na 162. mesto na rang-listi najvećih pevačica svih vremena. Bila je jedini francuski izvođač na listi.

Šta je Fransoaz ostavila iza sebe?

Istovremeno je oličavala francusku hladnoću i galsku vrelinu, sa nadahnutim altom koji je lebdeo poput dima. Njene reči su pojačavale njen ton: pišući sopstveni materijal, neobičan početkom šezdesetih, posebno za žene, takođe je snimila radove majstora kao što je Serž Genzbur, a njen pogled na "Suzanne" Leonarda Koena možda je najzanimljiviji ikada snimljen.

Vil Hermes je napisao da desetine njenih albuma „i dalje čine da egzistencijalizam zvuči neverovatno elegantno“.

Hardi je takođe radila kao model za dizajnere kao što je Iv Sen Loran, a američka publika ju je najbolje pamtila po filmu „Grand pri” Džona Frankenhajmera, iz 1966. godine. Njeno pojavljivanje na ekranu trajalo je 13 godina, od „Zamka u Švedskoj” iz 1963. do „Ako bi se moralo ponoviti“, 1976.

- Bila sam veoma naivna i dobro vaspitana mlada žena. Moja filmska karijera je bila neprikladna. Nisam mogla da shvatim kako bih trebala da odbijem ponude poznatih filmskih reditelja. Međutim, mnogo sam više volela muziku nego bioskop. Muzika i šansona vam omogućavaju da uđete duboko u sebe i u to kako se osećate, dok je u bioskopu igranje uloge, igranje lika koji je možda miljama daleko od onoga što jeste - govorila je.

Pevala je na francuskom, engleskom, italijanskom i nemačkom i privlačila obožavaoce među redovima najvećih svetskih zvezda. A među najvećima bio je Bob Dilan, koji joj se obratio pesmom na zadnjoj korici svog ranog albuma „Another Side of Bob Dilan“. Kada je došao u Pariz da održi svoj prvi koncert, odbio je da se vrati na scenu osim ako ona ne pristane da ga upozna.

Godine 2018, nakon što je pretrpela još niz zdravstvenih problema, Hardi je napravila ono što se ispostavilo kao njen poslednji povratak, objavivši autobiografiju „Očaj majmuna i druge sitnice“ i izdavši novi album „Personne d'Autre“ ( „Niko drugi“), 28. po redu.

Ovo je bio priličan preokret jer je samo dve godine ranije bila stavljena u indukovanu komu, još jednom dokazujući da je na svakom životnom polju bila žena-lavica i pored toga što je poznata kao stidljiva diva.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovanka je već 11 godina vulkanizerka: “Ruke se operu, obraz nikad”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona