Upoznali smo mladu a već odličnu pica-majstoricu: Miljaninim kreacijima i Italijani mogu da pozavide
Pazite sad ovo: mocarela "for de late", punomasni kravlji sir iz tartufa koji potiče iz Istre, ulje sa aromom od belog tartufa, istarska crvena smokva i orasi. Ekstavagantno, zar ne? E iza ovog božanstvenog miksa, koji, iako je kraj novembra, tako neodoljivo misli odvlači ka moru i letu, stoji jedno predivno mlado stvorenje crvene kose po imenu - Miljana. Ova dama je iz Republike Srpske ovog vikenda došla u Beograd da bi učestvovala na Svetskom šampionatu u pravljenju pica koji je organizovan u restortoranu "Komtrejda" na Novom Beogradu.
Gorepomenuti miks je sama osmislila i uz osmeh nam je rekla da je na njega vrlo ponosna zbog originalnosti. Svojoj pici u stulu "napolitane" (ujedno i njenoj takmičarskoj kategoriji) je na ideju svog dečka dala naziv "dolče fiko" što na italijanskom znači "slatka smokva".
- Veliki sam ljubitelj Istre i njihovog fenomenalnog ulja od belog tartufa, kao i crvene skokve. Ona ima ljutkast ukus ali je inače slatka, pa i ovaj otuda naziv - priča nam ova pica-majstorica.
Inače, za Hrvatsku je vezuje bogato iskustvo od tri radne sezone gde je upoznala dosta eksperata upravo za ovu deliciju od testa. Upravo odatle dolazi i jedan od njenih uzora Marko Grbić, od koga se, osim naravno same tehnike pravljenja testa, trudi da nauči i još nešto.
- Imala sam mali problem sa ubacivanjem pice u peć. Gledam Marka i divim se kako to vešto radi - uz osmeh nam reče naša sagovornica.
Međutim, pored Marka, njen veliki uzor u ovom poslu jeste organizator ovog događaja - Danijel Zlatković.
- Kad sam došla na obuku kod Danijela, tu sam iskreno zavolela pravljenje pice. Za mene je to jedno sjajno iskustvo, njegovo neprocenjivo znanje, ali i sam način kako objašnjava proces - ističe Miljana.
Kad smo kod isticanja bitnoga, upitali smo ovu mladu damu šta poručuje onima koji picu pre prave sami kod kuće nego je naručuju od profesionalaca - kačkavalj ili mocarela?
- Ja na picu ne stavljam kačkavalj, nego mocarelu uvek "for de late", ili "di bufala" koja potiče iz Italije isto. Nju sam najčešće koristila. Na ovom takmičenju sam je izostavila, jer je u tečnom stanju, pa je malo teže samo pravljenje - objašnjava nam učesnica iz Republike Srpske.
Još jednu dilemu smo hteli da nam razreši - pečurke. Iako Srbi za onu pravu "domaćinsku", "kućnu" picu koriste šampinjone, ova dama ipak preferira nešto drugo.
- Najčešće biram bukovače, ređe vrganje - kaže Miljana.
U stilu primorja koje toliko voli i pominje, jesu masline i njih takođe voli da koristi kad pravi omiljenu joj picu. Inače, njen glavni stil u pravljenju ovog jela, za sada, jeste "napolitana".
Za sve nas "amatere" evo objašnjenja šta se krija iza tog pojma.
- To je zapravo način pripreme testa. Reč je o procesu koji traje od 24-48 sati. Dakle, poenta je u što dužem odležavanju testa i hidrataciji. Ja sam na takmičenju imala 76 odsto hidriranja, a inače se trudim da ono bude i do 78 procenata - otkriva nam naša sagovornica jednu od glavnih "caka" kad je u pitanju kvalitetno pica-testo. Proces koji se inače koristi kod "napolitana" stila stručno se zove "biga".
Gledamo Miljanu kako je mlada, i pitamo se, kako je već ovoliko zaljubljena u ovaj posao. Takoreći, devojko, kad pre stiže do nadmetanja sa najvećim mastorima ovog zanata i to na međunarodnom nivou?! Upitasmo je otkud ona u ovoj priči?
- Pa hajde prvo da počnemo od toga da potičem iz Republike Srpske. Za nas odatle se u šali kaže da prvo naučimo da pravimo pite pa da pričamo. Ja sam godinama gledala kako moja majka razvija testo zapite, učila od nje, a za početak sam, kad je generalno testo u pitanju, pravila - kiflice. E ona je došla "korona" i imala sam više vremena kod kuće da se bavim time, budući da su nam predavanja na fakultetu bila "onlajn". Tada sam, sticajem okolnosti, upoznala svetski poznatog kuvara Njegoša Filipovića koji me je zaljubio u pice. On je iz Sarajeva - priča nam prelepa crvenokosa dama o svojim počecima.
Onda je usledila ona priča iz Hrvatske, u međuvremenu i upoznavanje sa genijalnim Danijelom i rođena je definitivno, kako nam priznade Miljana, verovatno ljubav za ceo život.
- Ja želim da se ovim bavim dugo i želja mi je da jednog dana imam svoju piceriju - ponosno i sa takvim žarom u očima, a sa tako malo godina života, poručuje naša sagovornica i dodaje: "Činjenica je da je ovo pretešno muško zanimanje. Međutim, ja smatram da je njihova jedina prednost to što kao od šale dižu džak od 25 kilograma brašna. Po ostalom, žene nisu ništa lošije od njih i sve nas je više koje se ovim poslom bavimo".
A znate li šta je to zapravo ova devojka studirala i čime se po diplomi može baviti? Novinarstvom. Dakle, ode naša koleginica u pica-majstorice, reklo bi se već sad odlične.
Za kraj, kad smo kod "odličnog", još jedan bonus-savet. Ako i u kućnim uslovima želite da napravite picu da liči na onu iz najbolje picerije, koristite brašno tip "nula-nula".
Eto, i to smo vam otkrili, vaše je samo da zasučete rukave i da se prepustite kreiranju jednog od omiljenih "pekarskih" jela kod nas. Poštujete ove neke osnovne savete znalaca (posebno ovo za brašno i pelat), ali generalno - igrajte se i uživajte u lepoti ukusa, a i života!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.