• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je najtrofejniji olimpijac u istoriji srpskog sporta: Jasna Šekarić ispisala istoriju

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedini je sportista na svetu koji se na Olimpijskim igrama takmičio pod pet zastava: SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crna Gore, Srbije, a 1992. nastupila je pod olimpijskom zastavom, jer su se jugoslovenski reprezentativci zbog sankcija nadmetali kao "Nezavisni olimpijski učesnici"

  • 1
Jasna Šekarić, legendarna strelkinja Jugoslavije i Srbije, osvajač čak pet Olimpijskih medalja zlatna, tri srebrne i bronzana Foto: MN Press

Jedna sportistkinja je apsolutni rekorder po broju učešća na najvećoj sportskoj manifestaciji na svetu. Sedmostruka olimpijska šampionka, bivša reprezentativka u streljaštvu, Jasna Šekarić imala je sjajnu karijeru - danas je znamo kao najboljeg strelca 20. veka.

Za najbolju u čitavom Sportskom društvu Crvena zvezda proglašavana je 11 puta.

Najzvučnije ime srpskog sporta, Jasna Šekarić, tada Brajković rođena je 17. decembra 1965. u Beogradu. Nije dugo živela u rodnom gradu, jer se već 1970. odselila sa porodicom zbog oca vojnog lica u Osijek.

Streljaštvom je počela da se bavi krajem svog osmog razreda, u okviru obuke opštenarodne odbrane. Izabrana je sasvim slučajno da puca za školsku ekipu, kada je nastavnik pročitao nasumično njeno ime iz dnevnika i to krenuvši od poslednjeg upisanog učenika.

U to vreme je aktivno igrala rukomet, ali kako je počela da niže uspehe na takmičenjima u streljaštvu, jasno je bilo da je želela da se upeh nastavi. Iz discipline vazdušne puške prešla je na pištolj.

Od prvaka opštine došla je do prvaka republike, a onda i cele Jugoslavije. Već 1986. godine je bila prvak Evrope i prvak sveta, a 1988. i olimpijski pobednik u Seulu. Tada je već nagovestila sjajnu karijeru, osvojivši jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju.

Olimpijsko zlato, svetski kupovi i evropska prvenstva

Jedini je strelac koji je na svakom nastupu na Olimpijskim igrama uspeo da se plasira u finale.

Na sledećim Olimpijskim igrama 1996, kao i u Sidneju 2000. godine takmičila se kao sportistkinja SR Jugoslavije, u Atini 2004. je pucala pod zastavom Srbije i Crne Gore, a u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine predstavljala je Srbiju.

Jedini je sportista na svetu koji se na Olimpijskim igrama takmičio pod pet zastava: SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crna Gore, Srbije, a 1992. nastupila je pod olimpijskom zastavom, jer su se jugoslovenski reprezentativci zbog sankcija nadmetali kao "Nezavisni olimpijski učesnici". Većinu medalja ostvarila je kad je njena država prolazila kroz težak period.

Među najznačajnijim uspesima su i tri zlatna pojedinačna odličja na svetskim prvenstvima, pet titula šampiona Evrope, kao i šest Kristalnih globusa za pobedu na finalnom turniru Svetskog kupa. Više puta postavljala je svetske rekorde.

Tri puta je birana je za najboljeg strelca godine u svetu (1990, 1995. i 2005), a Međunarodna streljačka federacija (ISSF), je 2000. godine proglasila Jasnu Šekarić za najboljeg strelca 20. veka.

Penzionisala se 2016. godine, a 2022. je postala selektorka reprezentacije Srbije za disciplinu pištolj.

Zahvaljujući njenim rezultatima, ali i njenoj ličnosti, streljaštvo je kod nas postalo masovnije, a ishodi sa borilišta iščekuju se sa nestrpljenjem, baš kao što je to juče bio slučaj sa Damirom Mikecom i Zoranom Arunović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Arunović: Sada treba da slavimo ogromno dostignuće, biće vremena za dalje planove

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Maki

    7. avgust 2024. | 11:46

    To su ta stara dobra vremena..Jasna kraljica!

    Podelite komentar