• 2
 ≫ 

Najbolja prijateljica joj je bila surogat: "Iznenadila me njena ponuda da mi rodi bebu"

 ≫ 

Surogat majčinstvo prijateljice joj je pomoglo da dobije svoju veliku životnu bitku i postane mama

  • 2
Trudnica

Foto: Profimedia/Alamy/vvaragic / Alamy

Bračni par Nikol i Andrju pokušavali su bezupešno već godinama da dobiju bebu, kada im je Nikolina najbolja prijateljica, Lauren, ponudila da im bude surogat majka.

Od tog trenutka njihovi su se životi promenili na neverovatan način. Rodila se malena Franki, koja sada ima četiri godine.

Australijanke Lauren i Nikol su prijateljice od 2000. godine. Zajedno su studirale pravo u Kamberi i godinama su, kao studentkinje, bile cimerke.

Prošle su zajedno puno toga i postale bliske prijateljice. Lauren je u međuvremenu dobila tri dečaka, a Nikol se uvek osećala kao njihova druga mama, jer su vrlo bliske. Nikol i njen suprug su četiri godine pokušavali da dobiju bebu veštačkom oplodnjom, ali zbog endometrioze i imunoloških problema pokušaji im nisu uspeli.

- Jednog dana sam dobila poruku: "Rado bih nosila tvoju bebu ako to želiš.". Poruka je bila od Lauren- kaže Nikol.

Priznaje da je bila u šoku, jer surogat majčinstvo nije bilo nešto o čemu je razmišljala.

- Iznenadila me je njena poruka da mi rodi bebu. Međutim, već u sledećem momentu osetila sam veliko olakšanje saznanjem da imam potencijalni rezervni plan-  kaže Nikol i dodaje da nije, u početku, bila spremna da odustane od toga da ona nosi i rodi svoju bebu.

- Godinu dana kasnije počela sam da patim od napada anksioznosti  i moje mentalno zdravlje je bilo narušeno zbog neuspeha da dobijem bebu. Tada mi je Lauren rekla: 'To je to, dosta ti je, ja preuzimam"- priseća se Nikol.

Laurenin suprug je podržao ideju i rekao: "Ako ovo uspemo da izvedemo, biće to  najbolja stvar koju smo ikad učinili."

Nikol objašnjava da se jedino legalno surogat majčinstvo u Australiji zove "altruističko surogat majčinstvo", u kome surogat ne može da ostvari nikakvu komercijalnu korist, ali se mami koja se na to odluči, pokrivaju troškovi. Nikol napominje da su ona i njen suprug unsistirali da platimo sve, ali Lauren nije htela. Bila je, kaže, tako velikodušna.

Beba spava, spavanje, krevetac

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Bilo je sjajno gledati Lauren trudnu i osetila sam stvarno olakšanje. Nisam više tugovala što nisam mogla da nosim svoju bebu, bila sam konačno srećna - kaže Nikol.

Što se tiče toga da li  situacija promenila odnos među prijateljicama,  Nikol ističe da to nije ni najmanje  negativno uticalo na njih. Na kraju, Nikol je verovala u svoju prijateljicu koja je bila toliko iskusna u donošenju zdravih beba na svet.

Nikol je, posle svog pozitivnog iskustva, znala da želi  da promeni percepciju o surogat majčinstvu u Australiji.

- Prestala sam da radim kao korporativni advokat  i otvorila sam privatnu firmu kako bih poboljšala dostupnost i doživljaj surogat majčinstva u Australiji. Pružam praktične smernice i podršku onima koji prolaze kroz taj proces. Osećam da je to način na koji mogu  da "isplatim" moj veliki poklon koji mi je dala moja nesebična, hrabra prijateljica - rekla je Nikol.

Video: Da li je bebu Kameron Dijaz rodila surogat mama?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Joooj

    15. mart 2022. | 10:20

    I ja bih voleo da mi ženina prijateljica rodi bebu 🤫

    Podelite komentar

  • Lea

    15. mart 2022. | 14:06

    Ako detetu nije bioloski roditelj surogat majka, onda nema moralnih dilema.

    Podelite komentar