• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je Danica Crnogorčević, koja peva "Veseli se srpski rode" i koja će večeras pevati na dočeku olimpijaca?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Njoj je pripala ta čast da peva na dočeku naših olimpijaca koji su osvojili medalje

  • 3
Danica Crnogorčević Foto: Dejan Simić Sputnik

Veliku radost doneli su srpski sportisti na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, posebno košarkaši osvajanjem bronze. Oni su pobedu proslavili onako kako dolikuje, pevajući dobro poznate pesme etno pevačice Danice Crnogorčević, rođene Nikić.

Ko je Danica Crnogorčević?

Njene pesme u etno stilu postale su jako popularne na raznim proslavama.

Danica je rođena u Baru, u Crnoj Gori 1993. godine. Počela je da se zanima za duhovnu muziku jako rano, dok je pohađala osnovnu školu veronauke u Ulcinju. Međutim, ozbiljnije je počela da se bavi duhovnom i etno muzikom u srednjoj školi, posebno posle završene Srednje muzičke škole u Beogradu.

Osim muzike, Danicu je zanimala i gluma kojom se bavila tokom osnovne i srednje škole. Može se pohvaliti i da je glumica u predstavama, kao i da je završila školu glumce u pozorištu "Duško Radović". Ipak, vratila se u rodni rad gde je upisala gimnaziju 2009. godine i nastavila da neguje muzički talenat u horu, a i postala je članica etno grupe Zora.

Diplomirala je istoriju metnosti na Fakultetu istorije umetnosti sa prosekom 10.0 i stekla zvanje specijalista istorije umetnosti. U međuvremenu, u svoju "biografiju" upisala je i brojne nastupe na festivalima duhovne i etno muzike širom Evrope, piše "Vikipedija".

Najzapaženiji nastup

Na svečanoj akademiji u podgoričkom Hramu Hristovog vaskrsenja zbog obeležavanja Deklaracije o prisajedinjavanju Kraljevine Crne Gore Srbiji, Danica je imala jako zapažen nastup sa pesmom "Sini jarko sunce sa Kosova". Za vrlo kratko vreme, na video platformi je snimak pogledao veliki broj korisnika što je Danici donelo i veliku popularnost. Ubrzo je duž crnogorske obale Danica tom pesmom budila nacionalni ponos na raznim humanitarnim koncertima.

Prvi solo album izdala je 2018. godine, a ona najpopularnija pesma "Veseli se srpski rode" objavljena je na Vidovdan 2020. godine i postala je nezvanična himna i simbol protesta za odbranu pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori. Autor pesme je njen suprug Ivan Crnogorčević.

Privatni život

Danica je u srećnom braku od 2017. godine sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkve, đakona Ivana Crnogorčeviča sa kojim ima četvoro dece: Kasijanu, Đurđiju, Jovana i Savu. Živi u Podgorici i sa suprugom je suosnivač Fondacije "Veseli se srpski rode".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koncert Danice Crnogorčević u Beogradu: Publika je dočekala gromoglasnim aplauzom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • max

    12. avgust 2024. | 19:34

    Danica je Srbska Princeza.

    Podelite komentar

  • Ogi

    12. avgust 2024. | 19:42

    Primjer Srpkinje u svakom smislu, eto to je Danica

    Podelite komentar

  • Starac

    13. avgust 2024. | 09:10

    Divna zena! Za primer svim zenama. Da je ziva, zdrava i srecna!

    Podelite komentar