• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tomiko je trenutno najstarija žena na svetu: Kada su joj to rekli, izgovorila je samo jedno

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tomiko sada živi u staračkom domu, obožava banane i napitak od jogurta

  • 0
Tomiko Itooka Foto: Tanjug/City of Ashiya/AP

Pre nekoliko dana je objavljena vest da je preminula najstarija žena sveta, Špankinja Marija Branjas Morera u 117. godini. Sada se postavlja pitanje - ko ju je "zamenio" na ovoj neobičnoj poziciji.

Za Japance kažu da je najdugovečniji narod na svetu, pa onda ne treba da čudi što je sada najstarija žena na svetu Japanka Tomiko Ituka koja ima 116 godina.

Tomiko je rođena 23. maja 1908. godine, što je potvrdila i Gerontološka istraživačka grupa koja se bavi osobama koje imaju više od 110 godina.

Tomiko Itooka Foto: Tanjug/City of Ashiya/AP

Ova simpatična bakica, rođena u Osaki, trenutno živi u staračkom domu u gradu Ašija, na periferiji Hjoga. Kada su joj rekli da je najstarija na svetu, odgovorila je jednom rečju - hvala, što je ujedno i reč koju često pominje zaposlenima u domu.

Kada je pre tri meseca proslavila rođendan, od gradonačelnika je dobila cveće, tortu i čestitku.

Kada je reč o njenim navikama i nekim ritualima, ona svakog jutra obavezno pije popularno piće sa ukusom jogurta, u Japanu poznat pod nazivom "kalpis", dok joj je omiljena hrana banana.

Vodila je zdrav život, bila je odbojkašica u srednjoj školi. Sa samo 20 godina se udala i dobila četvoro dece - dve ćerke i dva sina. Radila je u kancelariji tekstilne fabrike u vlasništvu muža tokom Drugog svetskog rata. Kada joj je muž preminuo 1979. godine, živela je sama u Nari pre nego što je otišla u starački dom.

Tomiko Itooka Foto: Tanjug/City of Ashiya/AP

Dva puta se pela na planinu Ontake koja je visoka 3.067 metara i pre nego što je napunila 100 godina, redovno je uživala u planinarenju.

Posle nje, na drugom mestu najstarijih žena na svetu nalazi se Brazilka Ina Kanabaro Lukas, rođena samo par nedelja posle Japanke - 8. juna 1908. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Važno je zvati se Milica Jovanović: Devojke iz Srbije skidaju Japance sa trona Ginisovog rekorda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona