• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je časna sestra koja radi sa LGBTQ zajednicom: Posetio je Papa u znak izvinjenja nakon homofobičnih izjava

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Francuska časna sestra Ženevjev Žaningros poznata je po višedecenijskom radu sa LGBTQ zajednicom

  • 0
Papa Franja Foto: Profimedia

Papa Franja je posetio rimsko primorsko naselje Ostiju, gde se sastao sa francuskom časnom sestrom Ženevjev Žaningros koja je poznata po višedecenijskom radu sa LGBTQ zajednicom.

Sastanak je usledio nakon nedavnog izvinjenja Vatikana zbog papinog vređanja homoseksualaca tokom sastanka iza zatvorenih vrata sa italijanskim biskupima.

Žaningros živi u kamp prikolici u blizini Luna parka, popularnog tobogana i cirkusa, a Vatikan je objavio fotografije posete, na kojima se vidi kako papa blagosilja religioznu statuu u blizini atrakcija parka, prenosi Rojters.

Papa Franja Foto: Profimedia

Žaningros je u intervjuu za L'Osservatore Romano, u junu navela da redovno posećuje Vatikan sredom, često u pratnji pripadnika LGBTQ zajednice.

Komentarišući uvredu na račun homoseksualaca, ona je napomenula da su se njeni prijatelji, iako je u početku bilo bolno, na kraju smejali, uvereni da papa nije imao istinsku nameru da pokaže nepoštovanje.

Mediji su ranije preneli da je papa na sastanku sa biskupima u maju koristio italijanski izraz "frociaggine" koji se grubo prevodi kao "ped**luk",

Papa se navodno našalio sa italijanskim biskupima kada je, ponavljajući stav protiv gej muškaraca u sveštenstvu, rekao da na katoličkim seminarima ''već postoji ped**luk''.

Nakon toga Vatikan je izdao saopštenje u kojem se izvinjava zbog papinih reči.

"Papa nikad nije nameravao da uvredi ili da se izrazi na homofobičan način i izvinjava se svima koji su se osetili povređeno korišćenjem izraza koji su objavili drugi", rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.

Ko je sestra posvećena LGBTQ zajednici? 

Sestra Ženevjev Žaningros, članica Isusovih malih sestara, sedi u prvom redu svake srede na nedeljnoj opštoj audijenciji pape Franje. I nikad nije sama.

Ova 81-godišnja sestra Francuskinja, koja je poslednjih 56 godina živi u auto-prikolici među cirkuskim i karnevalskim radnicima, upoznala je svoje "društvo" sa papom. Ona takođe dovodi sa sobom Rimljane, putnike, transrodne osobe i „parove raznih vrsta“. Među poslednjim posetama Vatikanu, 12. juna, odvela je grupu od 10 ljudi u susret sa papom od kojih su sedmoro bili homoseksualci koji su "želeli da potvrde svoju naklonost prema papi".

Žaningrosove nedeljne posete opštoj publici počele su 2022. godine kada je grupa trans žena htela da zahvali Franji na pomoći koju im je Vatikan pružio tokom pandemije COVID-19 i strogog zatvaranja u Italiji.

- Papa nam je poželeo dobrodošlicu — čak ni ne znam kako da to opišem - rekla je sestra za Vatikanske vesti, kako prenosi "globalsisterreport": Toliko ga vole jer je ovo prvi put da je papa dočekao trans i gej ljude. Zahvalili su mu se jer su konačno našli crkvu koja im je izašla u susret.

Tokom izolacije ova populacija nije imala posla, ništa za jelo, a računi su se samo gomilali, zbog čega su se obratili prijatelju sestre Žaningrosov, ocu Andrei Konokiju, parohu u Torvajanici, tražeći pomoć, koji je uputio apel kardinalu Konradu Krajevskom.

- Tražili smo pomoć, a on je došao sa kombijem punim stvari. A ako im treba pomoć oko računa, donesite ih nama - poručila im je tada sestra koja se pobrinula da radnici karnevala i cirkusa i njihove porodice budu obezbeđeni, dok je Konokije pomogao 40 ili 50 članova trans zajednice, od kojih su mnogi Južnoamerikanci, uključujući nekoliko iz Argentine.

Krajevski je poslao i neke od lekara dobrovoljaca koji rade na klinici za beskućnike u njihovoj primorskoj zajednici da se brinu o bolesnima iz karnevalske zajednice, a kada su vakcine postale dostupne, Papa se pobrinuo da i oni imaju pristup.

Kada su rekli da žele da se lično zahvale papi, sestra se zabrinula jer nije znala kaklo će zaposleni u Vatikanu i drugi posetioci u publici reagovati.

- Znate, postoje neke predrasude. Razumem ih. I ja sam ih imala kada sam bila mlada, ali onda upoznate ljude, vidite njihovu osetljivost. Plačete i smejete se sa njima - rekla je ona za Vatikan njuz.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vatikanski muzej - kolevka kulture

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona