• 0
 ≫ 

Jednim pitanjem umirite histeriju deteta: Psiholog otkriva tehniku uz koju plač prestaje odmah

 ≫ 

Nije retkost da se dete u jednom trenutku igra i raspoloženo je, a u sledećem, naizgled, bez ikakvog razloga, postane nervozno, histerično i plačljivo

  • 0
majka dete vriska Foto: Shutterstock

Kako psiholozi tvrde, deca su  "mali sunđeri" koji upijaju emocije i raspoloženja svojih bližnjih, a posebno roditelja, zbog čega su često sklona trenutnim promenama u ponašanju.

Jedan od najvećih izazova roditeljstva jeste kako odreagovati u situaciji kada dete počne da vrišti ili ima histerični napad.

Nije retkost da se dete u jednom trenutku igra i raspoloženo je, a u sledećem, naizgled bez ikakvog razloga, postane nervozno, histerično i plačljivo.

Razlozi za to mogu da budu razni, kažu psiholozi - od toga da su možda gladni ili umorni, a to ne znaju da verbalizuju, pa do toga da na taj način izražavaju bunt protiv neke roditeljske zabrane ili zbog izgubljene ili slomljene igračke.

Ovakve situacije zahtevaju mnogo veštine i strpljenja roditelja, a ponekad se čini da im je potreban i "čarobni štapić" da reše problem.

- Deca su poznata po tome da često menjaju raspoloženje i može da se desi da, recimo, iznenada polome igračku ili im nešto ne dozvolite, pa da dobro raspoloženje pređe u plač - kaže za Ona.rs psihoterapeut Ana Popović.

Kako navodi, to su one neprijatne situacije u kojima roditelji nisu baš najvičniji da se snađu, bez obzira i na iskustvo i na smirenost.

- Roditelji se u tim situacijama i sami uznemire i osete nemoć, pa iz tog osećaja i sami reaguju neadekvatno, povišenim tonom, a nekada i veoma burno, što je potpuno kontraproduktivno za smiirivanje deteta- navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da vika nije dobar način da se ova situacija razreši, jer agresija starijih neretko pojačava agresiju kod dece, pa se onda stvar dodatno komplikuje.

- Kada je dete uznmireno, nemojte ga kažnjavati, što roditelji često čine. Rečenice zabrane dodatno pojačavaju negodovanje. Mnogi roditelji koriste i takoizvanu “tajm aut” taktiku, koja podrazumeva privremeno smirivanje deteta na mestu namenjenom za to, uz jasne instrukcije kakvo ponašanje se od deteta očekuje - kaže Popović.

Dete plač histerija roditelji Foto: Shutterstock

Jedno pitanje koje deluje kao "čarobni štapić" za smirenje deteta

- U praksi se pokazalo da kazna i "tajm aut" taktika nisu uvek najbolje rešenje. Međutim, ima nešto što se pokazalo kao nepogrešiv metod. Postoji jedno magično pitanje koje momentalno smiruje dete u takvoj situaciji, pod uslovom da roditelji uspeju da obuzdaju sebe i postave ga mirno, a ono glasi: "Da li je problem mali, srednji ili veliki? "- otkriva Popović.

Kako objašnjava psiholog, kod većine dece ovo pitanje deluje pomalo šokantno i tera ih na razmišljanje, pa u trenutku  zaustavlja nervozu i plač i preusmerava ih na odgovor.

- U najvećem broju slučajeva, pokazuje i praksa, deca će se potruditi da daju odgovor. Ako ga dobijete, razgovarajte s detetom o tome i predložite mu da zajedno nađete rešenje za trenutnu situaciju - navodi psihoterapeut.

Sagovornica portala Ona.rs objašnjava da je to dobar način da roditelj pokaže detetu da prihvata i poštuje njegova osećanja i da je spreman da ga podrži u rešavanju za njega bitne situacije.

- Nemojte zaboraviti da čak i kada su izrazito uznemirena, deca reaguju pozitivno samo na miran ton roditelja. Ako im smireno postavite pitanje, preusmerićete im pažnju sa plača na odgovor, pa će stati, jer im je potrebno vreme da razmisle - objašnjava psihoterapeut.

Ona ističe da postoji još prednosti u ovakvom načinu komunikacije, a to je što detetu dajete mogućnost da uoči gde je problem, koliki je, odnosno koliko ga velikim ono vidi i da pokuša da ga reši u skladu sa svojim uzrastom.

- Ova tehnika može da se primenjuje od treće godine starosti, kada deca počinju svesnije da komuniciraju. Naravno, u tom uzrastu potrebna je veća pomoć roditelja i više strpljenja, nego, recimo, u školskom uzrastu - ističe Popović.

Video: Malom američkom histeriku dali pištolj a on poludeo jer će da mu se rodi sestra

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica