• 0
 ≫ 

Zaboravite na predrasude i počnite da pletete - Valentina kaže da provereno vraća osmeh na lice

 ≫ 

Stručnjaci kažu i da je pletenje dobar saveznik u borbi protiv depresije.

  • 0
Pletivo, pletenje, Valentina Foto: Milica Ristić

Da platenje nije rezervisano samo za dokolicu poznog doba, već da može da postane unosan hobi, dokazuje nam i Valentina Vujačić kroz svoj blog Cloopko, kojim nas podseća šta se sve sa dve igle i pletivom može stvoriti. A može mnogo toga lepog i kreativnog - od odevnih, pa do ukrasnih predmeta, za ličnu upotrebu ili kao originalan poklon.

Ne postoji osoba koja ne bi mogla da nauči da plete! – tvrdi Valentina – no, kao i za sve druge veštine, tako i za ovu važi da se vežbom dolazi do savršenstva. Osim vremena, potrebno je i dovoljno upornosti, ali i strpljenja.

Blog Cloopko pokrenula je pre pet godina iz ljubavi prema pletenju koju gaji od malih nogu, za šta je zaslužna njena majka, vešta u rukotvorinama. Uz dobre fotografije i detaljne instrukcije Valentina objavljuje uputstva za pletenje različitih predmeta poput pletenih jastučnica, podmetača i korpi za enterijer, rukavica za decu i odrasle, pa do džemperića za kućne ljubimce. Nedavno je od Ministarstva privrede dobila sertifikat starih zanata za tehnike pletenja i heklanja koje koristi u izradi predmeta, a koji će tako u budućnosti nositi obeležje otvorene šake. U planu joj je i internacionalna platforma kao i online shop, a kako kaže, najveća motivacija joj je što radi na ostvarenju svojih snova.

– Negde sam pročitala da je pletenje kao magija jer od vunice i samo uz pomoć dve igle nastane nov predmet! Uživam podjednako u svim fazama: od isprobavanja materijala, preko odlučivanja za koju vrstu predmeta da ih iskoristim i na kraju u izradi samog predmeta koji često pletem i više puta dok ne postignem željeni cilj - priča Valentina za Ona.rs.

U radu sa pletivom Valentina ističe važnost dve vrste fokusa – na krajnji cilj kao i na sam proces rada, što u mnogome pomaže koncetraciji. Brojna istraživanja ukazuju i na druge pozitivne aspekte: ocena je i da pletenje umanjuje stres, pojačava osećaj korisnosti, dok repetitivni i ritmični pokreti ruku u koordinaciji sa misaonim procesom povoljno utiču na raspoloženje i pomažu u borbi protiv anksioznosti. Stručnjaci kažu i da je pletenje dobar saveznik u borbi protiv depresije.

A da biste iskusili sve prednosti ove lepe veštine i naučili da pletete, osim dovoljno vremena i motivacije, nije vam potrebno mnogo – tek par igala i vunica.

– Divno je što živimo u doba kad nam je sve dostupno na „klik“, pa se tako online mogu pronaći različite škole pletenja. Pohvalno je i da nam je dostupan veliki izbor neophodnog materijala, a u specijalizovanim radnjama uvek možete da dobijete koristan savet i pomoć oko izbora – kaže Valentina.

Samo za čitateljke portala Ona.rs, autorka bloga Cloopko Valentina Vujačić daje uputstvo za pletenje kuhinjskog podmetača u obliku srca od pamučnih traka.

Video: Njega su proslavile igle, vuna i ćirilica: Sergej plete džempere a angažuju ga i poznati brendovi

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica