• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

U Veneciji se pojavila glumica koju zovu "gospodine": Drugarica Ledi Di u istoj kući živela sa mužem i dečkom

J. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Njen odnos prema glumačkom pozivu se ni danas nije puno promenio i ne voli sebe da naziva glumicom. Svoj prvi film, autobiografsku dramu "Caravaggio", snimila je 1986. godine misleći da će joj to ujedno biti i jedini

  • 0
Tilda Svinton Foto: Tanjug/AP

Španski reditelj Pedro Almodovar vratio se na Venecijanski filmski festival sa zvezdama Tildom Svinton i Džulijen Mur. Njihov film "The Room Next Door" imao je svetsku premijeru u ponedeljak uveče na Lidu, gde je dobio ovacije koje su trajale skoro 20 minuta. Na premijeri se pored glumačke postavke pojavila i naša Tamara Kalinić.

Mur i Svinton igraju nekadašnje prijateljice, koje su se u mladosti upoznale na poslu, kada su radile u medijima, a čiji su životi krenuli različitim putevima. Ingrid (Mur) je pisala romane. Marta (Svinton) je postala ratni reporter. I sada, nakon godina razdvojenosti, ponovo se sreću, u Njujorku, kada Ingrid saznaje da Marta ima rak i da je u obližnjoj bolnici.

Koliko god uspešna, voljena i poštovana bila kao glumica, Tilda i dalje zazire od toga da je tako oslovljavaju, ona ne želi da se tako izjašnjava i definiše, za sebe više voli da koristi termin filmski performer i "čudna riba", koja osvaja kameleonskim sposobnostima i nekonvencionalnim načinom života koji je svojevremeno uključivao i suživot s dva partnera.

Kao neko ko dolazi iz elitne porodice, gde su pojedini članovi imali i plemićke titule, Tilda se školovala u devojačkoj srednjoj školi "West Heath", internatu koji je u to vreme pohađala i princeza Dajana i one su bile prijateljice.

- Prezirala sam taj internat. Delovalo mi je kao da učenice pripremaju za porodični život, odnosno na to da rađamo decu i budemo nečije supruge, a ne da izrastamo u samostalne, nezavisne žene. Zato sam jedva čekala da pobegnem odande. Vreme provedeno tamo bilo mi je toliko traumatično da punih pet godina uopšte nisam govorila, osećala sam se usamljeno, odsečeno od svoje porodice i sveta - priznala je Svinton koja lepe osećaje gaji i prema britanskoj kraljevskoj porodici, te je satima stajala u redu kako bi se poklonila kovčegu kraljice Elizabete II.

Nakon srednje škole upisala je fakultet na Univerzitetu "Fettes", koji je vrlo rano prekinula, a na Kembridžu je 1983. diplomirala političke i društvene nauke.

Radila je i u "Traverse" u Edinburgu i u "Royal Shakespeare Company". Prema glumi nije gajila osjećaje poput svojih kolege pa se često osećala kao varalica.

Njen odnos prema pozivu se ni danas nije puno promenio i ne voli sebe da naziva glumicom. Svoj prvi film, autobiografsku dramu "Caravaggio", snimila je 1986. godine misleći da će joj to ujedno biti i jedini.

- Nameravala sam da snimim samo jedan film. Volim da prvi put vidim ljude na filmu. Upravo zato volim dokumentarce. Volim da gledam ljude, ne zanima me da gledam glumce. Ako kao glumac ne želiš da iritiraš ljude, tada je najbolje da  snimiš samo jedan film. Publika te videla, upoznala, bio si zanimljiv i nikada više ne treba da te gledaju - govorila je odlučno ova 63-godišnjakinja.

Igrala muške uloge

Zbog svoje buntovnosti i androgenog izgleda, Tilda je nekoliko puta igrala muške uloge - Mocarta u "Mocartu i Salieriju", ženu koja glumi svojega preminulog supruga tokom Drugog svetskog rata u filmu "Man to Man", te u fantaziji "Orlando", filmskoj adaptaciji romana Virdžinije Vulf.

Sredinom 80-ih godina, kada je htela da odustane od glume, upoznala je filmskog reditelja Dereka Jarmana s kojim je bila bliska sve do njegove smrti 1994. godine. Postali su vrlo dobri prijatelji i tokom osam godina sarađivali su na sedam filmskih projekata, među kojima su i "Ratni rekvijem", film bez dijaloga, "The Garden" i "Plavo". Njegova smrt, ali i život ostavili su na Tildu dubok trag.

Ljubavni život u troje

Slavna glumica često intrigira javnost svojim potezima, a posebnu pažnju privlači njen ljubavni život.

Naime, Tilda Svinton dugi niz godina živela je u Škotskoj sa izabranikom Džonom Bajrnom koji je 21 godini stariji od nje i sa njim ima blizance.

Ovo bi delovalo kao standardna ljubavna priča, međutim, sa njima u kući živeo je i slikar nemačkog porekla Sandro Kop, koji je inače ljubavnik glumice.

Sandro je od glumice mlađi čak 18 godina, a njihova veza nije bila tajna. Za njihov odnos znao je i Tildin partner, koji je ovu vezu odobravao kako bi deca živela zajedno sa oba roditelja.

- I dalje volim Džona, ali sam se zaljubila i u Sandra, pa je ovo bilo jedino razumno rešenje. To što sam sa Sandrom ne znači da moram prekinuti život sa ocem svoje dece. Svi smo jedna porodica - rekla je glumica u jednom od intervjua

Međutim, ono njihovo naizgled "razumno rešenje", kako je glumica opisivala njihov zajednički život, nije dugo potrajalo, se su se Tilda i Sandro iselili iz kuće. Sada su svanično skladan par, te se ćesto zajedno pojavljuju u javnosti.

Zovu je "gospodine"

Poznata po svom nekonvencionalnom životu i upečatljivom androgenom stilu Tilda Svinton odavno ne brine što misle drugi i zato je mnogi gledaju kao idola.

- Često me u svakodnevnim situacijama oslovljavaju s "gospodine", valjda zato što sam visoka i ne nosim šminku. Verojatno ljudi misle da ne možete biti žensko ako ne izgledate tako. Zapravo obožavam biti vanzemaljac. Volela bih dve godine da ne radim ništa, da živim bez ikakvih planova. Samo da se probudim ujutru i da ne znam celog dana šta da radim sa sobom.

Tilda je, pak, neko kome su gluma i performans u krvi, pa teško da će ovo ikada za nju biti realnost. A to je još odavno dokazala.

Još 1995. godine izvela je svoj prvi performans "The Maybe" u kojem je nedelju dana spavala po osam sati na dan u galeriji Serpentine u Londonu, gde su je obilazili posetioci. Ponovno ga je izvela iduće godine u Rimu te 2013. obnovila u Njujorku. Posle je u firentinskoj operskoj kući "Teatro della Pergola" u sklopu manifestacije "Pitti uomo" s istoričarem mode Olivierom Sailardom izvela novi performans "CloakRoom", u kojem su glumica i nen saradnik oživeli scene saživljavanja s odevnim predmetima koje su pronašli ili pozajmili iz garderobe.

(Ona.rs/Variety/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dajana Gudić za Telegraf.rs o filmu "Impuls"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona