• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada je bila na vrhuncu slave, borila se s bipolarnim poremećajem: Dokumentarac otkriva istinu o Fej Danavej

O. K.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi dugometražni dokumentarac o holivudskoj legendi premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu

  • 0
Bonnie And Clyde, Boni i Klajd Foto: Profimedia/Everett

Ona je bila čuvena Boni Parker u još čuvenijem filmu "Boni i Klajd", za koji je dobila prvu nominaciju za Oskara. Karijeru je započela ranih 1960. godina na Brodveju, na filmskom platnu debitovala je sa filmom "The Happening" 1967. godine. Dobitnica je mnogih priznanja, uključujući Oskara, Emi nagradu, tri Zlatna globusa i BAFTA nagradu. Vlada Francuske ju je 2011. proglasila za oficira Ordena umetnosti i književnosti. Njena lepota dominirala je njenom pojavom, bila je pojam atraktivnosti i fatalne žene. Ipak, u najvećem sjaju borila se sa bipolarnim poremećajem. Sve što nismo znali o filmskoj divi Fej Danavej otkriva HBO dokumentarac "Fej".

Jedna fotografija Fej Danavej ilustracija je njenog života. Opisana je kao možda najveća holivudska fotografija ikada snimljena, piše "Usatoday.com". Tu je Fej Danavej izvaljena na stolici pored bazena u hotelu Beverli Hils, jutro nakon što je osvojila Oskara. Novine sa naslovima dodele nagrada razbacane su pored stola kojim predsedava njena blistava zlatna statueta. Ali glumičin pogled na konačni trofej deluje razočarano dok je stvarnost pogađa.

„Fej“ je iskren, ljubazan portret žene koja je vladala na velikom platnu od kasnih 1960-ih do sredine 1970-ih, kada su američki filmovi sustigli nemir i metež savremenog sveta.

Fej Danavej Foto: Tanjug/AP/Vianney Le Caer/Invision

Novije generacije možda ne znaju za nju, ali dokumentarac je tu da im predstavi zvezdu filmova „Najdraža mama“, "Kineska četvrt", "Pakleni toranj", "Četiri musketara"...

Danavej se nije samo borila protiv uobičajenog seksizma u šou biznisu protiv nezavisnih žena. Njen neprijatelj bio je i bipolarni poremećaj u vreme kada je postizala veličinu. Film sadrži opsežne intervjue sa Danavej, zajedno sa filmskim klipovima, arhivskim snimcima i osvetljavajućim intervjuima sa njenim sinom, Liamom Danavejem O'Nilom, i bliskom prijateljicom Šeron Stoun, između ostalih.

Prati kako je Doroti Fej Danavej odrasla sa ocem alkoholičarem i majkom koja se na kraju razvela od njega i odgajala je sama na Floridi, gde su lepe južnjačke devojke sa ambicijama da nastupaju tražile titule kraljice lepote. Danavej je pobedila na jednom talvom takmičenju dok je pohađala Univerzitet Floride, prešla je na Univerzitet u Bostonu, a zatim sletela u repertoarsko pozorište Linkoln centra koje je vodio reditelj Elia Kazan.

Zapažena po svojoj hvaljenoj glumi van Brodveja u filmu „Hoganova koza” iz 1965. godine, Danavej je glumila pored Vorena Bitija u filmu „Boni i Klajd” iz 1967. godine, kulturološkom prelomu koji je pomogao da se stvori Novi Holivud sa svojim nasiljem, humorom, osećajem bola.

Ona je preko noći postala zvezda, plus modni trendseterka zbog svojih upečatljivih kostima (dizajnirao ih je Tiodor Van Rankle). Članica poznatog dvojca koji je filmski pljačkao banke iz ere depresije postala je svetski poznata.

U jednom ranom intervjuu otprilike u to vreme, Danavej je rekla da je „uspeh sloboda“, istina koja je samo delimično bila tačna za žensku populaciju u bioskopu.

U oštroj satiri 1976. „Mreža", njena uloga krhke TV direktorke sa dalekovidnim talentom za rijaliti TV donela joj je Oskara za najbolju glumicu.

U filmu "Fej" glumica se bavi dvostrukim standardima filmskog stvaralaštva u to doba, kada su želje za veću kontrolu nad vašim projektima i čvrsto mišljenje bili prihvaćeni i ohrabreni za muškarce, ali su tretirani kao nedostaci za žene.

Ona govori o ozloglašenoj anegdoti o njenom odlasku sa seta kada joj je režiser „Kineske četvrti“ Roman Polanski (koji je kasnije priznao krivicu za nezakonit odnos sa maloletnikom i pobegao iz Amerike) iščupao zalutalu kosu sa njene glave koja je smetala snimanju.

Danavej govori o svojoj borbi sa maničnom depresijom i alkoholizmom, posebno u pogledu toga kako je njen bipolarni poremećaj uticao na život iza i ispred kamera. Ona opisuje kako je srećnija i zdravija zahvaljujući lekovima i lečenju.

- Mislim da morate sebi da postavite pitanje: Da nije toliko bolovala, da li bi bila tako dobra? Da li bi zauzvrat mogla da dodiruje ljude svojom glumom - kaže njen sin i dodaje: - Morate uzeti dobro sa lošim. To je samo život.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Voskarka Irena Nuhanović o svojim svećama koje izgledaju i mirišu kao najslađi kolači

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona