• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Čoi Sun-hva ima 80 godina i takmiči se za mis Koreje: Ima 3 unuka i rođena je deceniju pre prvog Izbora za mis

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za ovu Korejku godine su samo broj

  • 0
Choi Soon-hwa Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Rođena skoro deceniju pre nego što je održano prvo takmičenje za Mis Univerzuma 1952. godine, 80-godišnja Čoi Sun-hva sada bi mogla da uđe u istoriju kao najstarija učesnica izbora ikada.

Ranije tokom septembra Sun-hva je predstavljena kao finalistkinja na godišnjem takmičenju Mis Univerzuma Koreje, a danas je planirano da se takmiči sa još 31 koleginicom za pobedu i priliku da predstavlja Južnu Koreju na finalu Mis univerzuma u ​​Meksiku ovog novembra.

- Želim da zapanjim svet, kako je 80-godišnja dama tako zdrava? Kako je održavala to telo? Koja je vaša dijeta? - rekla je za CNN uoči izbora: - Kada stariš, dobijaš na težini... Dakle, želim da pokažem da možemo zdravo da živimo čak i kada ostarimo.

Decenijama je organizacija Miss Universe sprovodila stroga starosna ograničenja za učešće u takmičenju, isključivo za žene od 18 do 28 godina. Ali od 2024. godine, usred sve većeg poziva na modernizaciju, gornja starosna granica je ukinuta. Prošle godine, organizacija je takođe ažurirala kriterijume podobnosti kako bi uklonila dugogodišnju zabranu takmičenja trudnicama ili majkama i ženama koje su bile - udate.

Choi Soon-hwa Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Izbori za Mis Univerzuma na nacionalnom nivou, takođe su bili obavezni da slede njihov primer. Ali usled promena, ove godine, 58-godišnja Lorejn Peters i 60-godišnja Alehandra Marisa Rodriguez učestvovale su na Mis Univerzuma Kanade i Mis Univerzuma Argentine, iako nijedna nije ušla u novembarsko finale.

- Sada kada je starosno ograničenje ukinuto, rekla sam sebi da bi trebalo da pokušam - rekla je Čoi i dodala: - Bilo da prođem ili ne, bila sam odlučna da pokušam da dobijem ovu priliku.

Iako je već najstarija osoba koja je ikada učestvovala na nacionalnom izboru za mis univerzuma, Čoi - ukoliko uzme titulu i napreduje do Meksika - biće više nego dvostruko starija od sledeće najstarije finalistkinje, 40-godišnje Beatris Njoja sa Malte koja je trenutno najstariji potvrđeni učesnik i majka troje dece. 

Svet plastične hirurugije 

Organizatori Mis Univerzuma Koreje ovogodišnje takmičenje reklamiraju pod sloganom: "Godine nisu bitne kada sanjate", a iz samog dela takmičenja su uklinili segment - kupaćih kostima. Čoi će učestvovati u pevačkom takmičenju, a drugi finalisti će plesati ili hodati u tradicionalnoj korejskoj odeći poznatoj kao „hanbok“. Pobednica Mis Univerzuma Koreje biće izabrana kroz sistem bodovanja koji uzima u obzir onlajn glasanje i procene sudija, za koje je Čoi rekla da vrednuju i „spoljnu i unutrašnju lepotu“.

- Izgledati lepo spolja je važno, ali mislim da treba da budete opušteni i u svom umu, i da znate kako da poštujete druge - rekla je ona i dodala: - Takođe, morate da budete pozitivni. Toliko ljudi je ovih dana negativno.

Korejska takmičenja su kritikovana poslednjih godina zbog promovisanja jedinstvene ideje lepote - pojačanom upotrebom estetske hirurgije od strane nekih učesnika, koju organizatori obično ne ograničavaju. Ali Čoi nije zabrinut zbog toga.

- Teško je naći ljude koji nisu uradili radili nikakve "popravke" ili imali plastične operacije, i mislim da je vreme da to jednostavno prihvatimo. Mnogi zatežu oči ili dižu nos... Nekada je to bilo nešto o čemu su loše govorilo, ali sada nije tako. Nisu samo Korejke – mnoge žene širom sveta prolaze kroz plastične operacije - ističe Čoi.

Choi Soon-hwa Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Kasna promena karijere

Iako je samo takmičenje njen debi, Čoi je već stekla ime u korejskom modnom svetu. Nakon što je "prekinula" penzionerske dane zbog finansijskih poteškoća kako bi radila kao bolnička negovateljica u svojim 50-im godinama, počela je da se bavi i modelingom, i to sa 72 godine kako bi mogla da otplati dugove.

- Jedan od mojih pacijenata mi je rekao da pokušam da se bavim manekenstvom - priseća se Čoi i dodaje: - Mislila sam da je to glupost... ali je u isto vreme probudilo moj stari san da postanem model, da nosim lepu odeću i da se fotografišem. Rekla sam sebi - da, sanjala sam to ranije, trebalo bi da probam.

Čoi je pohađala nedeljne časove na akademiji za manekenstvo, vežbala hod na pisti po bolničkim hodnicima tokom smena, a zatim je potpisala ugovor sa agencijom 2017. pre nego što je debitovala na Nedelji mode u Seulu, sa 74 godine. Od tada se pojavljivala u korejskim izdanjima časopisa, uključujući "Harper's Bazaar" i "Elle", a snimala je i brojne komercijalne kampanje za brendove uključujući popularno južnokorejsko pivo "Cass".

- Biti manekenka za mene je bilo kao otvaranje vrata novog sveta. Rekla sam da ću biti uspešna i vredno raditi... Kada mi se san ostvario, zahvalio sam Bogu i nastavila da radim. Tako je zabavno i volim to - otkriva ova "penzionerka".

Više mogućnosti

Sa brzim opadanjem stope nataliteta, Južna Koreja je među zemljama koje najbrže stare na svetu. Ranije ove godine, broj Južnokorejaca starijih od 65 godina po prvi put je premašio 10 miliona, što predstavlja skoro 20 procenata ukupnog stanovništva. Predviđa se da će ova cifra porasti na 36,7 odsto, više od bilo koje druge zemlje, do 2044. godine, prema vladinim prognozama.

Zato Čoi isiče rastu mogućnosti za starije modele.

- U današnje vreme ima mnogo starijih modela -  rekla je ona. - Ali možda samo delić njih dođu na posao i budu plaćeni. Ali je sada drugačije sigurno, u poređenju sa pre 10 ili 20 godina. Pre deset godina niko nije tražio starije modele. Stariji modeli su radili samo kao hobi iz zabave, a ne kao plaćen posao.

Čoi veruje da će se njeno iskustvo u modeliranju pokazati korisnim u svetu takmičenja.

- Hodanje po pisti je saradnja ramena, kolena i kukova. Sve takmičarke za Mis Univerzuma su zaista dobre u hodanju kao modeli. Neki su čak bolji od stvarnih modela - rekla je ova baka troje dece, koja sledećeg meseca puni 81 godinu i istakla da je uzbuđena zbog mogućnosti da predstavlja svoju zemlju u inostranstvu - rekla je i dodala:

- Uvek sam sanjala da izađem na binu u inostranstvu, tako da sam spremna. Japan je jedina druga zemlja u kojoj sam bila. Imam podršku dece i unuka. Kažu da su zaista ponosni na mene i govore: "Moja baka je neverovatna!"… Moj sin je rekao da je ponosan na mene, i da uživa u svemu ovome, bez obzira na ishod.

(Ona.rs / CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udarila je struja kada je imala 5: Ostala je bez ruku i noge, a sada se bori za titulu najlepše

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona