• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Stigao joj zahtev za prijateljstvo na Fejsbuku i počelo je 9 godina agonije: Prevara veka uništila mladu ženu

J. V.

Vreme čitanja: oko 5 min.

9 godina je mislila da čovek sa kojim je "u vezi" postoji i voli je svim srcem

  • 0

Šokantna priča o radijskoj voditeljki Kirat Asi tema je "Netfliksovog" novog hita  - "Sweet Bobby: My Catfish Nightmare". "Slatki Bobi" je 2021. osvojio svet podkastinga, a sada je šokantna šema o "catfish" prevari u centru najnovijeg "Netfliksovog" dokumentarca.

"Catfishing" se odnosi na "otvaranje lažnih profila na internetu, putem kojih napadač navodi drugu osobu na ljubavnu vezu".

Šestodelni istraživački podkast "Tortoise Media" beleži priču o Kirat Asi, radijskoj voditeljki, koju je Bobi Jandu lagao i varao na raznorazne načine skoro deceniju - čovek kojeg je upoznala na Fejsbuku i sa kojim je razvila intimnu vezu.

Otprilike devet godina Asi je mislila da je u vezi sa kardiologom po imenu Bobi Jandu. Prvo ga je gledala kao prijatelja, a onda su postali verenici. Počeli su da četuju na Fejsbuk Mesindžeru 2009. godine, kada joj je on poslao zahtev za prijateljstvo. Oboje su iz iste londonske zajednice Sikha, pa se Asi odmah osećala prijatno sa Bobijem. Osim toga, imali su i jednog poznanika: Asinu mlađu rođaku, Simran Bogal, koja je izlazila sa Bobijevim mlađim bratom.

Devet godina laži

Međutim, Kirat i Bobi se nisu sreli uživo - Bobi je živeo na relaciji Engleska i Kenija, ona u Londonu, a njihovo onlajn prijateljstvo pretvaralo se u vatrenu virtuelnu romansu u kojoj su komunicirali putem Messengera, WhatsAppa, poziva, Skypea... To je sve trajalo devet godina.

Kad god se htela da se vidi s njim uživo, nešto im je stalo na put, pa je na kraju internet preuzeo njen život. Nije izlazila s prijateljima, već je slobodno vreme provodila ispred ekrana i dopisivala se ili razgovarala s Bobijem.

Godine su prolazile i koliko god se Kirat sviđala njegova pažnja i razgovori, ona je odlučila da angažuje privatnog detektiva da sazna više o njemu. Istraga je trajala mesecima, umešano je mnogo svedoka, čak i čovek čije su fotografije i ceo identitet ukradeni.

Bobi je 2018. godine propustio sahranu Asine bake, zbog čega mu je Asi postavila ultimatum: Ili će doleteti u London da je vidi ili je veza gotova. Bobi je, kaže, rezervisao kartu i hotel u Kensingtonu. Ali Asi je postala sumnjičava kada je Bobi i dalje odlagao susret. Nakon što je angažovala privatnog istražitelja, otkrila je da Bobi ima stalnu adresu u Velikoj Britaniji.

Tamo se susrela licem u lice sa Bobijem, koji je bio oženjen i imao dete - a nije bio razveden, kako je rekao.

Onda je došao preokret. Asina rođaka, Simran Bogal, priznala je da se sve vreme predstavljala kao Bobi na mreži. Rekla je da takođe stoji iza više od 50 Fejsbuk profila, koji su bili deo mreže da zbuni i ubedi Asi.

I za "Netfliks" dokumentarac, koji je premijerno prikazan 16. oktobra, i za podkast, Bogal je dala izjavu, ali nije pristala na intervju.

- Ovo se tiče porodičnog spora oko događaja koji su počeli pre više od deset godina, kada sam bila učenica. Što se mene tiče, ovo je privatna porodična stvar koja je rešena. Oštro se protivim brojnim neosnovanim i ozbiljno klevetničkim optužbama koje su upućene na moj račun, kao i detaljima privatnih stvari koje su iznesene medijima - navodi se u saopštenju.

Asi je podnela policijski izveštaj protiv Bogal, ali pošto u Velikoj Britaniji ne postoje zakoni protiv "catfishinga", to u početku nije sprovedeno. Slučaj je od tada ponovo otvoren. Bogal nije optužena i dalje.

Manipulacija je uključivala, prinudnu kontrolu, "catfishing", krađu identiteta i druge oblike zlostavljanja i uznemiravanja. Bilo je sofisticirano, složeno i epskih razmera, teško za razumeti ili poverovati, i stoga se Kirat našla efektivno ućutkana kada čak ni policija nije znala kako da odgovori. Sada Kirat pokušava da obnovi svoj život nakon što je sistematski uništavan.

Danas se dobro drži, uprkos svemu

Kirat Asi kaže da je morala "izuzetno naporno" da radi da bi se vratila u normalu. Kada je prvi put počela da razgovara sa Bobijem, bila je vodtelj u popularnoj radio emisiji. Tokom veze odustala je od radio emisije nakon što ju je Bobi optužio da flertuje sa gostom.

Sada se vratila u radio emisiju, koju vodi jednom nedeljno.

- Volim to. Slušaoci su divni. Na radiju je divno. I uživam u onome što radim jer se radi o mojoj kulturi i mom nasleđu i pandžabskom jeziku. Jako se zabavljam u emisiji i nadam se da će se slušaoci zabaviti sa mnom - kaže ona.

Što se posla tiče, ona ima sopstvenu marketinšku kompaniju.

- Zbog svega ovoga, plašim se sabotaže, tako da ne govorim previše o tome šta radim (na društvenim mrežama) - kaže ona.

Iako je upoznala Bobija na mreži, ona kaže da se ne plaši društvenih mreža, ali je oprezna prema onome što objavljuje.

- Ja sam na društvenim mrežama. Koristim ih razumno i veoma, veoma sam pažljiv. To je sve što mogu da uradim, zar ne?

Odnos sa rođakom koja je sve ovo izmislila

U početku, Asi kaže da je želela da zna zašto je Bogal odlučila da sve to uradi, ali danas joj taj odgovor više nije potreban. Nije čak ni sigurna da li bi poverovala u objašnjenje, ako bi joj bilo ponuđeno.

- Mislim da me više nije briga zašto, da budem iskrena. Očigledno sam to dovodila u pitanje u to vreme. Samo sam se pitala zašto, (ali) ništa ne može opravdati koliko daleko je ta osoba otišla. Mislim da više nikada ne bih mogla da verujem bilo čemu što bi izašlo iz njenih usta.

Sada, godinama nakon incidenta, Asi želi veću odgovornost javnosti.

- Samo želim da ona preuzme odgovornost za svoje postupke, podigne ruku i samo kaže: "Vidi, uradila sam ovo". Reci nam kako si to uradila i dozvoli sebi da budeš pozvana na odgovornost - kaže ona.

(Ona.rs/Today)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Poznati glumac Netfliksove hit serije u Beogradu na meču Partizana i Budućnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona