• 0

Nega ne prestaje trudnoćom: Doktorka objašnjava šta koža traži tokom devet meseci

Adekvatne kreme, redovno hidriranje kože i zaštita od sunčevih zraka osnov su nege tokom devet meseci

  • 0
Trudnica

Foto: Profimedia/Dmitry Belyaev / Alamy

Verovatno ćete već prvom potvrdom trudnoće početi da menjate svoje navike, odbacujete stare i prihvatate nove, ali ono što treba da ostane redovno, uz dodatnu pažnju i oprez, jeste – nega kože lica i tela. Oscilacije u nivoima hormona estrogena i progesterona, različitih faktora rasta kao i melanostimulirajućeg hormona, doneće promene na koži, kosi i noktima.

Nega kože u trudnoći podrazumeva korišćenje blagih neparfimisanih gelova za tuširanje, a za suvu kožu preporučuju se uljane kupke. Poželjno je redovno hidriranje i održavanje lipidno-masne barijere kože, posebno na stomaku podložnom strijama, i to preparatima sa voćnim kiselinama i nezasićenim masnim kiselinama. Savetuje se nošenje pamučne odeće koja ne steže, a zaštita od sunčevog zračenja je obavezna i svakodnevna – sugeriše dermatolog dr Olga Osipov.

Naša sagovornica upozorava da tokom trudnoće ne treba da začudi ni ako se neke postojeće kožne bolesti pogoršaju, poput ekcema. No, oprez – pojedini lekovi kao i preparati za lokalnu primenu u dermatologiji mogu da, ukoliko se apsorbuju, imaju štetan uticaj na plod, te je važno da se ne primenjuju na svoju ruku već isključivo uz preporuku i nadzor dermatologa.

I proređena kosa rezultat hormonskih promena

Pojačana pigmentacija kože je redovan pratilac trudnoće: – Javlja se na licu u vidu mrlja, posebno na obrazima i čelu i nakon trudnoće se uglavnom povlači. Može se preduprediti striktnim izbegavanjem izlaganja sunčevim zracima i korišćenjem preparata sa visokim zašitnim faktorom. Ne smeju se koristiti preparati za izbeljivanje sa hidrokinonom – naglašava dr Osipov i dodaje da se u toku trudnoće dešava da se na licu pogoršaju akne ili bubuljice, a mogu se pojaviti i nakon porođaja.

– Retinoidi se ne smeju koristiti u ovom periodu, kao ni tetraciklinski antibiotici. Preporučuje se i izbegavanje komedogene kozmetike – savetuje naša sagovornica.

Promene na kosi takođe su rezultat hormonskih promena. Nakon porođaja dolazi do pojačanog opadanja kose, što obično traje od jednog meseca do pet meseci. Ukoliko dođe do ozbiljnije proređenosti, neophodno je da se javite dermatologu kako bi se odredila adekvatna terapija.

(Ona.rs / Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica