• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali: Lepoti srpske Sofije Loren divio se ceo svet

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svojevremeno su je francuzi proglasili i lepšom od Brižit Bardo, pa hajde da se prisetimo njene blistave karijere

  • 1
Olivera Katarina Foto: ATA Images

Na samo pominjanje Olivere Katarine, mnogi kojima je u sećanjima vreme bivše Jugoslavije stvori se toplina oko srca. Ona je žena za kojom je uzdisao Balkan, a koja je svojim pesmama i pojavljivanjima u legendarnim filmovima zasluženo dobila zvanje dive.

Mnogi su komentarisali da je Olivera srpska Sofija Loren, a ne možemo reći da ne vidimo i zašto je to tako.

Olivera Petrović rođena je petog marta 1940. godine u Beogradu i detinjstvo je provela u Pop Lukinoj ulici u samom centru grada. Završila je gimnaziju, te upisala pravni na nagovor roditelja. Ubrzo, Olivera je odlučila da posluša svoje srce i napusti fakultet kako bi pratila svoje snove. Prisetimo se kako je izgledala kroz svoju karijeru.

@vintage_yu najlepsa🤍 #oliverakatarina #yugoslavia #1960s ♬ original sound - jugoslovenska scena✨

Našu divu su u Italiji predstavljali kroz razne emisije i novine kao žena sa najlepšim glasom Mediterana. Putovala je po svetu i svuda pokazivala svoju lepotu. Tako je i u "Njujork Tajmsu" dobila članak u kom su naveli da je "rođena nova Ana Manjani". U Francuskoj su o njenoj lepoti takođe pisali, ali i naveli da "nema na čemu da zavidi čuvenoj Brižit Brado". Držala je velike koncerte, a u čuvenoj "Olimpiji" održala je čak 72 uzastopnih koncerata kojima su pristustvovale sve velike vodeće zvezde tog vremena.

Olivera Katarina, kako joj je glasilo umetničko ime, bila je i jedina žena "pred kojom je klečao Salvador Dali", poklonivši se njenom glasu i lepotu nakon velikog koncerta u Parizu. Godine 2020. dobila je Nušićevu nagradu koja se dodeljuje glumcima za životno delo, a može se reći da se Oliverom tokom njene zavidne karijere ponosila čitava Srbija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Zamak kulture u Vrnjačkoj Banji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • petar

    14. avgust 2024. | 17:30

    Mi Srbi smo nadareni da uzvisavamo nase. Sezdeset godina sam u Francuskoj, nikada ni jedan Francuz nije cuo za tu zenu a uporedjivati je sa Brigitte Bardot najlepsom francuskom glumicom ikada, to je cista glupost

    Podelite komentar