• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čelična dama" glume Meril Strip puni 75 godina: Ovi citati govore mnogo o njenoj ličnosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Dobro je što je zemlja okrugla da ne vidimo predaleko"

  • 0
Kanski filmski festival, Meril Strip Foto: Tanjug/AP/Vianney Le Caer/Invision

Njeno ime je pojam glumačke profesije, talenta, istrajnosti. Meril Strip je jedna od najboljih i najviše nagrađivanih glumica svih vremena. Pored Megi Smit i Džudi Denč navodi se kao „najbolja glumica svoje generacije”.

O tome svedoče brojne nagrade i nominacije: 21 put je nominovana za nagradu Oskar, osvojila je tri Oskara; 34 puta nominovana je za Zlatni globus - osvojila ih je devet. Dobitnica je dva Emija, jedne kanske Zlatne palme, Zlatnog i Srebrnog medveda, dve nagrade BAFTA. Pet puta je nominovana za nagradu Gremi, a jednom za nagradu Toni. Američki filmski institut joj je 2004. godine dodelio Nagradu za životno delo. Ove godine u Kanu se pojavila prvi put posle 1989. i dobila počasnu Zlatnu palmu.

Ali sva ova statistika posledica je maestralnih i raznolikih uloga kojima je ispisala istoriju kimematografije i stekla večne poštovaoce svoje glume. Davne 1977. godine dobila je prvu ulogu, u drami "Džulija" Freda Zinemana, a onda je dala svoj pečat kultnim filmovima među kojima su "Lovac na jelene", "Žena francuskog poručnika", "Moja Afrika", "Mostovi okruga Medison", "Đavo nosi Pradu", "Sumnja"...

Ona ima umeće da se izuzetno prilagodi drugim dijalektima. U „Moja Afrika“ njen engleski je sa danskim akcentom, u „Sofijinom izboru“govori engleski i nemački, sa slovenskim izgovorom. Za film „Ples u Lughnasi“ izvežbala je irski, a za „Mostove okruga Medison“ italijanski naglasak. Za ulogu Novozelanđanke u filmu „Plač u tami“ preslušavala je snimke sa suđenja Lindi Čemberlejn, kako bi svoj govor što više približila njenom, piše "Vikipedija".

Mnogo je emocija i originalnosti kojima je Meril Strip ušla u srca gledalaca, a ko je privatno Meri Luiza Strip, koja danas slavi 75. rođendan, možemo saznati i kroz nekoliko citata.

"Veliki dar ljudskih bića je da imamo moć empatije."

"Šta je potrebno da bi žena bila prva u bilo čemu? Potrebna je hrabrost, i potrebna je milost."

"Gluma ne znači biti neko drugačiji. To je pronalaženje sličnosti u onome što je naizgled drugačije, a zatim pronalaženje sebe u tome.

"Dobro je što je zemlja okrugla da ne vidimo predaleko."

"Sve što glumac ima je njihova slepa vera da je ono za šta kaže da je danas, u bilo kojoj sceni."

Meryl Streep, Meril Strip Foto: Profimedia/Cineliz / Allpix Press

"Ako osvojite Oskara, to može udvostručiti publiku koju ste imali ranije."

"Samo treba da nastavite da radite ono što radite. To je lekcija koju sam dobila od svog muža; on samo kaže, nastavi. Počnite tako što ćete početi."

"Ličnost je odmah vidljiva, od rođenja, i mislim da se ne menja."

"Ostavi me onim što volim. Volim glumu. Ali to što me nazivaju „najvećom živom glumicom“ – naziv koji čak ni moja majka ne bi odobrila – suprotno je dobrom ili vrednom ili korisnom. To je prokletstvo za glumca koji radi.

"Svaka odluka koju donesem o tome koji materijal radim, šta iznosim u svet je zbog moje dece."

"Integrišite ono u šta verujete u svaku oblast svog života. Unesite srce u posao i tražite najviše i najbolje od svih ostalih."

"Imam holističku potrebu da radim i da imam ogromnu ljubav u svom životu. Ne mogu da zamislim da izbegavam jedno zbog drugog".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Radila je sa Donatelom Versače, a znamo je iz "pohoda" na muža: Ko je Milena Tunguz?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona