• 2
 ≫ 

Srećne mame rađaju srećnu i sigurnu decu: Šta je sve još od trudnoće važno za razvoj deteta

 ≫ 

Briga o zdravom fizičkom, ali psihičkom razvoju deteta počinje sa početkom trudnoće - kaže za Ona.rs psiholog Ljubica Bogetić

  • 2
Trudnica, trudna žena i muž, budići roditelji, porodica Foto: Shutterstock/Ilistracija

Psiholozi sve više tvrde da je psihiološka stabilnost majke u trudnoći, ali i u prvoj godini života detata presudna za njegov zdrav fizički, ali i psihički razvoj.

Koliko je važno da žena u trudnoći bude stabilna i da ovaj period prolazi sa što manje stresova, uz podršku porodice, a najviše oca deteta, za Ona. rs objašnjava psiholog i psihoterapeut Ljubica Bogetić.

- Briga o zdravom fizičkom i psihičkom razvoju deteta trebalo bi da krene još u prvim danima trudnoće jer će se ono što majka proživljava u tim danima odražavati na celokupan razvoj deteta i kasnije - kaže Ljubica Bogetić.

Kako objašnjava, na to kakvo će dete biti, presudan uticaj ima i psihološko stanje majke u trudnoći, ali naručito i u prvoj godini života, a posbeno u takozvanom četvrtom trimestru trudnoće, kojim se smatraju prva tri meseca po rođenju bebe.

- Jedna od ključnih stvari je da li je majka spremna za roditeljstvo psihički. Žena neće imati isti odnos prema trudnoći ako je ostala neplanirano u drugom stanju ili ako je trudnoća planirana. Ukoliko se to desilo iznenada, ona će biti zatečena i nova situacija joj može predstavljati stres, a svaku reakciju majke oseća i nerođena beba na koju se prenose senzacije - kaže psiholog.

Naša sagovornica ističe da je veoma važno da pre trudnoće žena razgraniči šta znači biti roditelj i stekne svest o tome, ali i prihvati da se od nje traži određena žrtva, koja ograničava njenu slobodu, kao i da će ispred svojih potreba, na neko vreme, u prvi plan morati da stavi potrebe tog novog bića koje u prvim mesecima najviše zavisi od nje.

- Ono što u praksi često srećem jeste da je postporođajna depresija prisutna u najvećem broju slučajeva kod žena koje nisu bile spremne za roditeljstvo i nisu u stanju da prihvate obaveze i odgovornost koju roditeljstvo donosi ili koje nisu imale i dobile podršku od drugih, koju su očekivale. Zato je u periodu trudnoće i prve godine života deteta presudna podrška okoline, a ključnu ulogu igra partner, odnosno otac deteta koji je zadužen za stabilnost i emotivno ispunjenje majke, koja u toj situaciji može potpuno da se posveti bebi i stvarnju te duboke emotivne veze sa bebom. Od toga će zavisiti dalji zdrav fizički, ali i psihički razvoj deteta - navodi Bogetić.

Psiholog Ljubica Bogetić Foto: Privatna arhiva/Ljubica Bogetić

Srećne mame rađaju srećnu i sigurnu decu

Ona ističe da, ukoliko je majka pod stresom ili je anksiozna, ako je primorana da se bavi drugim stvarima poput finansijske stabilnosti i drugih obaveza, ona će to prenositi i na nerođenu bebu ili dete koje je tek rođeno.

- Vrlo često ćete čuti da je tek rođena beba plačljiva, da ju je teško smiriti, a prema mnogim istraživanjima koja su rađena o prenatalnoj psihoilogiji, ispostavlja se da je to u najvećem broju slučajeva posledica uznemirenosti, strahova ili stresnog stanja majke tokom trudnoće ili neposredno posle porođaja. Uzrok stresa često mogu da budu i spoljni faktori, pa majka koja je opterećena njima nije u potpunosti u stanju da se duboko emocionalno poveže sa detetom - ističe psiholog.

Ona objašnjava da ljudi često pogrešno shvataju zadovoljenje potreba deteta i da se ono ne odnosi samo na to da dete bude nahranjeno, presvučeno i čisto, već i na njegovu potrebu za emocionalnim zadovoljenjem.

- Dete da presvuče, obuče, nahrani i okupa može bilo ko, ali je zadovoljenje njegovih emocionalnih potreba, odmah po rođenju najviše usmereno na majku. Međutim, mnoge novopečene mame pročitaju da bi nešto trebalo raditi, recimo dojiti dete na tri sata ili ga držati u rukama i to rade zato što bi to tako trebalo, a ne zato što prate potrebe deteta. U toj situaciji takođe nema dubokog emocionalnog povezivanja. Zato je veoma važno da majke budu emocionalno povezane sa sobom, kako bi mogle spontano da prate i potrebe deteta i da se s njim povežu emocionalno - objašnjava Bogetić.

Mama drži bebu beba Foto: Shutterstock

Psihoterapeut ističe da je povezanost majke i deteta duboka još u prenatalnoj fazi, tako da je važno da žena koja planira trudnoću nađe mir i sa što manje stresa prođe ovaj osetljiv period, kako bi njena beba bila što srećnija.

- Stres koji majka proživljava utiče na dete i njegov odnos prema sebi u kasnijem razvojnom dobu. Smirene majke koje imaju sposbnost da se emocionalno povežu sa detetom u najranijem dobu odgajaće srećno, nasmejano dete, puno samopouzdanja i nežnosti, ali i samostalno i sigurno dete. Tu je bitan faktor i dojenje koje je odličan način za duboko emocionalno povezivanje majke sa detetom. Međutim, nekada majke iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti da doje bebu, ali je potrebno da se kroz praćenje potreba deteta usmere na zadovoljenje njegovih emocionalnih potreba kroz maženje i pružanje pažnje - savetuje Bogetić.

Video: Ana Lazarević o filmu Gejm: Priča o mladim migrantima, krijumčaru i neočekivanom prijateljstvu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • DARKO 100%

    10. mart 2022. | 20:31

    Srecne i zdravo razumske zene radjaju decu,kao sve ostale ,a verujem i da je svaka srecna sto ce dati nekom malom zabcu zivot,zene koje su ispunjene srecom i zdrav razum imaju su samo platforma i preduslov da i deca povuku osobine na njih,jer deca su ko sundjer u kakvu ga vodu stavis takvu ce i pokupiti u sebe,mnogo jos faktora uricu na razvoj deteta tako mnogo toga mora da se sklopi da bi dete izraslo j jedno normalno uravnotezeno bice odraslog coveka

    Podelite komentar