• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nije bilo dela kože koji nije bio u modricama: Detalji dokumentarca o Jeleni Dokić i odnosu sa ocem

Vreme čitanja: oko 5 min.

Veoma intiman i ličan dugometražni dokumentarac Jelene Dokić "Nesalomiva" uskoro stiže u bioskope

  • 2

Neverovatno lična životna priča australijske teniserke srpskog porekla Jelene Dokić pretvorena je u dugometražni dokumentarac koji će biti pušten u bioskope sledećeg meseca. Na engleskom nazvan "Unbrakable", film "Nesalomiva: Priča o Jeleni Dokić" govori o tome kako se teniska šampionka snašla na terenu i postala četvrta teniserka sveta, kako je preživela kao izbeglica, dva puta, i kako je godinama trpela zlostavljanja od oca i trenera Damira Dokića.

Dokumentarac postavlja pitanje zašto su „svet tenisa i nacija navijača izabrali da skrenu pogled“ kada su Dokićevoj, rođenoj u Srbiji, odgajanoj u Australiji, bili najpotrebniji. Jer sve se dešavalo naočigled medija. Jednom prilikom nakon što je Dokićeva izgubila meč, rekla je da je njen otac bio „izuzetno ljut“.

U dokumentracu se pojavljuju velikani australijskog i međunarodnog tenisa, uključujući Pam Šriver i Lindsaj Davenporta, kao i bivši zvaničnici VTA, i novinar Kris Kler iz Njujork tajmsa, kao i reporter CBS 60 minuta Džon Verthajm, koji govori o tome kako je svet tenisa reagovao na Dokićevu.

- Nije bilo ni inča kože koji nije bio u modricama - priseća se Davenport koji otkriva da su modrice primetili i drugi igrači.

Sve je to "dobrom glumom" izdržala na terenu, da bi sa 18 godina bila među 10 najboljih na svetu, a već sa 19 - broj 4. Svet je bio očaran njom i njenom pričom - izbeglicom čija se porodica skućila u Australiji kada je mlada teniska zvezda imala svega 11 godina.

Jelena Dokić Foto: MN Press

"Ako izgubi, 'posledice biti katastrofalne'"

Do objavljivanja eksplozivne knjige, Jelena svoju priču nije ispričala nijednoj duši. Od ratom razorene Jugoslavije preko Sidneja do Vimbldona, ona pripoveda o svom paklenom usponu do toga da postane jedna od najboljih teniserki  - i o svom srceparajućem padu sa vrha. Njena smela iskrenost ostavila je čitaoce zadivljenim, a njena borba inspiranim. Ono što je iznad svega zadivljujuće je - Jelenina volja za preživljavanjem, naročito odnosa sa ocem "iz pakla".

U jednom segmentu filma, Jelena otkriva kako je, sa samo 16 godina i igrala tada protiv teniserke broj jedan u svetu, Martine Hingis, i kako je znala da će, ako izgubi, "posledice biti katastrofalne".

- Od početka se šuškalo o tome šta se dešava - primećuje bard australijskog sportskog novinarstva Ričard Hinds: - Kako je tako dobro igrala sa svime što joj se dešavalo u privatnom životu? Jelenini intervjui posle mečeva zvučali su kao snimci talaca.

Damir Dokić Foto: Profimedia

"Sramota, sramota"... jer sam izgubila u polufinalu

Dokumentarac detaljno govori i o bombama pronađenim u posedu Damira Dokića, njegovim zabranama da prisustvuje utakmicama - i publike na terenu koja je počela da se okreće protiv mlade teniske zvezde zbog njega.

- Samo se sećam da sam stajao tamo i mislio, o moj Bože, u šta se upuštamo - izjavio je Davenport u dokumentarcu.

U svojim memoarima, Dokićeva je pisala o svojoj neverovatnoj priči o preživljavanju i o tome kako je prevazišla nevolje, siromaštvo i nasilje da bi se popela na sam vrh tenisa. Njena otkrića o šokantnom zlostavljanju njenog oca zaprepastila su svet.

U nedavnom podcastu Headgame-a sa bivšim ko-voditeljem SAS Australia Antom Midltonom, Dokićeva je pričala o okrutnosti svog oca, ali naglasivši da ne želi da je iko sažaljeva.

- Ne želim da me bilo ko žali. Kada sam počela da igram tenis i udarila prvu loptu, otac me je pobedio. Stvari su se rasplitale i pogoršavale iza zatvorenih vrata - rekla je ona i dodala: - I evo me, polufinalista Vimbldona, sedim usred salona za igrače u suzama, razgovaram sa ocem preko telefona, koji kaže da sam "sramota, sramota"... jer sam izgubila u polufinalu.

Posle gubitka meča nije joj bilo dozvoljeno da se vrati kući

Dokić se priseća da joj posle tog gubitka nije bilo dozvoljeno da se vrati u porodični hotel. Otac joj je rekao da spava na ulici - umesto toga završila je sklupčana u uglu salona za igrače gde su je pronašle čistačice.

- Sada je u redu… kako da ponovo izgradim i postanem ova osoba za koju znam da mogu da budem? - prenela je svoju dilemu u novembru prošle godine i izgovorila: - Hajdemo žrtvo, da preživimo i da napredujemo!

I uradila je upravo to.

Dokumentarni film zasnovan je na istoimenom bestseleru i veoma ličnim memoarima koje je nekadašnja šampionka, a danas komentator "Nine Network-a", napisala 2018. godine. Sudeći prema sadržaju knjige, ovo je priča o opstanku neverovatno talentovane i u to vreme najveće teniske nade Australije, koja je pokazivala izuzetnu veštinu, čelične živce i neverovatnu sposobnost borbe na terenu, paralelno se boreći sa ogromnim izazovima što je "autsajder" u svojoj novoj zemlji, kao i sa siromaštvom i rasizmom.

U svojoj drugoj veoma ličnoj knjizi, "Neustrašiva: Pronalaženje moći za napredak", Dokićeva je otkrila svoj poremećaj u ishrani, kako se suprotstavila posramljivanju zbog njenog tela i zlostavljanju na mrežama, ali i o suočavanju sa svojim demonima koje su bile posledica njenog mentalnog zdravlja direktno.

Takođe je pisala o njem razarajućem raspadu veze.

Dokićeva je tokom ove godine gostovala na višie mesta širom Australije gde je bila počasni kovornik, a u avgustu je bila i na naslovnoj strani Australian Women's Weekly.

- To mi je bilo ostvarenje sna, da budem na naslovnoj strani - objavila je ona: - Učinili ste ovu nekada petnaestogodišnju devojku, koja je mislila da nije dovoljno dobra i da nikada neće biti, tako srećnom i ostvarenom.

Dokićeva, inače ne beži od toga da otkriva šta joj je na duši na njenim nalozima na društvenim mrežama i priča o svom zdravlju i životu otvoreno pred svojih 250.000 pratilaca na Instagramu. Kada je podelila vest o njenom dokumentarcu to je privuklo dosta javne podrške, uključujući i bivšu voditeljku  Lizu Vilkinson, koja joj je poručila:

- Uz sve godine bola koje ste iskusili, nastavljate da stojite snažno i uzvraćate svojom strašću da pomognete drugima. Gvozdena volja i najslađe srce koje dokazuje smrtonosnu kombinaciju.”

(Ona.rs / The New Daily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Predsednica AIDA i međunarodni sudija Saša Jeremić otkriva sve o sportu - ronjenje na dah

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Vodolijax

    9. oktobar 2024. | 14:58

    Nema njoj pomoći.....Videli smo kako su se u Australiji poneli bezdušno prema Novaku.....ona je sad deo tih istih.. a otac je hteo da napravi od nje ono što je Novak danas u svakom smislu i kao sportista i kao čovek....

    Podelite komentar

  • Marko

    9. oktobar 2024. | 15:25

    Kada je pobegla od oca brzo se ugojila i propala u tenisu.

    Podelite komentar