• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko je bila Etel Kenedi, supruga Roberta F. Kenedija: Srodnu dušu upoznala sa 17, rodila mu je 11. dece

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostavila je dubok trag

  • 0
Etel Kenedi Ethel Kennedy Foto: Profimedia/Getty images/Drew Angerer

Etel Kenedi, supruga pokojnog američkog senatora Roberta F. Kenedija i decenijama oslonac američke politike, umrla je u 96. godini, saopštila je njena porodica.

Kenedi je preminula u snu u četvrtak ujutru zbog "komplikacija u vezi sa moždanim udarom koji je pretrpela prošle nedelje, navodi se u izjavi u ime porodice Kenedi koju je na društvenoj mreži "X" objavio njen unuk Džo Kenedi III.

Ko je bila Etel Kenedi?

Rođena je kao Etel Skakel 11. aprila 1928. godine i bila je ćerka bogatog protestantskog magnata uglja Džordža Skakela i njegove žene, verne katolkinje, En Branak Skakel. Roditelji su joj tragično poginuli u avionskoj nesreći 1955. godine, piše "Catolic news agency".

Budućeg muža je upoznala na skijalištu u Kanadi 1945. kada je imala 17 godina. Njih dvoje su se venčali juna 1950. u katoličkoj crkvi Svete Marije u Griniču, u Konektikatu.

Duboko zainteresovana za politiku, Kenedi je bila uporni pristalica karijere svog muža i takođe je vodila kampanju u ime svog devera, Džona F. Kenedija, tokom njegovih predsedničkih kampanja.

Njen suprug Robert, uspešno je vodio kampanju i osvojio mesto u američkom Senatu predstavljajući Njujork 1964. Ubijen je 6. juna 1968, manje od 24 sata nakon što je objavio da je pobedio na dva predsednička izbora u Kaliforniji i Južnoj Dakoti.

Etel Kenedi je rodila njihovo 11. i poslednje dete šest meseci kasnije posle njegove smrti.

Neposredno posle njegove smrti, Etel je osnovala centar za ljudska prava Roberta F. Kenedija, posvećenog nastavku rada u oblasti ljudskih prava i novinarstva. Nikada se nije preudala, ali je umesto toga posvetila ostatak života javnoj službi, kako kroz RFK centar za ljudska prava, tako i kroz organizaciju za razvoj zajednice u Bruklinu.

Imala je 34 unučadi i 24 praunučadi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uloge po kojima ćemo pamiti Radmilu Živković: Komemoracija u Narodnom pozorištu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona