Završen Svetski šampionat u pravljenju pice: Japanac dobio najveći aplauz, poznati pokazali solidno umeće

   ≫ 
  • 0

Svetski šampionat u pravljenju pica je završen. Budući da ovu deliciju od testa možemo zaista nošeni maštom napraviti na "iks" načina, razume se da su i nagrade dodeljivane u različitim kategorijama.  Pobednika je bilo i iz Srbije i iz Bugarske i iz Italije, ali bićemo slobodni da izdvojimo verovatno "internacionalnu zvezdu" ovog takmiečenja, a to je nasmejani pica-majstor iz Japana Tomoja. U njegove ruke je otišla prva nagrada u kategoriji "napolitana". Jedan od najboljih bio je i Bugarin Najdenov, koji je, između ostalog, trijumfovao zahvaljujući "klasičnoj pici".

Priznanja su najboljima u dvodnevnom nadmetanju dodelili voditeljka Olga i Maja iz emisije "Ekskluziv". Predsednik stručnog žirija je bio iz Bugarske, a njegove kolege, između ostalog, iz Italije i Srbije.

Srbija ima svetsku šampionku

U gužvi koja se stvorila, što zbog takmičara i njihove podrške, što zbog poznatih ličnosti i njihovih fanova, ugledali smo jednu divnu nasmejanu plavokosu damu sa priznanjem. Ispostavilo se da smo prišli velikom svetskom šampionu.

- Moje ime je Dijana Ivković, iz Novog Sada sam. Ovde sam osvojila drugo mesto u kategoriji "pica kalsik". Mislim da mi je nagradu donela kombinacija sastojaka. Međutim, testo je to koje uvek presudi. Dobra pečanost pice i sama struktura testa - rekla nam je Dijana.

E onda nas je oduševio nastavak priče.

- Ja sam inače aktuelna državna prvakinja i treća sam u svetu u kategoriji "pala la romana". Prošle nedelje u Bugarskoj osvojila sam prvo mesto u kategoriji "napolitana" i treće mesto u kategoriji "blek boks" - skromno nam reče ova naša a svetska pica-majstorica.

Njoj takmičenja inače "idu" kao od šale, te je dobro znaju kolege i sudije u Srbiji, Italiji, Rumuniji, pomenutoj Bugarskoj....

Što se tiče konkretno ovog događaja, redovno učestvuje na njemu i ima samo reči hvale za Danijela, organizatora.

Lepa i talentovana Novosađanka Foto: Marko Jovanović

- On je veliki profesionalac, organizuje ovo na svetskom nivou. Uz to je svima nama odličan mentor - istakla je naša sagovornica.

Za Srbiju smatra ne samo da je neprikosnovena u pravljenju testa za picu i testa inače, već je broj jedan po vrhunskim sastojcima o kojima, kako s ponosom naglašava, mnogi u svetu mogu samo da sanjaju.

Upravo zbog tog sirovinskog dela priče, mi i imamo picu svetskog kvaliteta.

- Italija jeste nešto što treba da se poštuje kao zemlja odakle je potekla pica i to je sasvim druga dimenzija, ali smatram da jako puno zemalja na svoj način ovo jelo predstavlja na visokom nivou. Naša prednost definitivno jeste kvalitetna hrana odnosno sastojci - objašnjava Ivkovićeva.

Dijana je bila jedna od brojnih učesnika ovog međunarodnog nadmetanja i na najlepši način je predstavila pica-majstorstvo Srbije. Osim iz naše zemlje, u restoranu na novom Beogradu, dva dana su se nadmetali učesnici iz Bugarske, Italije, Japana, Makedonije, Republike Srpske...

Poznati napravili dobru atmosferu, najbolji bio Chegi Bend 

U revijalnom delu programa dame ali i gospoda dali su sve od sebe da im pica što bolje uspe. Uz puno smeha, veštog rada ruku, ali i koje omaške, što nije ništa strašno jer se dešava i profesionalcima, svoje umeće su pokazali: Nikolina Kovać, Milica Jokić, Nenad Jovanović Blizanac, članice grupe Huricane, Ivana Boom Nikolić, Sandra Valterović, članovi grupe Chegi bend, Julija...

Takmičenje u pravljenju pica Foto: Marko Jovanović

Bilo je onih koji su rekli da prvi put prave picu, bilo je ispadanja testa, pa čak i "nezgode" sa plehovima. Brašna je bilo sve strane, ali kreativa je kreativa. Ipak, na kraju je sve moralo, u duhu pravila takmičenja, biti čisto kao suza - i tako je i bilo. Uz puno smeha, uzajamnog deljenja saveta, dame su balansirale izmedju očuvanja stajlinga i posvećenosti spremanju ove delicije od testa.

Njihov rad je ocenjivala predsednica žirija poznatih - Tanja Anđelkovic. Nakon mnogo zalogaja, pažljivog testiranja ukusa, ocenjivanja kvaliteta testa ali i zanimljivosti u smislu kombinovanja sastojaka, donela je odluku da su svoje umeće najbolje pokazali članovi grupe Chegi Bend. Na drugom mestu su bili Ivana Boom Nikolić, Mili Colić i Nikola. Treću poziciju su zauzeli Nikolina Kovač, Nenad Jovanović Blizanac i Milica Jokić. Četvrto mesto, a zapravo utešnu nagradu, dobile su Sara, Milica i Sandra.

Bilo je zanimljivo slušati komentare poznatih koje su upućivali jedni drugima, pa se tako Nenad Blizanac našalio sa Sandrom da njeno jelo uopšte ne liči na ono što je jeo u Italiji, a da se zna kakvi su oni majstori. Tu je "bacio" opasku u vezi sa nezamenljivim sastojkom zvanim bosiljak, da je primetio da na jugu Italije ovaj začin stavljaju pre pečenja pice, a na severu kad je već gotova. Bilo je i "moralnih pobednika" koji su rekli da je bitno biti autentičan a ne savršen, a neki su i iskreno priznali da im je ovo prvo iskustvo sa pravljenjem pice, u smislu mešenja testa.

Sve u svemu, poznati uvek naprave šou i dobru atmosferu, te je tako bilo i ovaj put. Deo zasluga za nagrade koje su im uručili Danijel i Tanja sigirno idu i na šarm. U globalu, bio je ovo jedan divan i vrlo lepo organizovan događaj. Na dva dana je Beograd bio svetska prestonica pica-majstorstva i možemo biti ponosni ne samo na kako visokom nivou nam je kvalitet pravljenja ovog jela, već i kakvi smo domaćini. Iz Srbije naši gosti odlaze sa najboljim utiscima, novim kontaktima i prijateljstvima, ali i sa neprocenjivo važnim profesionalnim iskustvom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona