• 0
 ≫ 

Katarina i Marija organizuju venčanja: Kako izgleda najvažniji dan, od ideje do realizacije?

 ≫ 

Katarina i Marija organizuju događaje i znaju kako vaš najvažniji dan da dovedu do savršenstva. Pored kreativnosti, obe obožavaju venčanja, a sa nama su podelile i koja su to najneobičnija venčanja koja su organizovale

  • 0
Kuća, dekoracija Foto: Jovana Tomašević

Potreba za profesionalnim organizovanjem događaja, proslava, rođendana, pa i venčanja sve je češća. Firme i pojedinci angažuju profesionalce kako bi njihov važan dan bio najlepše moguće organizovan, a svaku ideju i zamisao do realizacije dovode oni koji su zbog svojih izraženih kreativnih i logističkih sposobnosti najbolji izbor za organizovanje bilo koje svečanosti. Naše sagovornice Katarina i Marija su nas uputile u sam razvoj svog biznisa i objasnile kolika je potreba za tim u Srbiji, budući da je ova delatnost doživela ekspanziju tokom proteklih nekoliko godina.

Društvene mreže, Instagram i Pinterest neiscrpan su izvor informacija, ali i inspiracija i svakako najzaslužnije za sve veću potrebu za time da svako naše značajno dešavanje protekne u najboljem redu i bude "slikabilno". Katarina i Marija nam otkrivaju da je sve počelo u avgustu 2019. godine, kada su shvatile da dele identična poslovna interesovanja.

Ono što je najbolji deo ovog posla je svakako to što je prvenstveno kretivan. Iza svake savršene slike, snimljenog videa, prelepo aranžiranog stola i ukusne hrane krije se planiranje, organizacija i produkcija kojom se takođe bave Katarina i Marija u okviru Nar Events-a.

Dugačak je put od same zamisli do uspešne realizacije, a ove devojke nam otkrivaju kako funkcioniše celokupni proces organizacije događaja bilo kog tipa.

Ljubav prema venčanjima kao početak posla

Katarina: Odabiru ove delatnosti je doprinelo prethodno radno iskustvo, tokom koga smo imale prilike da se oprobamo u organizaciji različitih dešavanja, od konferencija, preko timbildinga, sportskih događaja i jubileja firmi, do poseta državnih zvaničnika i svečanih večera za privrednike i diplomate. Čini nam se da smo donele dobru odluku jer nas još uvek drži to uzbuđenje pred svaki događaj, koje ne prestaje čak i kada se pogase svetla i krenemo da se pakujemo. Živimo u Beogradu, ali radimo događaje u čitavoj zemlji, sa željom da izađemo i izvan granica Srbije. 

Marija: Pored svega što je Katarina rekla, mislim da je presudnu ulogu u odabiru delatnosti imalo to što obe obožavamo venčanja.

Katarina i Marija organizujemo sve vrste privatnih i korporativnih događaja, od rođendana, venčanja i malih porodičnih slavlja, do konferencija, promocija i proslava firmi. U praksi to znači da ponekad vodeo događaj od ideje do kompletne realizacije, a nekada su zadužene samo za pojedine segmente poput koordinacije svih učesnika na dan događaja, ili dizajna i dekoracije prostora.

Kako ističu, i logistiku i kreativni deo rade podjednako. Ipak, u okviru kreativnog dela, dizajn grafičkih elemenata je u Marijinom domenu, dok se Katarina bolje snalazi sa biljnim vrstama i odabirom cveća za aranžmane.

Praksa organizovanja venčanja u Srbiji

Proces organizacije venčanja zahteva ozbiljan rad i sposobnosti osluškivanja tuđih želja. Kao i u svakom poslu dešava se da neke zamisli ne mogu da se realizuju, što zahteva improvizaciju. Sama organizacija jednog venčanja je kompleksan posao i uključuje mnogo ljudi, ali ga njih dve rade sa mnogo pažnje i ljubavi. 

Katarina: Rad na venčanjima nam je posebno inspirativan, i zaista uživamo u planiranju svih detalja sa mladencima. Polazna tačka nam je sastanak sa mladencima na kome detaljno razgovaramo o njima i njihovoj priči, o tome kako su zamislili svoj dan, šta im se dopalo na venčanjima na kojima su bili gosti, a šta bi voleli da izbegnu, da li vole tradicionalnija ili modernija venčanja, da li je u pitanju intimna proslava ili ima mnogo zvanica, koliki budžet imaju na raspolaganju itd. Na osnovu toga sastavljamo nacrt projekta, koji treba da ilustruje opšti ton i raspoloženje čitavog događaja. On obično sadrži predloge za prostor, muziku, detaljan protokol, ali i paletu boja, stil, vrste cveća i sve ostale velike i male stvari koje čine jedno venčanje.

Zatim zajedno kombinujemo sve ove elemente dok ne dođemo do rešenja kojim smo svi zadovoljni. Sledi sastavljanje rokova izvršenja za svaki element koji je potrebno uraditi, i time obezbeđujemo da na dan venčanja nema propusta niti zaboravljenih stavki.

Marija posebno ističe kako u radu sa mladencima poseban akcenat stavljaju na to da kroz organizaciju venčanja ispričaju njihovu ličnu priču – ko su mladenci individualno i zajedno, odakle dolaze, šta vole i šta ih spaja. Venčanje simbolizuje spajanje dve osobe, a često i dve porodice i to je upravo ono što one žele da odslikaju.

Kako pomoći onome ko nema nikakvu ideju niti zamisao?

Marija: Sa ovakvim klijentima je možda i najinspirativnije raditi, jer imamo priliku da gradimo ideju od korena. Kada su u pitanju privatni događaji, polazimo od tipa proslave, broja i strukture gostiju, toga kako klijenti žele da se oni i njihovi gosti osećaju tog dana, pa od toga gradimo dalje opštu atmosferu, stil, boje, sve do najstinijih detalja.

Kada su u pitanju korporativni događaji, polazimo od toga da li je u pitanju interni ili eksterni događaj, na primer timbilding ili promocija proizvoda. U zavisnosti od toga, a u skladu sa identitetom firme, predlažemo rešenja koja će najbolje ostvariti zadati cilj. I u jednom i u drugom slučaju odlučujući unutrašnji faktor je šta klijent želi da zvanice zapamte sa događaja koji organizujemo, a spoljašnji koliki budžet ima na raspolaganju.

Kuća dekoracija Foto: Ivan Aleksić

Katarina: Dobro je uzeti u obzir godišnje doba, boje koje volimo, ili cveće koje nam se sviđa. Inspiracija može da se pronađe i u stvarima koje nam se dopadaju u svakodnevnom životu, bilo da je to omiljeni film ili serija, stil uređenja enterijera ili fotografije sa interneta. Ukoliko niste sigurni šta želite, naš savet je da odaberete organizatorke/dekoraterke čiji vam se prethodni radovi dopadaju, date neke opšte smernice, a onda se oslonite na njihovu procenu i estetiku.

Zašto je važno organizaciju venčanja prepustiti profesionalcu? 

Marija: Venčanje je jedan veliki porodični događaj, često najveći koji parovi u svom životu organizuju, samim tim, čak i za ljude koji imaju iskustva u organizaciji događaja, može biti veoma stresan. Potrebno je doneti veliki broj odluka, a često i pronaći ravnotežu između ispunjenja želja mladenaca i želja njihovih porodica. Unajmljivanje organizatorki venčanja može u velikoj meri da olakša donošenje odluka, definisanje i praćenje troškova, sastavljanje protokola za čitav dan ili dane, obezbeđivanje smeštaja za goste koji dolaze iz drugih mesta ili iz inostranstva.

Takođe, organizatorka venčanja kao osoba koja je već organizovala mnoga velika slavlja može da ukaže na česte probleme, predloži dobre alternative i da na sebe preuzme sve one aktivnosti koje mladencima i njihovim porodicama predstavljaju izvor stresa, ostavljajući za njih samo one aspekte planiranja koji im pričinjavaju radost i zadovoljstvo.

Usluge organizacije najpre bismo preporučile parovima koji su veoma zauzeti poslom i rado bi nekom od poverenja prepustili sastanke sa restoranima, muzičarima i matičarima. Tu su i mladenci koji žive u inostranstvu ili parovi koji nemaju jasnu sliku toga kako žele da izgleda njihovo venčanje, i na kraju krajeva, svima onima koji žele da budu sigurni da će ih mimoići stres organizacije jednog ovako velikog događaja.

Nesvakidašnja venčanja

Marija i Katarina su nam otkrile nešto o venčanju koje im je ostalo u sećanju. Naime, prošle godine su radile na organizaciji jednog prelepog tradicionalnog venčanje na kome su se sreli običaji iz Gornjeg Milanovca u Šumadiji i Bjelopavlića u Crnoj Gori, gde su kadrovi porodičnih vinograda i narodnih nošnji bili zaista nestvarni.

Bilo je tu i jedno „zlatno“ venčanje za koje su inspiraciju potražile u bojama dunja iz dunjika mladoženjine porodice i meda koji proizvodi mladina porodica. Ove godine sa velikim uzbuđenjem pripremaju nekoliko venčanja na otvorenom, jedno hercegovačko-vojvođansko venčanje, na kom će se sresti Volujak i Tisa, kao i jedno venčanje na salašu koje će ispreplitati botaničarsku ljubav prema retkim biljkama i programersku ljubav prema kodiranju.

Devojke su složne u jednom, a to je da su od pandemije sve više zastupljena venčanja na otvorenom i venčanja pod šatorom sa modernim obrtom, čijoj se organizaciji obe neizmerno raduju.

Video: Živeli mladenci! Nisu mogli da čekaju kraj pandemije, pa su stali na ludi kamen - virtuelno

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica