• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jelena Genčić, Novakova "teniska majka": Evo kada je još predvidela uspeh dečaka sa Banjice

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Rekla sam im da posle Monike Seleš nisam uočila nijednog igrača kao što je njihov sin i da mislim da će on sa 17 godina biti među prvih pet u svetu"

  • 0
Jelena Genčić Foto: MN Press / Marko Metlaš

Ko god prati lik i delo neverovatnog Novaka Đokovića, morao je da čuje za Jelenu Genčić, ženu koja je veoma rano spoznala Novakov talenat, predano ga trenirala i predviđala njegov fantastičan uspeh.

Nije jednom Novak rekao da je ona njegova "teniska majka", a Genčić je u intervjuu "Novak korača putem velikana - Jugoslovensko čudo od deteta osvaja Stari kontinet", Nedi Miletić, novinarki nekadašnjeg dnevnog lista "Sport", najavila domete Novaka Đokovića, tada 16-godišnjeg perspektivnog igrača.

- Ukoliko budu uložena neophodna sredstva, uz veliki rad i ogroman talenat, dobićemo najboljeg igrača Jugoslavije svih vremena, svetskog asa - istakla je Jelena Genčić.

Ova žena je u teniskom kampu na Kopaniku srela šestogodiušnjge Novaka Đokovića i jedno drugome su promenili život. Ona je dobila učenika koji će postati najbolji teniser i istoriji sveta, a on učitelja koji će mu obezbediti put kojim svako ne ide.

Jelena Genčić (Beograd, 9. oktobar 1936 - Beograd, 1. jun 2013) bila je žena širokih interesovanja - jugoslovenska i srpska rukometašica, teniserka, teniski trener i rediteljka.

Potiče iz veoma ugledne porodice. Bila je jedno od sedmoro dece Jovana i Hermine Genčić, poreklom Austrijanke. Njen deda Lazar Genčić bio je prvi hirurg u Srbiji, a baba po ocu Ana Pačić bila je praunuka Tome Vučića-Perišića, čuvenog vojskovođe i političara.

Bila je kapiten rukometne reprezentacije, koja je na Svetskom prvenstvu u velikom rukometu 1958. u Nemačkoj zauzela 5. mesto, piše "Vikipedija".

Te godine gasio se veliki rukomet, nastajalo je vreme malog rukometa, a Genčič je bila i njegov važan deo. Prvo svetsko prvenstvo u malom rukometu organizovano je 1957, u Beogradu na Tašmajdanu, Genčićevom je bila na golu, osvojena je bronzana medalja.

Pored velikih dostignuća u rukometu, fortuna je htela da Jelena ipak uđe u oblast tenisa. Čak je istovremeno igrala rukomet u Crvenoj zvezdi, a tenis u Partizanu. Bila je prvakinja Jugoslavije 20 puta: dva puta pojedinačno (1958 i 1964), šest puta u ženskim parovima i 12 puta u mešovitim parovima (sa raznim partnerima) dok je 11 puta bila druga.

Novak Đoković i Jelena Genčić Printskrin: Youtube/Studio B

Ova žena sportskoig duha završila je istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila je ceo radni vek u školskom i kulturnom programu RTB, kao urednik i režiser programa.

Sredinom 70-ih počinje njena karijera teniskog trenera. Bila je mentorka u juniorskim danima Moniki Seleš i Goranu Ivaniševiću, potom, naravno, Novaku Đokoviću.

Sve je počelo u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je Novak preko ograde posmatrao jedan od treninga.

- Na kraju sam mu prišla i pitala ga da li zna koji je sport u pitanju, a on mi je rekao da je to tenis. Kazao mi je i da je već držao reket u rukama. Zapitala sam ga da li bi želeo da nam se pridruži, na šta je on odgovorio: ‘Čekao sam da me to pitate’ - prčala je Jelena u intervjuu za "Vreme".

Njena poruka Novakovim roditeljima bila je jasna:

- Rekla sam im da posle Monike Seleš nisam uočila nijednog igrača kao što je njihov sin i da mislim da će on sa 17 godina biti među prvih pet u svetu. Bili su začuđeni mojim tvrdnjama, a sada kad razmislim, mora da su mislili i da nisam normalna - rekla je u istom intervjuu.

Novak Đoković, Kejt Midlton Foto:Abaca Press / Profimedia Dubreuil Corinne/ABACA /

Sa Novakovim uspesima i njeno ime širom sveta bilo je sve poznatije.

- Kada je osvojio Vimldon, lično me je pozvao urednik "NewYork times- a "i čestitao mi na njegovom uspehu. I on nije jedini. Svi poznati novinari i urednici koji su me intervjuisali prethodnih godina uputili su mi čestitke - rekla je Jelena, piše "Story.rs".

Preminula je 1. juna 2013. u 77. godini. Sahranjena je 5. juna u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

- Imao sam mnogo sreće što je bila deo mog života kao teniska majka, kako volim da je zovem. Vodila je računa o meni, ocenama koje imam u školi, kako se odnosim prema drugim ljudima i svemu ostalom. Uporedo sa mojim roditeljima me je odgajala i oni su joj verovali. Ona je bila taj pravi mentor koji mi je bio potreban da naučim prave stvari u tenisu, ali i generalno u životu. Kao što sam ranije govorio, zajedno smo čitali poeziju, slušali klasičnu muziku, gledali pregršt snimaka tenisa i ostalih sportova. Imala je holistički pristup životu i mislim da zato isti pristup sada imam i ja - Novakove su reči sa konferencije za novinare 2018. godine, nakon što je postao svetski broj jedan.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena pokazala kako sija Novakovo zlato!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona