Završen Svetski šampionat u pravljenju pice: Japanac dobio najveći aplauz, poznati pokazali solidno umeće
Svetski šampionat u pravljenju pica je završen. Budući da ovu deliciju od testa možemo zaista nošeni maštom napraviti na "iks" načina, razume se da su i nagrade dodeljivane u različitim kategorijama. Pobednika je bilo i iz Srbije i iz Bugarske i iz Italije, ali bićemo slobodni da izdvojimo verovatno "internacionalnu zvezdu" ovog takmiečenja, a to je nasmejani pica-majstor iz Japana Tomoja. U njegove ruke je otišla prva nagrada u kategoriji "napolitana". Jedan od najboljih bio je i Bugarin Najdenov, koji je, između ostalog, trijumfovao zahvaljujući "klasičnoj pici".
Priznanja su najboljima u dvodnevnom nadmetanju dodelili voditeljka Olga i Maja iz emisije "Ekskluziv". Predsednik stručnog žirija je bio iz Bugarske, a njegove kolege, između ostalog, iz Italije i Srbije.
Srbija ima svetsku šampionku
U gužvi koja se stvorila, što zbog takmičara i njihove podrške, što zbog poznatih ličnosti i njihovih fanova, ugledali smo jednu divnu nasmejanu plavokosu damu sa priznanjem. Ispostavilo se da smo prišli velikom svetskom šampionu.
- Moje ime je Dijana Ivković, iz Novog Sada sam. Ovde sam osvojila drugo mesto u kategoriji "pica kalsik". Mislim da mi je nagradu donela kombinacija sastojaka. Međutim, testo je to koje uvek presudi. Dobra pečanost pice i sama struktura testa - rekla nam je Dijana.
E onda nas je oduševio nastavak priče.
- Ja sam inače aktuelna državna prvakinja i treća sam u svetu u kategoriji "pala la romana". Prošle nedelje u Bugarskoj osvojila sam prvo mesto u kategoriji "napolitana" i treće mesto u kategoriji "blek boks" - skromno nam reče ova naša a svetska pica-majstorica.
Njoj takmičenja inače "idu" kao od šale, te je dobro znaju kolege i sudije u Srbiji, Italiji, Rumuniji, pomenutoj Bugarskoj....
Što se tiče konkretno ovog događaja, redovno učestvuje na njemu i ima samo reči hvale za Danijela, organizatora.
- On je veliki profesionalac, organizuje ovo na svetskom nivou. Uz to je svima nama odličan mentor - istakla je naša sagovornica.
Za Srbiju smatra ne samo da je neprikosnovena u pravljenju testa za picu i testa inače, već je broj jedan po vrhunskim sastojcima o kojima, kako s ponosom naglašava, mnogi u svetu mogu samo da sanjaju.
Upravo zbog tog sirovinskog dela priče, mi i imamo picu svetskog kvaliteta.
- Italija jeste nešto što treba da se poštuje kao zemlja odakle je potekla pica i to je sasvim druga dimenzija, ali smatram da jako puno zemalja na svoj način ovo jelo predstavlja na visokom nivou. Naša prednost definitivno jeste kvalitetna hrana odnosno sastojci - objašnjava Ivkovićeva.
Dijana je bila jedna od brojnih učesnika ovog međunarodnog nadmetanja i na najlepši način je predstavila pica-majstorstvo Srbije. Osim iz naše zemlje, u restoranu na novom Beogradu, dva dana su se nadmetali učesnici iz Bugarske, Italije, Japana, Makedonije, Republike Srpske...
Poznati napravili dobru atmosferu, najbolji bio Chegi Bend
U revijalnom delu programa dame ali i gospoda dali su sve od sebe da im pica što bolje uspe. Uz puno smeha, veštog rada ruku, ali i koje omaške, što nije ništa strašno jer se dešava i profesionalcima, svoje umeće su pokazali: Nikolina Kovać, Milica Jokić, Nenad Jovanović Blizanac, članice grupe Huricane, Ivana Boom Nikolić, Sandra Valterović, članovi grupe Chegi bend, Julija...
Bilo je onih koji su rekli da prvi put prave picu, bilo je ispadanja testa, pa čak i "nezgode" sa plehovima. Brašna je bilo sve strane, ali kreativa je kreativa. Ipak, na kraju je sve moralo, u duhu pravila takmičenja, biti čisto kao suza - i tako je i bilo. Uz puno smeha, uzajamnog deljenja saveta, dame su balansirale izmedju očuvanja stajlinga i posvećenosti spremanju ove delicije od testa.
Njihov rad je ocenjivala predsednica žirija poznatih - Tanja Anđelkovic. Nakon mnogo zalogaja, pažljivog testiranja ukusa, ocenjivanja kvaliteta testa ali i zanimljivosti u smislu kombinovanja sastojaka, donela je odluku da su svoje umeće najbolje pokazali članovi grupe Chegi Bend. Na drugom mestu su bili Ivana Boom Nikolić, Mili Colić i Nikola. Treću poziciju su zauzeli Nikolina Kovač, Nenad Jovanović Blizanac i Milica Jokić. Četvrto mesto, a zapravo utešnu nagradu, dobile su Sara, Milica i Sandra.
Bilo je zanimljivo slušati komentare poznatih koje su upućivali jedni drugima, pa se tako Nenad Blizanac našalio sa Sandrom da njeno jelo uopšte ne liči na ono što je jeo u Italiji, a da se zna kakvi su oni majstori. Tu je "bacio" opasku u vezi sa nezamenljivim sastojkom zvanim bosiljak, da je primetio da na jugu Italije ovaj začin stavljaju pre pečenja pice, a na severu kad je već gotova. Bilo je i "moralnih pobednika" koji su rekli da je bitno biti autentičan a ne savršen, a neki su i iskreno priznali da im je ovo prvo iskustvo sa pravljenjem pice, u smislu mešenja testa.
Sve u svemu, poznati uvek naprave šou i dobru atmosferu, te je tako bilo i ovaj put. Deo zasluga za nagrade koje su im uručili Danijel i Tanja sigirno idu i na šarm. U globalu, bio je ovo jedan divan i vrlo lepo organizovan događaj. Na dva dana je Beograd bio svetska prestonica pica-majstorstva i možemo biti ponosni ne samo na kako visokom nivou nam je kvalitet pravljenja ovog jela, već i kakvi smo domaćini. Iz Srbije naši gosti odlaze sa najboljim utiscima, novim kontaktima i prijateljstvima, ali i sa neprocenjivo važnim profesionalnim iskustvom.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.