• 0
 ≫ 

Otvorena prva MamaSOS linija u Srbiji: Jovana otkriva šta najviše muči mame

 ≫ 

Jovana Ružičić, osnivačica i direktorka Centra za mame, kaže da je ideja o liniji podrške nastala još pre sedam godina, kada je trebalo da ona postane mama, a potvrdila se kao i te kako potrebna kada je postala mama

  • 0

Nisam 100 odsto srećna. Volela bih dva dana samo da spavam. Volela bih jedan dan samo da mogu da se odmorim, pa da onda krenem dalje. Mnogo je toga što muči mame, a nemaju sa kim to da podele. U takvim trenucima mogu da se jave na MamaSOS - prvu telefonsku linija za podršku mamama, otvorenu pre dva meseca pri Centru za mame.

Jovana Ružičić, osnivačica i direktorka Centra za mame, kaže da je ideja o ovakvoj liniji podrške nastala još pre sedam godina, kada je trebalo da ona postane mama. Potvrdila se kao i te kako potrebna kada je postala mama.

- Sve mi koje smo uključene na neki način u rad ove linije, i volonterke, i savetnice, i mi koje vodimo, jednom u životu smo se našle u poziciji da smo poželele da pozovemo nekoga, da to bude poverljivo, anonimno, podržavajuće, neosuđujuće, a da tog nekog nismo imali - ističe Jovana Ružičić.

Od partnerskih odnosa do šire porodice, bogat je spektar tema koje mame mogu da podele sa MamaSOS linijom podrške, na koju mogu da se jave mame iz cele zemlje, na broj telefona 060/339-3390.

Naša sagovornica ističe da ih zovu mame iz velikih i malih mesta, čak i tate, ali i bake, svi koji su zabrinuti za mame i pokušavaju da pronađu način kako da ih podrže.

- Uz materinstvo dolazi veliki broj odgovornosti, izazova i mnogo usamljenosti. Bez obzira na to što stalno imate decu oko sebe i niste suštinski sami, vrlo često nemate sa kim da pričate o onim stvarima koje su vama bitne - ističe Jovana Ružičić i dodaje da baš zbog toga već 10 godina Centar za mame na različite načine podržava mame.

Naša sagovrnica navodi da se često dešava da mama ne postane mama u isto vreme kada su i njene drugarice postale mame i da možda ima drugarice koje nemaju decu ili imaju stariju decu. U prve tri godine života deteta, ističe, mame često jesu same, odnosno same sa decom. I sa te strane Centar za mame se trudi da se one u tom periodu ne osećaju usamljeno ili da ih makar malo podrži i pruži neku vrstu utehe.

Volonterke-savetnice, koje su obučene za razgovor na liniji, pružaju mamama emotivnu podršku, saosećanje i razumevanje, što je jedna od najvećih potreba mama u Srbiji. Kao i poruka "Mame, niste same".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica