• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zovu je "Kejt Midlton sa Himalaja": Kraljica Džetsun Pema od Butana je oličenje istočnjačke lepote

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kraljica Pema je odmah po udaji odlučila da prošeta Butanom kako bi upoznala svoje podanike, umesto da ima raskošan medeni mesec

  • 0
Kejt Midlton i kraljica Butana James Whatling / Splash / Profimedia

Kraljicu Džetsun Pema domoroci često smatraju "Druk Gjalcuen", što se prevodi kao "kraljica zmajeva", u narodu. Na jeziku dzongkha, sam Butan je poznat kao "Zemlja zmaja groma" i stoga je njihovoj kraljici data takva mitska kraljevska čast.

Njeno Veličanstvo kraljica Džetsun Pema nije samo simbol gracioznosti i elegancije, već ona takođe oličava duh butanske kulture i modernosti. Otkako je postala kraljica, graciozno je upravljala svojim kraljevskim dužnostima, negujući porodične vrednosti, zagovarajući obrazovanje i čuvajući bogate tradicije Butana.

Široj javnosti je poznata kao "Kejt Midlton sa Himalaja".

Na proslavi 34. rođendana njenog veličanstva, koji se obeležava 4. juna, njena zvanična "Instagram" stranica je podelila zapanjujuće nove portrete.

Džetsun Pema, kraljica Butana PPE / Sipa Press / Profimedia

Trenutno je najmlađa kraljica na svetu

Njeno Veličanstvo Kraljica Džetsun Pema dobila je ulogu kraljice u 21. godini kada se udala za njegovo veličanstvo kralja Džigmea Hesara Namgjela Vangčuka. Ova zajednica ne samo da je obeležila njen ulazak u kraljevski život, već ju je i učinila najmlađom kraljicom na svetu. Pre 25 godina tu titulu ponela je jordanska kraljica Ranija.

Par ima troje dece: Džigme Namgjel, prestolonaslednika, Džigme Ugjen i Sonam ​​Jangden.

Kraljevsko venčanje održano je 13. oktobra 2011. u Punakha Džong, zadivljujućoj tvrđavi u Butanu.

Ljubavna priča kraljice Džecun i tadašnjeg prestolonaslednika Džigmea Kesara počela je na porodičnom pikniku tokom njihovog detinjstva, prema njenom sajtu, a procvetala je godinama kasnije, kada su se ponovo sreli dok je ona pohađala univerzitet.

Kraljica Džetsun Pema je za dan venčanja nosila tradicionalnu butansku kiru, haljinu do gležnjeva, koja je tkana od sirove svile i za čije je stvaranje potrebno nekoliko meseci. Odeća je bila uparena sa vonju ili bluzom dugih rukava i tego, komadom gornje odeće nalik na jaknu.

Džetsun Pema, kraljica Butana PPE / Sipa Press / Profimedia

Kraljica Džetsun je viđena kako ponosno nosi tradicionalnu odeću ne samo za svoje venčanje, već i na raznim zvaničnim događajima.

Odmah po udaji odlučila je da prošeta Butanom kako bi upoznala svoje podanike, umesto da ima raskošan medeni mesec.

Njena posvećenost butanskoj kulturi bila je u potpunosti prikazana tokom krunisanja kralja Čarlsa III i britanske kraljice Kamile 2023. godine, gde je nosila prelepu kiru boje jorgovana.

Porodica je u srcu života kraljice Jetsun. Bilo da uživa u baštama palate Lingkana sa svojom decom ili se fotografiše sa svojim mališanima za zvanično snimanje, njena "Instagram" stranica odražava njenu duboku ljubav i odanost porodici.

Džetsun Pema je i sama plave krvi.

Rođena je u Thimfu, gradu u Butanu. Njen otac Dondup Gialtšen je unuk dvojice guvernera Trašiganga, dok njena majka Aum Sonam ​​Čoki dolazi iz aristokratske porodice Bumtang Pangtei, jedne od najstarijih plemićkih porodica Butana.

Ona je drugo najstarije od petoro dece, a njena starija sestra, Aši Džetso Lamo, takođe se udala u kraljevsku porodicu, za jednog od kraljeve braće, princa Gjaltšaba Džigmea Dordžija Vangčuka.

Kraljica je obrazovanje stekla širom sveta. Pohađala je manastir Svetog Josifa u Zapadnom Bengalu, i školu Lorens u Himačal Pradešu. Za visoko obrazovanje, kraljica Jetsun je izabrala "Regent's University London" i tamo stekla diplomu iz međunarodnih odnosa, a ujedno je završila i studije psihologije i istorije umetnosti.

Njene aktivnosti

Kraljica je takođe aktivna u bezbroj kraljevskih aktivnosti i obaveza. Kao zagovornik zaštite životne sredine, ona je pokrovitelj Kraljevskog društva za zaštitu prirode (RSPN) i kao ambasador Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) za ozon.

Takođe je uključena u razne dobrotvorne organizacije kao što su "Ability Bhutan Society" i "Bhutan Kidney Association". Ona je takođe predsednica Društva Crvenog krsta Butana (BRCS) koje sprovodi efikasne humanitarne napore u oblasti upravljanja katastrofama, zdravstvenih i socijalnih usluga.

Ona često prati kralja u njegovim kraljevskim posetama u Indiji, Singapuru, Japanu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Povezanost sa Kejt

Ona je 2016. godine zajedno sa suprugom ugostila vojvodu i vojvotkinju od Kembridža tokom njihove posete Butanu.

Kejt Midlton i butanska kraljica su se tada prvi put srele i svet je video neposredne sličnosti između njih.

Njih dve su se smatrale "običnim građankama" pre nego što su se udale u ove kraljevske porodice. I ne samo to, one takođe dele lične sličnosti jer su im očevi radili u vazduhoplovnoj industriji (otac kraljice Peme je pilot), a njih dve su takođe studirale istoriju umetnosti tokom univerzitetskih dana.

Dalje paralele ukazuju na atletizam Kejt Midlton i kraljice Peme i njihova besprekorna modna čula, piše "Style".

Dve dame su omiljene i zbog svojih skromnih životnih izbora, ne preteruju u hedonizmu, niti u luksuzu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princeza od Velsa objavila da je pod preventivnom hemioterapijom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona