• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tejlor Mul, žena koja je zbog retkog stanja "sama sebi bliznakinja": Šta je himerizam?

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muhl ima dva imunološka sistema - njen i sestrin

  • 0
Tejlor Mul Foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

Kada se 2017. godine saznalo da Tejlor Aleksis Mul, američka pevačica i tekstopisac, model, plesačica, ima retko genetsko stanje himerizam, svi su bili u čudu. Ona je sama sebi sestra bliznakinja i veoma radi na tome da se za ovo retko stanje sve više zna.

Začeta je sa sestrom bliznakinjom, ali je jedino preživelo dete Erika i Sandre Mul, piše "Vikipedija".  Od rođenja njeno telo ima zanimljivo obeležnje - leva i desna strana njenog torza su upadljivo različite boje, sa graničnom linijom tačno po sredini tela. Godinama su ona i njeni roditelji verovali da je u pitanju beleg, ali ispostavilo se da je ona redak primer ljudskog himerizma.

Njena majka nije u početku znala da je bila trudna sa sestrama bliznakinjama.

U ranoj fazi trudnoće dve jajne ćelije su se spojile, što je ostavilo Tejlor da nosi gene svoje sestre bliznakinje u sopstvenom telu.

"Muhl ima dva imunološka sistema - njen i sestrin. Njen stalno pokušava da se oslobodi „stranog” sistema. Ali, naravno, ne može. Rezultat? Autoimuni problemi i pojave, kao i razne alergije. Muhl takođe ima dva krvotoka i liniju niz centar stomaka, jedna strana linije je tamnija od druge. Tamniji ton kože je sestrin", pisao je "Huffpost.com".

Ne mogu se svi slučajevi himerizma videti ili otkriti, ali u njenom slučaju mogu se primetiti iz neobične fizičke osobine. Upraavo tako bilo je sa Mul u sa bojom njenog torza.

Tamnija boja je DNK njene sestre bliznakinje. Zato je često definisano da je Tejlor "svoja bliznjakinja."

Tejlor Mul nije znala za svoje stanje dok se kao tinejdžerka i mlada odrasla osoba nije suočila sa autoimunim izazovima jer njena dva seta gena nisu u potpunosti kompatibilna jedan sa drugim. Godine 2009. himerizam joj je dijagnostikovao lekar sa prethodnim iskustvom u genetici i medicinskim retkostima.

Testovi su pokazali da joj je imuni sistem nizak kao kod pacijenata sa rakom, a nije bolesna. Alergična je na skoro sve. Nakon testiranja na 150 različitih alergena, samo šačica je bila negativna. Školjke su, kaže ona, jedina stvar koja joj daje simptome opasne po život, a ostalo izaziva različite stepene nelagodnosti.

„Radim rotirajući raspored u pogledu jela i pića kako se ne bih izlagala previše ničemu odjednom", izjavila je ranije za Huffpost.com".

U želji da druge obavesti više o svom stanju, Tejlor je 2017. godine gostovala u emisiji "The Doctors" i od tada je zagovornik himerizma, pozitivnosti tela i autoimunih nedostataka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona